nlc.hu
Baba
Több száz elhagyott csecsemő "rekedt" kórházban

Több száz elhagyott csecsemő vár idehaza kórházakban nevelőszülőre

Drámai emelkedés mutatkozik az elhagyott csecsemőknek a számában.

Minden eddiginél több, 12 kisbaba él az egri Markhot Ferenc Kórház újszülött osztályán, miután nem kellettek a szüleiknek, régóta nincs elég nevelőszülő, a gyermekvédelem pedig nem tud gondoskodni róluk – értesült a Népszava. Az, hogy egészséges csecsemők is több hónapot töltenek kórházba nem felel meg az előírásoknak. A vonatkozó szabályok szerint ugyanis a gyermek átmeneti gondozását és otthont nyújtó ellátását elsősorban befogadó szülőnél kell biztosítani.

Mint a lap megjegyzi, nem előzmény nélküli az, hogy egészséges kisbabák „ragadnak bent” kórházban a gyermekvédelem tehetetlensége miatt. Idén májusban, hogy a miskolci kórházban már a csecsemőosztályt tehermentesítő otthon is megtelt, annyi elhagyott baba vár ott nevelőszülőre.

A Belügyminisztériumnál azt nyilatkozták, hogy az egri kórházban két éve tapasztalható, hogy többen mondanak le babájukról, és a gyerekek általában 3 hét és 12 hónap közötti időt töltenek az egészségügyi intézményben. A tárca adatai szerint országosan 280-300 elhagyott újszülött rekedt kórházban. Ez drámai emelkedést jelent, mivel 2023-ban csupán 50-100 csecsemő várakozott több hónapig kórházi körülmények között.

“A kormány megalkotta azt a jogszabályt, amely szerint a 12 év alatti, állami gondoskodásban élő gyerekeknek nevelőszülőknél kell lakniuk. Csakhogy a törvény betarthatatlan, olyan hatalmas a kapacitáshiány, és annyira kevés a nevelőszülő” – hangsúlyozta Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak szakmai vezetője.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top