Tihanytól 15 kilométerre északnyugatra fekszik Vászoly, egy aprócska község a Balaton-felvidéken. A csendes, eldugott kis település két gasztroszenzációja sokáig Reményik Kálmán sajtműhelye, a Vászolyi Sajtmanufaktúra, majd 2016-tól a Zománc Bisztrócska volt.
Sajnálattal olvastuk a tulajdonos, Szőke Zsolt hétfőn este közzétett felhívását, amelyben eladási szándékáról ír. Mint a közleményükben szerepel, az étterem „bérleti joga 7,5 évre eladó, teljes berendezéssel, branddel, social média felületekkel és weboldallal, egészen az utolsó kiskanálig.” Hozzátették, hogy nem csak a bérleti jog, hanem az ingatlan is megvásárolható. Az épület korábban italboltként és kocsmaként funkcionált, és kisebb csodát műveltek vele a felújítás során.
A paraszti nosztalgiát idéző enteriőrben és az ízlésesre fogott, nem giccsbe hajló vidéki idilli stílusban azonban nem merültek ki az étterem erényei. A Zománc közismerten igazán jó konyhának adott otthont, mindig frissen főzött ételekkel, a vendéglátásban sajnos megszokott komfortmegoldások, idő- és pénzspóroló eszközök nélkül. Akárhogy is alakul a Balaton-felvidéki étterem történetének folytatása, nem feledjük a Zománc csirkepaprikását túró csuszával, a kacsacombot káposztás tésztával és az isteni túrógombocukat.
„Nehéz szívvel válok meg ettől a szerelemhelytől, de azt szeretném, ha a Zománc Bisztrócska története folytatódna valaki olyan kezei között, aki ugyanazzal az elhivatottsággal, hittel, törődéssel, alázattal és szenvedéllyel viszi tovább, mint ahogy én tettem” – írja a tulajdonos, mi pedig bízunk benne, hogy méltó új gazdára lel a vászolyi vendéglátóhely.