nlc.hu
Életmód
Vámos Petra az olimpia utáni időszakról

Vámos Petra: „Még nem tudtam teljesen feldolgozni a Svédország elleni találkozót”

Az ötkarikás játékok után kilencgólos győzelemmel tért vissza a magyar női kézilabda-válogatott. Párizs után nem sok idejük volt pihenni a lányoknak, hiszen kezdték is a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra való felkészülést. Az első felkészülési mérkőzés után a válogatott szövetségi kapitánya, Golovin Vlagyimir és a nyáron Metzbe szerződő irányító, Vámos Petra mesélt lapunknak az elmúlt hónapok nehézségeiről.

Győzelemmel tért vissza a hazai közönség elé a párizsi olimpián hatodik helyet elérő magyar női kézilabda-válogatott. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány csapata hatalmas küzdelem és egy hosszabbítás után 36-32-re kikapott Svédországtól az olimpia negyeddöntőjében, így el kellett köszönniük a tornától. A válogatott első összetartására szeptember végén került sor, ezt követően pedig két felkészülési mérkőzést játszottak a román válogatottal. A kettő közül az egyik zárt kapus volt, így a szombati mérkőzés volt az első alkalom, hogy az ötkarikás játékok után ismét a válogatott színeiben léphettek pályára a játékosok. Két évvel ezelőtt a magyar válogatott már összemérte erejét a román együttessel és az akkori mérkőzéshez hasonlóan, a mostanit is magabiztos győzelemmel zárták. A végeredmény 37-28 Magyarország javára. 

Párizs után nem sok idejük volt pihenni a lányoknak, hiszen akadtak közülük olyanok is, akik külföldön folytatják pályafutásukat. Mindezt tetézi, hogy hamarosan újabb megmérettetés elé néznek, ugyanis egy újabb nemzetközi tornán, vagyis a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon küzd majd a magyar válogatott. 

„Nem kellett összeszedni őket”

Azt kijelenthetjük, hogy az olimpia igazi érzelmi hullámvasút volt a válogatott számára, hiszen az elképesztő sikerek és győzelmek mellett a kudarcot is megtapasztalták, a svédek elleni vereség pedig igazán fájó pont a lányoknak. Éppen ezért a szövetségi kapitányt arról kérdeztük, hogy a torna után hogyan tudta felrázni a csapatot mind mentálisan, mind fizikailag. 

„Nem érzem úgy, hogy az olimpiát kudarcként élték volna meg, szerintem ez soha nem volt bennük, inkább a siker dominált, hiszen hatodik helyen zártunk. Biztos, hogy voltak olyan dolgok, amik fájnak, például az utolsó mérkőzés vége. Ennek ellenére az is előfordult, hogy fordított volt a helyzet, hiszen a brazilok ellen nyertünk.”

Biztos, hogy fájt, de sportolókról van szó. Mindig azt mondjuk, hogy 24 óra van az örömre vagy adott esetben bánkódásra, másnap viszont újra kell kezdeni

– mesélte lapunknak Golovin Vlagyimir, majd így folytatta: 

„Nem kellett összeszedni őket, jó hangulatban érkeztek. Az egyetlen, ami idézőjelben másképpen működött, mint az olimpián, vagy az azt megelőző időszakban, hogy más rendszerekben vannak a saját csapatukban. Fel kellett frissíteni, hogy mit, hogyan csináljunk, újra meg kellett találni a tempót a támadásban, a védekezésben, illetve, hogy hogyan oldjunk meg különböző szituációkat. Szerintem már minden rendben van.”

Golovin Vlagyimir

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

„Még nem tudtam teljesen feldolgozni a Svédország elleni találkozót”

Egy új csapatba való beilleszkedés nem egyszerű, hiszen minden váltásnak megvannak a maga nehézségei, pláne akkor, ha valaki egy külföldi csapatba igazol. A környezetváltozás már önmagában is megterhelő lehet, azonban egy játékos esetében ezt még fokozzák az új impulzusok. Teljesen új játékrendszert kell megtanulniuk, ráadásul össze kell szokniuk az új csapatársaikkal, edzőikkel. Idén Vámos Petra, a magyar válogatott irányítója a francia Metzben válhat a Bajnokok Ligája kulcsszereplőjévé. A játékos arról mesélt, hogy mennyi ideje volt feldolgozni a nyáron történteket, továbbá hogyan élte meg azt, hogy rövid időn belül ennyi változással kellett szembenéznie. 

„Nem volt egyszerű az augusztus. A mai napig nem tudom eldönteni, hogy ez pozitív, vagy negatív volt-e számunkra, de miután kedden lejátszottuk az olimpiai negyeddöntőt, másnap már Párizsból utaztunk Metzbe, hogy elkezdjük az edzéseket. Három nap után tudtunk hazajönni, hogy egy kicsit a családunkkal is lehessünk. Emiatt továbbra is azt gondolom, hogy még nem tudtam teljesen feldolgozni a Svédország elleni találkozót.”

Hirtelen kellett átállnom egy új csapatba, ezért talán ezt a szívemnek egy kis mély zugában elrejtettem. Az idő segít abban, hogy átgondolva a megfelelő helyre tudjam tenni

– összegezte Petra, majd azt is elmondta, hogy az új klubban rengeteg új dologgal szembesülnek, köztük a francia nyelvvel. 

Elmondása szerint a nyelvtanulást illetően nagyon lelkesek, azonban még nincsenek azon a szinten, hogy mindent megértsenek, ami olykor-olykor tud vicces pillanatokat is szülni. 

Vámos Petra

Vámos Petra (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

„Próbálnak figyelni rá, hogy angolul is kommunikáljanak velünk, hiszen fontos, hogy mi is tisztában legyünk az elvekkel, illetve a taktikával a mérkőzésre. Azért már egy-két szituációban, ha megértünk egy szót, akkor összenézünk és nevetünk egy jót. Úgyhogy vannak ilyen vicces dolgok, de próbáljuk alapból is humorosan felfogni ezeket a nehézségeket.” 

A magyar válogatott ereje abban rejlik, hogy tudnak harcolni egymásért 

A játék szempontjából is nagy stabilitást nyújthat, hogy a szövetségi kapitány ezúttal is csak apróbb változtatásokat eszközölt a válogatott keretében. Nem lehet nem észrevenni, hogy egy nagyon összeszokott csapatról van szó, akik tulajdonképpen egymásért küzdenek a pályán. Golovin Vlagyimir elmondása szerint sokat foglalkozott a csapat összeállításával, amely nagyjából másfél éve épül.

„Ha megnézzük a francia, norvég, vagy dán válogatottat, ugyanolyan cipőben jártak, mint mi. Az utolsó hat világversenyen szinte nem volt változás a csapaton belül.”

Biztos vagyok benne, hogy sokat segít az, hogy már ismerik egymást, szeretik egymást, tudnak küzdeni egymásért. Tudom, hogy vannak hiányosságaink, de ezeket a hiányosságokat ezzel tudnánk pótolni.

A szövetségi kapitánnyal egyetértett Vámos Petra is, aki hozzátette, hogy ezeknek a csapatoknak a közös jellemzője, hogy évek óta együtt játszanak, ráadásul a szövetségi kapitányokkal is sok idejük van dolgozni.

A magyar női kézilabda-válogatott

A magyar női kézilabda-válogatott (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

„Nyilván ez egy közös munka, de úgy érzem, hogy mi is szépen haladunk afelé, hogy az apróságok, talán az egymás meg nem értéséből adódó dolgok szépen lassan, de kezdenek csökkenni. Nyilván az is hozzátartozik, hogy folyamatosan érünk, tanulunk, már kezdünk abba a korba érni, ahol már nem az van, hogy jó, fiatalok vagyunk, és akkor meglátjuk, mi lesz. Már mindenki, vagyis a legtöbbünk azért komoly csapatban, BL-ben, vagy Európa-ligában edződik, úgyhogy azt gondolom, ez mindenképpen az előnyünkre fog válni” – mondta az irányító.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top