nlc.hu
Életmód
A vízitorma lett a világ legegészségesebb zöldsége

Ez a világ legegészségesebb zöldsége – Ismerd meg a jótékony hatásait!

A megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztása nélkülözhetetlen, azonban ezek közül is akadnak olyanok, amiknek még az átlagosabbnál is magasabb a tápanyagtartalma.

Egy egészséges, tudatos életmód kialakítása nem egyszerű folyamat, azonban minden energiát, időt és pénzt megér, hiszen a tápláló alapanyagokat később a szervezetünk is meghálálja majd. Vannak például olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyek hatékonyan csökkentik a gyulladást, jótékony hatással vannak az emésztőrendszerre, de akadnak olyanok is, amelyek kifejezetten hasznosak a szépségápolásban

Azt sokan tudják, hogy számos kedvező hatással rendelkezik például a brokkoli, a paradicsom, illetve a fokhagyma, most azonban az is kiderült, hogy melyik zöldség a legegészségesebb a világon. Jól hangzó címke, de ezúttal tudományos vizsgálatok állnak mögötte, ugyanis az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (CDC) tápanyagsűrűség alapján rangsorolta a zöldségeket.

Tápanyagsűrűség alapján az orvosi vízitormát ítélték meg a legegészségesebbnek, a 100 pontból a maximumot érte el. Második helyen szerepelt a kínai kel, a harmadikon pedig a mángold.

A tápanyagsűrűség megállapítása során azt nézték, hogy 17 tápanyag (kálium, rost, fehérje, kalcium, vas, tiamin, riboflavin, niacin, folsav, cink, A-, B6-, B12-, C-, D-, E- és K-vitamin) milyen mennyiségben található meg az egyes zöldségekben, és közben figyelembe vették az adott élelmiszer energiatartalmát is. Vagyis a legegészségesebb zöldségek esetében kevés kalória mellett sok hasznos tápanyaghoz jutunk, nincs „üres kalória”. 

Mi az a vízitorma?

Az orvosi vízitorma a keresztesvirágúak rendjébe tartozik, ezen belül pedig a káposztafélék családjába sorolják. Csak keveset lehet hallani erről a zöldségről, hiszen nemcsak az otthoni konyhában, hanem a gasztronómiában sem annyira felkapott. 

„A tápanyagsűrűség az élelmiszerben lévő tápanyagok és az általuk biztosított energia vagy kalóriák aránya” – monda Rachel O’Connor, a Columbia Egyetem Orvosi Központjának dietetikusa a Food&Wine-nak, majd azt is hozzátette, miszerint a tápanyagsűrűség megmutatja, hogy az adott élelmiszer mennyi vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. 

„Minél tápanyagdúsabb egy élelmiszer, annál több vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz grammonkénti kalóriánként.”

A szakértők szerint a vízitorma tartalmaz olyan vegyületeket – ilyen például a diindolil-metán és a szulforafán –, amelyeket összefüggésbe hoztak azzal, hogy fogyasztásával alacsonyabb lehet a rák kialakulásának kockázata. A zöldség K-vitaminban is gazdag, azonban rosttartalma nem túl magas, éppen ezért a dietetikus hangsúlyozta, hogy más zöldségekkel is tarkítani kell az étrendünket. 

„A rost számos okból fontos összetevője étrendünknek, éppen ezért fontos, hogy ne ez legyen az egyetlen keresztesvirágú zöldség, amelyet fogyasztunk.”

Vízitorma

A vízitorma lett a világ legegészségesebb zöldsége (Fotó: Getty Images)

Milyen jótékony hatásai vannak a vízitormának? 

Támogatja a látást és az immunrendszert 

A vízitorma A-vitaminban, illetve retinolban gazdag, amely kulcsfontosságú lehet ahhoz, hogy megőrizzük a jó látásunkat. Az A-vitamin hozzájárul ahhoz, hogy megőrizzük a szerveink egészségét. C-vitamin tartalma támogatja az immunrendszert, segíti a kollagéntermelést és a sérülések gyógyítását. 

Javítja a szív egészségét 

Fogyasztása segíthet a szív egészségének megőrzésében. Az antioxidánsok (különösen a karotinoidok) hozzájárulnak az alacsonyabb vérnyomáshoz, továbbá a szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez. A tanulmányok szerint a zöldség csökkenti még a koleszterinszintet is. 

Támogatja a csontok egészségét

A vízitormában megtalálhatóak azok az ásványi anyagok, amelyek támogatják a csontok egészségét. Ilyen például a kalcium, a kálium és a magnézium. Ezek hiányában nagyobb eséllyel alakul ki csontritkulás. 

A szakértők szerint napi 4-5 adagnyi zöldség és gyümölcs fogyasztása javasolt, illetve érdemes heti négy-öt keresztesvirágú zöldséget is fogyasztani. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top