nlc.hu
Sztárok
Hegedűs D. Gézát választották a Nemzet Színészének

Hegedűs D. Gézát választották a Nemzet Színészének

Az alapító okirat szerint azután lehet új Nemzet Színészét választani, ha az elhunyt tagot eltemették.

Miután Király Leventét augusztus 26-án Szegeden örök nyugalomra helyezték, kedd délelőtt ismét összegyűltek a művészek, hogy új tagot nevezzenek ki a Nemzet Színészének. Idén immáron harmadik alkalommal gyűltek össze a Nemzet Színészei, hogy új tagot válasszanak maguk közé. 

Fotó: Trenka Attila / Fotocentral

Fotó: Trenka Attila / Fotocentral

Hegedűs D. Géza (eredetileg Hegedűs Géza, Ibrány, 1953. május 7. ) Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, egyetemi docens, érdemes és kiváló művész, a Színház- és Filmművészeti Egyetem volt rektorhelyettese, a MASZK Országos Színészegyesület elnöke, továbbá a Magyar Színházi Társaság elnökségének és a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanácsnak (NEÉT) tagja, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

A magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységért kaphatja meg a Nemzet Színésze címet az a művész, akit a cím viselői maguk közé választanak. A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és ha közülük valaki elhalálozik, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre. Hegedűs D. Gézát a július 30-án elhunyt Király Levente helyére választották.” – írták Nemzeti Színház Facebook oldalán.

Ez is érdekelhet Nemzeti Színház Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top