nlc.hu
Életmód
47 év után kiderült, ki volt a barlangban megfagyva talált férfi

47 év után megoldódott a rejtély: kiderült, ki volt a férfi, akire megfagyva találtak rá egy barlangban 1977-ben

Ezúttal nem a modern technika segített, hogy meghatározzák a Pinnacle Man néven emlegetett ismeretlen férfi személyazonosságát.

Sokkoló felfedezést tett két túrázó 1977. január 16-án a pennsylvaniai Appalache túraútvonal egyik népszerű kilátópontja, a Pinnacle alatt: egy férfi megfagyott holttestére bukkantak egy barlangban.

Személyleírása szerint az áldozat egy 25 és 35 év közötti, 70 kilogrammos, kék szemű, vöröses göndör hajú, 178-180 centiméter magas fehér férfi volt. A boncolás során megállapították, hogy halálát a barbiturátok csoportjába tartozó, altató-nyugtató hatású szerek túladagolása okozta. Mivel nem találtak idegenkezűségre utaló jeleket, a férfi halálát öngyilkosságnak nyilvánították. A boncolás során fogászati adatokat és ujjlenyomatokat gyűjtöttek, de utóbbiak elkeveredtek.

A férfit nem tudták azonosítani a külseje, a ruházata vagy a holmija alapján, és senki nem jelentkezett, hogy ismerné, így nem derült ki, hogy ki is volt ő valójában.

Holtteste egy jelöletlen síroknak fenntartott temetői parcellában feküdt egészen 2019-ig, amikor exhumálták,

mert a fogászati dokumentumok alapján az ügyet összefüggésbe hozták két személy eltűnésével Floridában és Illinoisban. DNS-mintát vettek az ismeretlen férfi maradványaiból, de nem mutatott egyezést a két eltűnt ember egyikével sem.

A Pinnacle néven ismert Nicolas Paul Grubb férfi fotója

Forrás: Berks megyei halottkém hivatala

Az áttörésre egészen 2024. augusztusáig kellett várni, és meglepő módon ezúttal nem a modern technika segített. Ian Keck, a pennsylvaniai állami rendőrség munkatársa megtalálta az elveszett ujjlenyomat-kártyát a pinnacle-i férfi 1977-es boncolásáról. Továbbküldte az eltűnt és azonosítatlan személyekkel foglalkozó központba, ahol az FBI ujjlenyomat-szakértője kevesebb mint egy óra alatt egyezést talált egy másik ujjlenyomattal. A Berks megyei halottkémi hivatal megkereste a férfi egyik családtagját, aki megerősítette a férfi személyazonosságát.

A helyi halottkém végül a múlt héten nyilvánosságra hozta, ki volt az addig ismeretlen férfi, akit csaknem 50 évvel korábban találtak meg a túrázók: Nicolas Paul Grubb, 27 éves, aki a pennsylvaniai Fort Washingtonban élt. A családja által csak Nicky néven ismert férfi a dél-londoni Croydonban született 1950-ben. Nagyapja, egy neves evangélikus vezető, a családja nagy részével Angliából Fort Washingtonba költözött az 1950-es években.

Grubb a pennsylvaniai nemzeti gárda tagja volt az 1970-es évek elején, közölték a tisztviselők.

Két évvel a halála előtt volt egy „rendőrségi ügye” Coloradóban; ez a találkozás vezetett ahhoz, hogy az ujjlenyomatai bekerültek a nyilvántartásba.

Elmondták azt is, hogy amikor Grubbot megtalálták, könnyű ruhát viselt, nem volt nála sem kempingfelszerelés, sem élelmiszer, és bizonyíték van arra, hogy megpróbált tüzet gyújtani, ami arra utal, hogy nem volt felkészülve a havas körülményekre. A hatóságok közölték, hogy tovább vizsgálják Grubb halálának okát, amíg végleges döntést nem hoznak.

„Ez annyira keserédes” – mondta az ujjlenyomatokat megtaláló Ian Keck. – A család több mint 40 éve keresi szerettét, és nem tudja, mi történt vele. Örülök, hogy nekem is volt ebben egy aprócska szerepem, örülök, hogy segíthettem.”

A család Grubb földi maradványait a családi sírhelyen szeretné örök nyugalomra helyezni.

(CNN, Guardian, Metro)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top