nlc.hu
Életmód
Nevelőszülőkre váró borsodi babák

Rengeteg elhagyott baba vár nevelőszülőre a miskolci kórházban

Már a csecsemőosztályt tehermentesítő otthon is megtelt az intézményben.
kisbaba

Mintegy 30 rendezetlen jogállású, sorsára hagyott csecsemőt gondoznak a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban, illetve egy ott létrehozott otthonba – tudta meg a Népszava. A lap úgy értesült, ennek az az oka, hogy a gyermekvédelemben nincs elég férőhely, gondozási hely és nevelőszülő.

A kórház nem kívánt nyilatkozni.

A Gyermekvédelmi Központ Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Intézet vezetője, Farkas László elmondta, hogy a megyei kórház területén tavaly kialakítottak egy 21 férőhelyes, kifejezetten a kórházból haza nem adható újszülöttek elhelyezési problémáira létrehozott különleges gyermekotthont, amely jelenleg már teljes kapacitással működik. 

Az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál azt nyilatkozták, hogy a megyében kimagaslóan magas a 0-3 éves korú, szakellátásba kerülő gyerekek aránya. A Belügyminisztérium közlése szerint  kórházban hagyott gyerekek több mint 90 százaléka nem örökbe adható, ezért az örökbefogadási folyamatot az esetükben nem is lehet elindítani.

Tavaly a Gyermekjogi Civil Koalíció arra hívta fel a figyelmet arra, hogy napjainkban körülbelül 50-100 csecsemő „várakozik” több hónapig kórházi körülmények között, mert a gyermekvédelmi szakellátás nevelőszülői férőhely hiányában nem tud számukra gondozási helyet biztosítani.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top