nlc.hu
Aktuális

Ez lesz a Nemzet Színésze címmel

Megszűnhet a Nemzet Színésze cím

Már több mint két hónapja csúszik az új tag megválasztása. Úgy tűnik, van rá magyarázat.
Nemzeti Színház

Létező párhuzamosságot küszöbölhetne ki a kulturális kormányzat, ha megszüntetné a Nemzet Színésze címet, hiszen a Nemzet Művészei között is jó pár színész van. Az Index szerint lehet, hogy éppen most szánják rá magukat erre a lépésre, hiszen Benedek Miklós halála óta több mint két hónap telt el, és nagyon gyanús a csönd akörül, miért nem választottak még új tagot.

A portál értesülése szerint már évek óta arról hallani, a Nemzet Színésze kitüntetést megszüntethetik, és beolvaszthatják a Nemzet Művésze címbe. Mint ismert, amikor Schwajda György, a Nemzeti Színház akkori igazgatója 2000-ben kitalálta a Nemzet Színésze címet, még nem létezett a Magyar Művészeti Akadémia égisze alá tartozó Nemzet Művésze elismerés, azóta viszont minden művészeti ág legjelentősebb képviselőit az utóbbi címmel ismerik el. A kormányzat szempontjából tehát észszerű döntés lenne a párhuzamosság kiküszöbölése – jegyzi meg az Index.

  • A Nemzet Színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott; betöltötte a 62. életévét; 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltött. A díjazott élete végéig havonta nettó 630 ezer forint juttatásban részesül. Az elismerést maguk a cím birtokosai szavazzák meg.
  • A Nemzet Művésze címet azok a 65 év feletti, Kossuth-díjas művészek kaphatják meg, akik saját művészeti területükön jelentős értéket hoztak létre. A díjazott élete végéig életjáradékot (655 500 Ft) kap. Odaítéléséről a Nemzet Művésze-díj Bizottság dönt.

Nem tudni, hogy a lehetséges beolvasztás úgy történne-e, hogy a jelenlegi Nemzet Színészei még megtarthatják a címüket, vagy őket is integrálják. Mint a portál hangsúlyozza, a cím megszüntetése illeszkedne a készülő új kulturális törvény (melynek során totális központosítás és egységesítés jöhet a kulturális életben) által is jelzett, egységesítési folyamatba.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTVA/Bizományosi: Róka László 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top