nlc.hu
Húsvét

Az NLC 2024 húsvéti kaszinótojás-tesztje

„Ez milyen vegyszer bukéja?” – Kaszinótojásokat teszteltünk, és ért kellemes meglepetés is

Tudtuk, hogy kihívás lesz. Vegyes minőségre és mellékízekre is számítottunk. És mégis. A kis 20 dekás műanyadobozos kaszinótojások tesztelése közben több bajtársunk padlóra került, és a rászámolás után sem tudott visszatérni a ringbe. A kaszinótojás egy igazi csemege, ha jól készítik, és mint kiderült, egyes olcsóbb tömegtermékkel vallatni lehetne. Íme, az eredmények.

A tesztünk szubjektív és nem reprezentatív. A vakteszt az NLC szerkesztőségében zajlott az újságíró-szerkesztő kollégákkal.

Ha ételtesztet hirdetünk a szerkesztőségben, egyelőre még kisebb ováció fogadja, de a legutóbbi kör olyannyira embertpróbálóra sikerült, hogy megszólalt bennem a vészcsengő: taktikusan kell megválasztanunk a következő témát ahhoz, hogy akadjon rá egyáltalán önként jelentkező.

A legutóbbi adventi kalendárium teszt (Rághatatlan „mocsoládét” és 10 pontos csokikat is kóstoltunk) és az azelőtti szaloncukorteszt („Gyerekkoromban pont ezért nem ettem szaloncukrot”) után ezúttal bolti kaszinótojásokat és fonott kalácsokat teszteltünk – ez utóbbival is hamarosan jelentkezünk.

Kaszinótojás-teszt 2023 húsvétja előtt az NLC szerkesztőségében

Pőrén, a dobozokból / Fotó: Leéb Ádám

Kiflicsücsök és kaviár

Hangsúlyt kap a „bolti” jelző, ugyanis a hazai éttermi életben épp az elmúlt években támadt fel – a fagyanta glicerin-észtereivel és nátrium-karboxi-metil-cellulózzal dúsított – hamvaiból ez az étel. A legjobb séfek az elmúlt évtizedben jól láthatóan rákaptak a kellemesen borzongató kalandra, hogy olyan szomorú sorsra jutott, akár lenézett ételeknek adjanak új esélyt, mint a köményleves, a káposztás cvekedli vagy a Cordon Bleu.

Kaszinótojás, A Konyhám Stúdió 365

Szikra Gabi séf alkotása egyszerre retró és kísérletező / Fotó: A Konyhám Stúdió 365

Izgalmas összevetés a műanyagdobozból kiflicsücsökkel kanalazott-tunkolt termékek adta élményt összevetni a legjobbakéval, amik akár a legdrágább kaviárral is érkezhetnek. Ha azt gondoljuk, hogy olcsó, gyors ételként volt jelen a kaszinótojás a gasztro-történelemben, tévedünk. Már a legelső írott feljegyzésekben  úri éteknek számított, előételként és köretként is fogyasztották a kaszinótojás-ősöket már több mint 2000 évvel ezelőtt.

Bernát Dániel örömkonyhájából: kaszinótojás majonézes karfiolsalátán a Szaletly Étteremből

Bernát Dániel örömkonyhájából: kaszinótojás majonézes karfiolsalátán / Fotó: Szaletly

Olyan nemzetközi színvonalú műhelyekben születtek meg a kortárs újraértelmezések, mint a Michelin-csillagos Babel, ahol az étterem stílusába illően újrázták a retró csemegét. A fonyódi Konyhámban Szikra Gabi a tojásformával játszott, a zuglói Szaletlyben pedig sokáig levehetetlen volt az étlapról, hiába újított volna már a séf, Bernát Dániel.

Kaszinótojás a budapesti Babel étteremben

Kaszinótojás, ahogy nem ismernéd fel, a Michelin-csillagos Babelben / Fotó: Babel Budapest

Ha valaki pedig ragaszkodna a régi iskolához, a „vendéglők vendéglőjében”, a Rosensteinben mindig készülnek húsvétkor, karácsonykor kaszinótojással is. Ezeken a helyeken nyilván hajmeresztő árakkal szembesülünk az étlapokon, de hű rajongóként mondhatom, hogy nincs az a bélszíncarpaccio, ami lenyomna egy nagy műgonddal megkomponált kaszinótojást az előételek között.

Ó-kaszinótojások Jézus idején

A kaszinótojás elődeit már akkoriban is készítették a szakácsok, amikor kaszinók nem is léteztek. (Kis ínyencség gyanánt: a világ első kaszinója 1638-ban nyílt Velencében, és ma is működik, ez a Casinò di Venezia). Messzire nem is kell mennünk, ha a legelső fellelhető emlékeket keressük. Marcus Gavius Apicius kora mesterszakácsa, írója és szakácskönyvírója, költője volt.

Jézus korából fennmaradt szakácskönyvéből tudjuk, hogy a rómaiak lelkesen sütötték, főzték és töltötték is a tojásokat. Hallal, hússal, fűszerekkel bélelték, de Apicius egyik receptje szerint a tojást köménnyel, borssal, mézzel és borral töltötték, majd darált diófélékből és fűszerekből készült mártással tálalták. Egy kis színes adalék (nem az E-betűsökből), hogy a bors fogyasztása az ókori Rómában az előkelőségek kiváltsága volt. A Selyemúton jutott el Indiából Európába, és olyan stabil volt az értéke, hogy pénzhelyettesítőként is funkcionált. Egyértelmű a receptből, hogy ez a kaszinótojás már akkor is dőzsölésnek számított, ami egyben Apicius életmódját is leírja. Sajátos ellentmondás, hogy a kultúrtörténet rengeteget köszönhet fennmaradt művének (Apicius de re coquinaria), miközben a mester hírhedt volt léha életviteléről, céltalan tékozlásáról, mulatozásairól és eladósodásáról. Élete végül tragédiába torkollott, i.u. 37-ben kilátástalanságában saját magát mérgezte meg.

A kaszinótojás elnevezés némi lírai áthallással még utalhat az első fennmaradt receptek leírójához, hiszen a mesterszakács Apiciusnak sokkal inkább volt kaszinó az élet, mintsem azt egy rendezett konyha irányítása határozta volna meg.

Nem csak magyarul, angolul is szellemes nevet visel a hidegkonyhai alkotás: deviled eggs. Magyarul is találkozunk az ördögtojás elnevezéssel, ami valljuk be, nem a legszerencsésebb. A démoni jelzőt más ételekre is használják az angolban: ha valami erősen fűszerezett, az deviled. Az 1700-as évekből származik az elnevezés, amikor került bele egy kis csípős Cayenne-bors és mustár. Russian eggsként, vagyis orosz tojásként vagy egyszerűen töltött tojásként, illetve currys tojásként is ismert ez az étel, és mint a tesztben látni fogjuk, van is olyan gyártó, akinél curryt véltünk felfedezni.

Az USA déli államaiban is tradicionális étel a kaszinótojás

Az USA déli államaiban is tradicionális étel a kaszinótojás. Íme. / Fotó: Jennifer Blount, Getty Images

Már az ókoriak sem korlátozták a prototípusok töltelékeit, az évszázadok során pedig olyan alapanyagok is belekerültek, mint a tőkehalmáj (orosz módra), a kaviár, kapribogyó, zöld olívabogyó, sőt a mák is. A sokáig igen választékos ételnek számító kaszinótojás a 20. század második felének tömegtermelésében indult meg a lejtőn, és az aljáig meg sem állt. Ma retró ételként él a köztudatban, nosztalgia is társul hozzá, és családi traktákon, vendégségben nagyon meg tudunk örülni annak, ha házi készítésűt kóstolhatunk.

Nem dúskáltunk az ajánlatokban, a metélőpetrezselyem is kiment a divatból

Legalább tíz terméket terveztünk begyűjteni a teszthez, végül hetet sikerült. Számos helyen ugyanaz a két márka kapható (a Mogyorósi Hidegkonyha és Thallo terméke). Csomagolt formában kihívás ezt az ételt széppé tenni, alapvetően sápadt látvány, a franciasaláta-alapon megülő tojások, féltojások dísze a formanyomott krém és a sárgarépacsíkok. Hiányoltuk a megszokottan íztelen metélőpetrezselymet az összképből.

A bolti kaszinótojások összeállítása rendszerint így néz ki:

  • kaszinótojás franciasalátával
    • egyes termékek tartalmaznak:
    • tormakrémet
    • körözöttszerű, de túrót nem tartalmazó, pirospaprikás „magyaros krémet”
    • gépsonkatekercset tormakrémes töltelékkel
    • trappistasajtot tormakrémes töltelékkel
    • ecetesuborka-karikákat
    • főtt-répa-karikákat.
Kaszinótojás-teszt 2023 húsvétja előtt az NLC szerkesztőségében

Klasszikus hidegkonyhai termék / Fotó: Leéb Ádám

Tisztelet annak a kivételnek, akik csak stabilizátorokat használnak. Ezek nélkül (pl. E407, E410) nem lehetséges csomagolt terméket kiskereskedelmi forgalomba hozni, mert az állagukat veszítenék. Nem célunk az élelmiszeripari adalékanyagok démonizálása, mégis elgondolkodtató, hogy egyetlen fogásban mennyi más anyagot juttatunk a szervezetünkbe a természetes formában felhasznált élelmiszereken kívül. A tojás, krumpli, zöldborsó, sárgarépa, ecetes uborka, majonéz, mustár, étolaj, cukor, só, fűszerek, zselatin (egyes termékekben vaj, tej, tejszín, margarin) mellett a bolti termékek az alábbi összetevőket tartalmazzák.

Márkajelzés feltüntetése nélkül összesítettük az anyagokat, ezeket mindenki elolvashatja a termékek címkéin vásárláskor.

Fruktóz ◘ glicerin ◘ szukralóz ◘ fagyanta glicerin-észterei ◘ nátrium-benzoát ◘ kálium-szorbát ◘ kálium-metabiszulfit ◘ kalcium-klorid ◘ zsírsavak mono- és digliceridjei ◘ nátrium-karboxi-metil-cellulóz ◘ gumiarábikum ◘ xantángumi ◘ guargumi ◘ aceszulfám-K ◘ aszpartám és további keményítők, természetes mézgák, szójalecitin, citromsav, tejsav, tejsavó színezők, emulgeálószerek.

„Ne stoppold már azt a tojást!” – Az NLC kaszinótojás-tesztje

Félreértés ne essék, a gyári termékektől nem várjuk el a házi vagy az éttermi minőséget. Mindenki tudja, hogy körülbelül mire számíthat a gyári termékektől, időről időre ezt választjuk sietős elemózsiánknak. És mégis. A kóstolás hatása alatt még frissen azt kell mondanom, hogy ekkora sallerekre nem számítottunk egy-egy falat kaszinótojástól.

Mint valami furcsa klub tagjai, megfogtuk a kis plasztikdobozokat, és körbeadtuk, mindenki kiskanállal kanyarított magának a pikszisekből. A fonott kalácsokkal előzőleg eltelt tesztelőkör fogyó tendenciát mutatott a tojásteszt idején, ketten feladták az első traumák után, egyikük hasfájásra hivatkozva, másikuk ezt megelőzve. Az értékelésekhez a pontszámokon túl a tesztelőktől idéztünk.

1. „Ne várj tőle semmit, és nem is kapsz semmit”
Auchan Kedvenc – 2 pont

Az Auchan Kedvenc ránézésre az átlagos gyári termékek látványát nyújtja, semmi több. Jobban megnézve, a franciasalátát ölelő krém nem túl bizalomgerjesztő, de akár még pozitív meglepetést is tartogathat. Lássuk!

„Ez biztosan nem tojás, az kizárt. Biztos vagyok benne, hogy tojást formáltak valami más, fehér anyagból.”

„Vártam az ízeket, de semmi.”

„Érezni a mélyhűtött franciasaláta-zöldségeket, egyáltalán nincs ízük. Nem gusztusos rajta ez a remegős zselatinos majonéz., nem szívesen kanalaz bele az ember, mert nem tudja, hogy mi ez a fura zselé, amiben áll.”

„Se íze, se bűze. Bennem pont ilyen emlékek élnek a szupermarketes kaszinótojásokról.”

„Bocsánat, nem vagyok finnyás, de ez majdnem visszajött.”

Auchan Kedvenc kaszinótojás franciasalátával
Beszerzési hely: Auchan, saját márkás termék
Ára: 749 Ft (200 g)

Kaszinótojás-teszt 2023 húsvétja előtt az NLC szerkesztőségében

Auchan Kedvenc kaszinótojás franciasalátával / Fotó: Leéb Ádám

2. „Műanyagérzetem van minden falatnál, és mintha vegyszer-utóíze lenne”
House Salad – 2 pont

A House Salad elnevezés már-már előkelő, a doboz dúsan pakolt, van itt a tojáson és a franciasalátán kívül krémmel töltött sonkatekercs és sajttekercs, sőt még díszítmények is. Mint kiderült, mindhiába.

„Elmondom, szerintem hogy állt össze ez a termék. Elkészült a franciasaláta, és látták, hogy ez sz.r. Azt mondták, tegyünk bele akkor sonkát, hogy feljavítsuk. Ekkor már botrány rossz volt. Aztán gyorsan beletettek sajtot, hogy elmondhassák, mennyi minden van a dobozban, és mehet. Érthetetlen ez a termék.”

„Ez nagyon furcsa. Mintha elkeveredtek volna az ízek. A tojás beszívta a többi hozzávaló ízét?”

„Miért ilyen szürke ez a sonka? Ezt ne egyétek meg!!”

„Én megörültem a körözöttnek, de ez nem körözött. Valami furcsa, műanyagízű krém. Összességében elborzasztó.”

„Állottnak tűnik, ez friss?” (A címke szerint minden rendben volt a szavatossággal, és aznap rendeltük az Auchanból.)

House Salad kaszinótojás sonkatekerccsel, sajttekerccsel, franciasalátával
Beszerzési hely: Auchan
Ára: 1299 Ft (300 g)

Kaszinótojás-teszt 2023 húsvétja előtt az NLC szerkesztőségében

House Salad kaszinótojás sonkatekerccsel, sajttekerccsel, franciasalátával / Fotó: Leéb Ádám

3. „Alien tojás? Vagy mi ez?”
Chef Select – 1 pont

A Lidl saját márkás termékei között vannak kedvenceink. Ez finoman szólva sem lett az, és a zöldségek valóban nyersnek hatottak benne. 529 forintért manapság örül az ember, ha megoldja egy hideg étkezését, de érdemes kipróbálgatni a lehetőségeket, hogy ne érezzük kidobott pénznek.

„Teljesen bizarr, ahogy kinéz ez a tojássárgájás töltelék.”

„Én azt hittem, a másodiknál nem lehet rosszabb. De ez az.”

„Miért ilyen hatalmas a tojássárgája rész? De rosszul néz ki, mintha műtojás lenne. Ez biztosan igazi? Olyan, mintha valami más anyagból formáztak volna tojást.”

„Kemények benne a zöldségek, furcsán roppan, mintha félig nyers lenne.”

„Elnézést, nem vagyok válogatós, de én ezt most kiköpöm.”

Chef Select
Beszerzési hely: Lidl, saját márkás termék
Ára: 529 Ft (200 g)

Kaszinótojás-teszt 2023 húsvétja előtt az NLC szerkesztőségében

Chef Select kaszinótojás / Fotó: Leéb Ádám

4. „Ezt már nagyon megérdemeltük! Ezt szívesen tenném a húsvéti asztalra”
Falukrém – 9+1 pont

Az nem a gyártó hibája, hogy kissé megnyomta a tojásokat a tető, de azt mindenki kiszúrta, hogy ennek a terméknek más a színe és az egész megjelenése. Gyorsan rájöttünk, hogy ez nem egy átlagos, kommersz ecetes-műcukros darab. Ezt később az összetevő-lista is bizonyította.

A részletek ismerete nélkül is világos volt, hogy más ligában játszik ez a termék. Mint kiderült, messze a legkorrektebb címke az övék, a termékleírásban pedig mesélnek is a készítésről: „A kaszinótojásokat frissen főzött tojásból készítjük. A főtt tojássárgájából kikeverjük a krémet, majd kézzel, habzsák segítségével betöltjük. A francia salátába pedig frissen vágjuk a friss zöldségeket, almát, sárgarépát, zellert, zellerszárat, burgonyát és csemege uborkát, valamint zöldborsót. Saját készítésű majonézünkkel és tejföllel keverjük.

Arra mi nem jöttünk rá, hogy miért volt sárgább (a krém alatt), curry, kurkuma, mustár miatt, de az ízek igazán harmonikusak voltak.

A plusz pont azért jár a Falukrémnek, mert ez volt az egyetlen termék, aminek a csomagolása környezetbarát, kukorica alapú, lebomló PLA-ból készült.

„Most érzem először azt, hogy ebben egyáltalán igazi tojás és igazi alapanyagok vannak. Végre! Ez a kaszinótojás egy nagyon érdekes megközelítése, de kifejezetten ízlik.”

„Először nem bíztam benne, mert túl sárga. A második meglepetés az volt, hogy ez a kaszinótojás egészen krémes. De nagyon jó ízű, ezt akkor is enném, ha nem lenne kötelező.”

„Hihetetlen jó benne az alma, ez nagyon jó ötlet. Az almával sokkal frissebb, ízletesebb. Telitalálat az egész.+

„Ez az indiaiak kaszinótojása? Curry miatt ilyen sárga? Akárhogy is, ez egy jól sikert darab. Egy kis majonézt vagy hasonló krémet szerintem elbírt volna még, de lehet, hogy ez az egyéni preferenciám.”

„Na végre, ez nagyon jó! Mintha még zeller is lenne benne az almán kívül. Honnan lehet ezt beszerezni?”

Falukrém 4 db kaszinótojás franciasalátával
Beszerzési hely: Kifli.hu
Ára: 2699 Ft (550 g)

Kaszinótojás-teszt 2023 húsvétja előtt az NLC szerkesztőségében

Falukrém kaszinótojás franciasalátával / Fotó: Leéb Ádám

5. „Ez az igazi retró kaszinótojás” Szívesen enném máskor is.”
Mogyorósi Hidegkonyha – 9 pont

A Mogyorósi Hidegkonyha is számos boltban és büfébe fellelhető országszerte. A márka 11 terméke között vannak rokonok is: a vegyes tál és az olívás fetás sonkatekercs, kolbászos kaszinótojás, burgonyasaláta kombó. Az old school külső pozitív csalódást okozott.

„Szerintem ilyen a hagyományos, bolti kaszinótojás. Se több, se kevesebb. Teljesen korrekt.”

„Érdekes, hogy a franciasaláta elviszi az egészet. A tojás része szerintem felejthető, de ezek a zöldségek a salátában végre ízletesek.”

„Az állaga számomra nem volt túl bizalomgerjesztő, de ez kellemes csalódás.”

„Imádom, hogy egy kis villa is jár hozzá, ez figyelmes.”

Mogyorósi Hidegkonyha kaszinótojás franciasalátával
Beszerzési hely: Manna ABC, rendelés a Woltról
Ára: 1598 Ft (250 g)

Kaszinótojás-teszt 2023 húsvétja előtt az NLC szerkesztőségében

Mogyorósi Hidegkonyha kaszinótojás franciasalátával / Fotó: Leéb Ádám

6. „Utána mondd majd meg ennek légyszi a nevét, hogy még véletlenül se vegyek ilyet”
Thallo – 3 pont

Ezt a márkát kifejezetten sok helyen forgalmazzák, amiből arra következtetnénk, hogy egy népszerű termék. A kóstolás után felmerül a kérdés, hogy mi az összefüggés egy termék elérhetősége, eladási számai és a valódi tetszésindexe között.

„Jaj, ez édes. Túl édes.”

„Na megint elindult a lejtmenet? Ez bűnrossz. Többféle íz egyszerre, sok cukor és ecet.”

„Én a cukorral és az ecettel még ellennék, de ez a kellemetlen utóíz…”

„Műízű.”

Thallo 2 kaszinótojás franciasalátával
Beszerzési hely: Tesco
Ára: 599 Ft (200 g)

Kaszinótojás-teszt 2023 húsvétja előtt az NLC szerkesztőségében

Thallo kaszinótojás franciasalátával / Fotó: Leéb Ádám

7. „Ennek is a legjobb három között a helye”
Spar hidegpultos, helyben csomagolt termék – 8 pont

Apró snidlingdarabok és sárgarépa-csíkok díszítették a Spar kimérve kapható kaszinótojását. Krémes és kiegyensúlyozott ízű volt, és búcsúzóul egy kicsit visszahozta a hitünket abban, hogy nem minden kommersz hidegkonyhai termék ehetetlen.

„Ez egy kifejezetten jó kaszinótojás. Nem túl savanyú, ecetes, nem is túl édes, kiegyensúlyozott. Jó enni.”

„Lehetne vastagabb a tojásfehérje, mert az szinte eltűnik, de az ízek kiegyensúlyozottak, korrekten van elkészítve, fűszerezve.”

„Korrekt, tisztességes munka, hol lehet ilyet venni?”

„De jó ez a krém rajta! A tojás tojásízű, a franciasaláta sem az a fáradt, műízű. Ennek a maradékát hazavihetem?”

Spar hidegpultos, helyben csomagolt termék
Beszerzési hely: Spar
Ára: 1197 Ft (kimért, 3 tojás)

Kaszinótojás-teszt 2023 húsvétja előtt az NLC szerkesztőségében

Spar hidegpultos, helyben csomagolt kaszinótojás / Fotó: Leéb Ádám

Összesítés az NLC 2024-es kaszinótojás-tesztjén

Hiányzó középmezőny, a tesztelők körében meglepően egységes, kiugrások nélküli pontozások, némi bosszúság és hasfájás, de kellemes új felfedezések kísérték a kóstolgatást. Ez a mi szubjektív ízlésünk és véleményünk, teszteljetek ti is!

1. helyezett: Falukrém – 9+1 pont
2. helyezett: Mogyorósi Hidegkonyha – 9 pont
3. helyezett: Spar hidegpultos, helyben csomagolt termék – 8 pont

4. helyezett: Thallo – 3 pont
5. helyezett: House Salad – 2 pont
6. helyezett: Auchan Kedvenc – 2 pont
7. helyezett: Chef Select – 1 pont

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top