nlc.hu
Húsvét

A húsvéti rózsaszín töltött tojás receptje

Így készül a legszebb húsvéti töltött tojás: a rózsaszín kaszinótojás receptje

Nem csak mutatós, de nem elkészíthetetlenül nehéz finomság a rózsaszín szélű kaszinótojás. Valójában csak egy kis plusz munkát kíván, az eredmény pedig szem-szájnak ingere.

Láttál már ilyen szépséget? Egy ideális húsvéti asztal rogyadozik a mutatós finomságoktól: a festett tojások mellett a fonott kalács, a barhesz, a babka is szebbnél szebbek, akárcsak a házi töltött tojások, más néven kaszinótojás.

A boltban kapható kaszinótojásokat éppen most teszteltük. Az eredmények arra sarkallnak minket, hogy a húsvétkor is szeretett ételt magunk készítsük el az ünnepre – bár nem minden kommersz kaszinótojás hozta a hátborzongató vegyszerízt. Bár van munka a házi töltött tojás elkészítésével, nagy szakácstudományt nem igényel. Pepecselős a főtt tojások fehérjerészének szép felvágása, a tojások sárgájának kiemelése, kikeverése, majd esztétikus visszatöltése, de az eredmény magáért beszél. Különösen, ha “Barbie-tojásokat” kreálunk, ami pedig egy 8-10 órás pihentetést is igényel a színezéshez. Az ünnepek márpedig szóljanak az ételkülönlegességekről (is)! Megmutatjuk, hogy készülnek a húsvéti töltött tojások rózsaszín tojáscsónakban.

Rózsaszín szélű töltött tojások

A húsvéti asztal dísze lehet: rózsaszín töltött tojások / Fotó: Olga Mazyarkina Getty Images

Csak egy cékla, és más semmi: a rózsaszín kaszinótojás (recept)

Az élénkrózsaszín tojások titka egyetlen gumó cékla. Egyes receptek már kész céklalevet írnak, de a pimaszul drága bolti céklalé árának töredékéért vásárolhatunk egy céklagumót, amiből mi magunk is készíthetünk céklalevet. Ezúttal ráadásul nem is kell zöldségprés-géppel bajlódnunk, hiszen nem meginni akarjuk a levet.

A cékla színezőkedvét egyébként is ismerheti minden háziasszony. A kezünk, a vágódeszka és a pult is élénk pinkes-lilás lesz, ha céklával dolgozunk. De úgy is mondhatnánk, hogy céklaszínű.

Ez a szemet gyönyörködtető étel egy egyszerű töltött tojás, de a kaszinótojásokhoz gyakran készített zselatinos bevonóréteg nélkül.

Mire figyeljetek?

  • Nem lesz azonnal tálalható. Egy fél napnyi pihentetéssel számoljatok!
  • Ne hagyjátok a céklalében tovább, mint 8-10 óra, mert akkor nem csak a széle lesz rózsaszín, hanem az egész fehérjét beszínezi.
  • A krémbe azért tegyetek kurkumát, mert így kap szép színt!
  • Ha nincsen paprikakrémünk, őrölt paprikát is tehetünk bele.
  • A habzsákos visszatöltés nélkül is isteni finom lesz, viszont kevésbé mutatós.
Rózsaszín szélű töltött tojások

Töltelék a kurkuma élénk színével / Fotó: Olga Mazyarkina Getty Images

Hozzávalók:

  • 10 tojás
  • Egy közepes méretű céklagumó
  • 50 g vaj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2,5 evőkanál majonéz
  • 1 evőkanál mustár, legjobb egy ízes fajta, pl. dijoni mustár
  • Fél mokkáskanál kurkuma
  • Ízlés szerint egy mokkáskanál paprikakrém vagy csípőspaprika-krém
  • Egy kis metélőhagyma vagy újhagyma a díszítéshez
  • Só, frissen őrölt bors ízlés szerint

Elkészítése:

  • Készítsük elő elsőként a céklalevet. A céklagumót hámozzuk meg, majd 12 perc alatt főzzük meg annyi vízben, amennyiben majd kényelmesen el tudjuk helyezni a tojásokat.
  • A végén turmixgépben turmixoljuk le a céklát a vízzel, vagy menjünk át rajta botmixerrel. (Bolti céklalével meg is spórolhatjuk ezt a műveletet.)
  • Vegyünk egy tízes doboz tojást, és főzzük meg sima jól megsózott vízben. A só nem fogja befolyásolni a tojás ízét, csak a könnyebb hámozhatóság kedvéért sózzuk meg.
  • Ezúttal igazi keménytojást főzzünk 13-15 perces tojást. (A főzéshez technikai segítséget itt nyújtunk!)
  • A szobahőmérsékletű tojásokat gyöngyözve forró vízben 3-4 percig fedő nélkül főzzük, majd a forró vízben tegyük félre 10-12 percre.
  • Ezután vegyük ki a vízből, és lehetőleg tegyük át hideg vízbe, hogy stabilizáljuk a hőmérsékletét.
  • Ha kihűlt, nagyon gondosan hámozzuk meg, próbáljuk nem megsérteni a tojások külsejét, hogy minél szebben mutassanak majd.
  • A céklás lébe úgy helyezzük a tojásokat, hogy ne nyomódjanak nagyon egymáshoz, és szépen befesse őket a céklalé. 8-10 órára (avagy egy éjszakára) tegyük őket hűtőbe. Fontos, hogy hűtőbe rakjuk, mert a meghámozott tojás már könnyen romlik szobahőmérsékleten!
  • A megszínezett tojásokat kiemeljük a léből, és félbevágjuk őket.
  • A félbevágott tojások sárgáját egy tálba kanalazzuk, áttörjük villával, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat és az összes többi hozzávalót, ami ízt és krémességet fog adni neki. Szép egyenletes masszát keverünk ki belőle.
  • Jöhet bele a tejföl, majonéz, mustár, ízlés szerint a só, a bors és a frissen vágott petrezselyem.
  • Kanalazzuk habzsákba a krémet, hogy olyan szépen tudjuk visszatölteni a félbevágott tojásokba, mint ahogy a képen is látható.
  • Az apróra vágott friss zöldfűszerrel díszítsük!
  • Csak tálaláskor vegyük ki a hűtőből, mert romlékony.

Szép is, finom is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top