nlc.hu
Otthon
Kiderült a japán nagyik titka: így lesz valóban tökéletes a rizs

Kiderült a japán nagyik titka: így lesz valóban tökéletes a rizs

Nagyon egyszerű a módszer, mégis kiválóan működik.

A rizs főzése pofonegyszerűnek tűnik, de valójában nagyon is könnyű elrontani. Már mindannyian megtapasztaltuk, milyen, amikor nem főtt meg eléggé, ahogyan azt is, mennyire kellemetlen, ha tapadós és ragacsos lesz a végeredmény. Ha neked is okozott már bosszúságot, akkor érdemes kipróbálnod egy egyszerű, de bevált módszert, amit Ázsiában generációk óta használnak a nagymamák. Andy Hearnden, Michelin-csillagos séf árulta el a titkot, melynek már a neve is imádnivaló. Így hívják: „bütyök-módszer”. Ha kipróbálod, akkor állítólag garantált a tökéletes, pergő rizs, mint végeredmény.

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

A módszerhez nem szükségesek mérőeszközök, csupán az ujjad első ízületét kell használnod. Első lépésként mosd meg a rizst háromszor, amíg a víz már majdnem tiszta lesz. Ezután annyi vizet adj hozzá, hogy amikor az ujjad végét a rizs tetejére helyezed, a vízszint elérje az első bütyködet.

A trükk bármilyen edényben működik, legyen az rizsfőző, lábas vagy akár cserépedény. Az ázsiai nagymamák esküsznek rá, hiszen így mindig a megfelelő víz-rizs arányt tudják tartani anélkül, hogy pontos méricskélésre lenne szükség. Azért hatásos, mert függetlenül attól, hogy mennyi rizst főzünk, a víz mennyisége mindig arányban lesz a rizs térfogatával. Ezáltal a rizs főzés közben éppen elegendő vizet szív magába ahhoz, hogy tökéletesen pergős maradjon.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top