Hűvös, esősre fordult az idő, ilyenkor különösen jól esnek a fűszeres, tartalmas húsételek. Az sem baj, ha sűrű szaftjuk van! Vagy jobban belegondolva, biztosan az őszi-téli konyhában vegyük elő ezeket a recepteket? A pörköltök és tokányok valójában egész évben velünk vannak. Kánikulai napokon is előkerül a bogrács, amiben hosszú órákon át rotyognak a pörköltök. Egy zsenge tavaszi tökfőzeléknek pedig hű társa a puha sertéspörkölt.
Jólesik persze ilyenkor is a húsételek ezen két műfaja: a valóban lepörkölt húsból készülő pörköltek és a szolidabb ízvilágú, zöldségekkel együtt főzött tokányok. 10 recept következik a csirkétől a birkáig!
Kajári és Pácsonyi főz: így készül a csirkepaprikás
A Kajári és Pácsonyi főz-sorozatunk darabjai egytől egyig örökzöldek. Különösen jól öregszik ez a csirkepaprikás recept, ami nincsen túlbonyolítva, és nem kell hozzá szuvidáló szett, hogy igazán omló legyen a hús. No és nem is egy „fitneszrecept”! Három evőkanál libazsíron indul, és a mellnél sokkal zamatosabb, szaftosabb húsú csirkecombból készül. A magyar konyha egy igazi klasszikusa, aminek illik is elsajátítani a készítését!
Nézzétek meg a videós receptet! Kajári és Pácsonyi főz: így készül a csirkepaprikás
Vörösboros marhapörkölt tarhonyával és savanyúsággal
A turisták legtöbbje a csirkepaprikással ismerkedik legelőször, pedig ha egyetlen étellel szeretnénk a magyar konyha rajongóivá tenni a külhoniakat, a vörösboros marhapörkölt kiütéssel győz, akár bográcsban főtt, akár a négy fal között egy fazékban. Különösen emlékezetes lehet, ha úgynevezett dörzstarhonyával készül (nem a gyári tarhonyával), ez a köretünk ugyanis legalább annyira unikális, mint egy őrületesen sűrű szaftú pörkölt.
Tovább a receptre: vörösboros marhapörkölt tarhonyával és savanyúsággal
Sertéspörkölt, a legmagyarabb étel
A csirke- és a marha- mellett a sertéspörkölt áll még a képzeletbeli dobogón. A mindennapokban talán éppen a sertéscomb az az húsalapanyag, amit leggyakrabban kockázunk és pörkölünk meg zsiradékon, hogy napokpn át váltogathassuk a pörköltünk mellé járó köreteket, különösen jól áll ugyanis a főzelékekhez, rizzsel bekeverve pedig egy önálló új ételt kapunk belőle rizses húsként. Egy jó magyar háziasszonynak becsukott szemmel is megy, a sertéspörkölt-készítés nőjogi vonzatairól pedig Belső Olga kolléganőnk értekezett is a recept mellett.
Tovább a receptre: sertéspörkölt, a legmagyarabb étel
A legtökéletesebb kakaspörkölt
Olyan szerencsés vagy, hogy van jó házi kakashús-beszerzőhelyed? Netán ti magatok tartotok az udvarban tyúkokat és kakast? Milyen csodálatos húslevest és pörkölteket lehet készíteni ebből a ritkábban asztalra kerülő húsból! Nem kevesebb, mint két és fél kiló kakashúst ír a recept, azaz egy egész háztáji kakast. Az eredmény ez a bámulatos színű pörkölt, ami a színét és zamatát is többek között a belekerülő egy pohár, vagyis két deci jó minőségű, száraz vörösbornak köszönheti.
Tovább a receptre: a legtökéletesebb kakaspörkölt
Szaftos birkapörkölt
Erre a pörköltre már csak ránézni is jó! Micsoda csodálatos rozsdás, mély szín és tartalmas szaft! Birkahúsból ritkán főzünk otthon, pedig a magyar konyha ugyancsak autentikus húsalapanyaga. Manapság inkább a
Tovább a receptre: szaftos birkapörkölt
Temesvári tokány – hallottál már róla?
Egy kevéssé ismert tokány a temesvári, és mint tudvalevő, a tokányok eredetileg az erdélyi konyhában otthonosak. A tokányra vágás azt is jelenti, hogy nem kockákra, hanem négy-öt centis csíkokra vágjuk a húst, és rövidebb lével, szolidabb szafttal főzzük meg, mint a pörkölteket. Általában valamilyen zöldség kíséri, a temesváriban a főszerepet az alap-hozzávalókon kívül a zöldbab kapja. No és a jó sok tejföl benne!
Tovább a receptre: temesvári tokány
Békebeli hentes tokány – marhából
A hentes tokány a hazai kifőzdékben is gyakori vendég, egy igazi jó magyaros étel, amiben füstölt szalonna és sonka is helyet kap a sertéshúson kívül. Pardon, ebben a receptben nem is sertés, hanem marha szerepel, így még erőteljesebb ízű a végeredmény. A hentes módra készült tokány különlegessége, hogy csemegeuborkát szeletelünk bele, így kap egy kis savanykás felhangot is a főzet. Ha igazán „magyarul” fogyasztjuk ezt az ételt, savanyúságként mellé is jár a csemegeuborka!
Tovább a receptre: békebeli hentes tokány
Gombás borjútokány – háromféle erdei gombával
Igazi őszi étel ez a borjútokány. Érdemes még a gombaszezonban elővenni és elkészíteni ezt a receptet, ami háromféle gombát tartalmaz. A megszokott csiperkegombán kívül laskagombát és ördögszekér-gombát is ír az alapanyag-lista. Ha kapunk borjúhúst, abból lesz a legomlósabb a tokányunk, de jó puhára főzött marhahúsból (esetleg sertésből) is tökéletesen ízletes lesz. Vágjuk ki a mócsingos, inas részeket a húsból, és ne sajnáljuk a tejfölt belőle!
Tovább a receptre: gombás borjútokány
Az egyszerű, de mindig biztos borsos tokány
Belső Olga Nagyikonyha-sorozatában bukkant fel ez a borsos tokány recept. Ismerős lehet akár a menzákról is ez az egyszerű étel, amihez egy jól felszerelt konyhában könnyen lehet, hogy minden hozzávaló meglesz otthon. A kis történelmi és főzéstechnikai bevezetést követően olvashatjátok a receptet. Szerintünk rizzsel a legfinomabb!
Tovább a receptre: borsos tokány
Burgundi marha Julia Child nyomán – a kakukktojás
Legvégül következzen egy kakukktojás. A boeuf bourguignon, magyar burgundi marha – a franciák csodálatosan sűrű és tartalmas marharaguja. Jó hosszú alapanyag-listára számítsatok, és ez esetben ne változtassatok a hozzávalón: marhalábszár nélkül neki se álljatok! Julia Child a főzés egy egyik legeredetibb és legszabálytalanabb nagyasszonya, akinek kifejezetten szórakoztató látni a mozdulatait és előadásmódját. A recept részletes leírását itt találjátok, és érdemes belenézni a régi, fekete-fehér felvételbe is!