nlc.hu
Otthon
Franciasaláta recept: próbáld ki, milyen finom a házi!

Franciasaláta házilag – nyomába sem érhet a bolti!

Ez most nem a könnyed jégsaláták ideje: egy igazi retró finomság következik! Franciasaláta, ha mi csináljuk.

A franciasaláta igenis lehet ízletes. No, nem a bolti módra. Az előrecsomagolt komforttermékek szinte egységesen szúrós, ecetes ízűek, és „kilóg” belőlük az édesítőszerek művi aromája. Ha nincs más lehetőség, és bolti salátára fanyalodunk, inkább el se olvassuk, hogy miből készült. Olyan hosszú a mesterséges alapanyagok listája, amennyiféle zöldség és gyümölcs összesen nem kapható egy igazán jól felszerelt zöldségesnél. Persze a komforttermék éppen attól komforttermék, hogy tartósítják és olyan állagot alkotnak neki, ami egységes, bizonyos komponensei nem ülepednek le a doboz aljára, és mondhatni ellenáll a természet törvényeinek.

Érdemes tehát visszamennünk a kályhához, és feltenni a kérdést: miből is áll a franciasaláta egyáltalán? Mint látni fogjuk, csupa igazán hétköznapi hozzávalóból. Krumpli, sárgarépa, borsó, ecetes uborka – nem egy óriási megfejtés. És mégis. Éppen az benne az izgalmas, hogy ha vesszük a fáradságot, és elkészítjük magunk, egy kellemesen ízletes zöldségételt kapunk. Kilógó ecetes, édesítőszeres, műaromás felhang nélkül.

Franciasaláta

Franciasaláta mentalevelekkel díszítve / Fotó: Ozgur Coskun, Getty Images

Érdemes lefőzni belőle egy nagyobb adagot, mert jól megy sokféle fogáshoz. Kanalazhatjuk csak magában, tunkolhatunk bele péksüteményt, de olyat is láttam már, aki almával ette, ami egyébként az egyik komponense. Bélelhetünk vele szendvicset, és illeszthetjük sült húsok és halak mellé is. Különösen jól csúszik rántott dolgok mellé, ahogy a karácsonyi vacsorákon is szokás a rántott pontypatkót köríteni franciasalátával.

Házi franciasaláta recept

Én speciel azt ajánlom, hogy ne a mélyfagyasztott bolti franciasaláta-mixet vegyétek. Nekem legalábbis soha nem sikerült olyan finomra, amikor ebből készítettem (de ez talán márkafüggő is lehet, hiszen a mélyhűtött zöldségek tökéletesen finomak kifőzve). Időigényesebb, ha krumplit pucolunk, répát hámozunk, de számomra egyszerűen így élőbbek az ízek, mint a kissé semleges benyomást keltő zöldségmixből.

Számíts rá, hogy így óhatatlanul is szabálytalanabb méretű, formájú hozzávalókból fog állni a salátád, hiszen nem gyári soron kockázták hozzá az alapanyagokat. Így sokkal eredetibb lesz már a megjelenése is!

NLC tipp konyhatündéreknek

Ha igazán háziasra veszed a figurát, majonézből is készíthetsz házit. Nem nagy ördöngösség, viszont pár napon belül fel kell használnod. Egy receptet is adunk hozzá.

Franciasaláta

Franciasaláta / Fotó: frederique wacquier, Getty Images

Hozzávalók:

  • 250 g zöldborsó
  • 3 közepes méretű sárgarépa
  • 2-3 közepes méretű fehérrépa
  • 1 szép nagy alma
  • 4-5 szem közepes méretű krumpli
  • 200 g ecetes vagy csemegeuborka
  • 80 g majonéz
  • 40 g tejföl
  • 1 csapott evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál mustár
  • Só, őrölt fehér vagy fekete bors és friss petrezselyem ízlés szerint

Elkészítése:

  • Készítsük elő a zöldségeket. Hámozzuk meg a sárgarépát, fehérrépát és a krumplikat. Zöldborsóból jöhet a mélyfagyasztott. Lobogó sós vízben főzzük meg őket. Ne maradjanak nyersek, de legyen tartásuk, hogy jól felhasználhatóak legyenek a salátánkba.
  • Szűrjük le, és a forró zöldségeket hagyjuk kicsit hűlni.
  • Közben a savanyú uborkát és a megmosott almát kockázzuk fel kb. félcentis darabokra, esetleg kicsit kisebbekre. Az almát nem szükséges meghámozni. Ugyanígy járjunk el a főtt zöldségekkel.
  • Keverjük össze finom mozdulatokkal a hozzávalókat a tejföllel, majonézzel és mustárral együtt. Ne törjük össze a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a porcukrot, és szépen elegyítsük el a hozzávalókat
  • Hűtőben pihentessük pár órát, majd díszítsük apróra vágott petrezselyemmel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top