nlc.hu
Aktuális
Lubics Szilvia megnyerte a Grand to Grand Ultra maratont

Embertelenül kemény ultramaratonon győzött Lubics Szilvia

Tizenkét kilós hátizsákjával futott egy hétig a tűző napon.

Újabb embert próbáló versenyt teljesített Lubics Szilvia. Az egyik legsikeresebb magyar ultrafutó – aki korábban bőrrákkal küzdött – megnyerte a 275 kilométeres, 6 szakaszból álló, 5 ezer méter szintemelkedésű Grand to Grand Ultra maratont, amiről így írt honlapján az indulás előtt:

Ami különösen szembetűnő, hogy az eddigi sivatagi versenyeimhez képest itt lényegesen magasabb, 30 százalék körüli a feladási arány. (…) Számos szigorú szabályt kell betartanunk, amelyek megszegése azonnali kizáráshoz vagy enyhébb esetben 1-2 órás büntetéshez vezethet. Emellett a terep is komoly kihívást jelent: nemcsak a kíméletlen homokkal kell megküzdenünk, hanem a nem éppen barátságos kaktuszokkal is, amelyek – ahogy a szervezők mondják – úgy vágják a cipőt, mint kés a vajat. És persze, ott vannak a csörgőkígyók és a tarantulák is, amiket a kaktuszokhoz hasonlóan nem árt elkerülni. (…)  Egy hétig csak a zsák lesz velem, de tudom, hogy igazán élni fogok. Futni, beszélgetni, enni, aludni, csodálni a tájat, a Napot, a Holdat, élvezni a nappalt, az éjszakát, a levegőt. 

A viadalon Arizona és Utah kietlen, köves, sivatagos tájain kellett végigfutnia Grand Canyontól a Bryce Canyonig, miközben cipelte a 12 kilós hátizsákjában az egész heti felszerelését.

A hivatalos Facebook-oldalán közzétett beszámoló szerint a futónő éjszakánként derékaljon, hálózsákban aludt egy sátorban, nappal pedig a tűző napon futott többségében 40-50 kilométeres szakaszokat, egy alkalommal 85 km-t, végül pedig 13-at.

Lubics Szilvia a vezetést a második napon vette át, majd meg is őrizte egészen a célvonalig. Az eredménye: 45 óra 32 perc lett, több mint egy órával megelőzve a második helyen végzett francia futónőt.

A másik magyar induló, Roskovics Miki is nagyszerűen teljesített: a 6. lett.

Kiemelt fotó forrása: Facebook / @Lubics Szilvia

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top