nlc.hu
Húsvét
Tojásfőzés okosan: így ne rontsd el a főtt tojást húsvétra!

Két hiba, amit a legtöbben elkövetnek tojásfőzéskor – Így nem lesz szürke szélű és gumis a húsvéti tojás!

A tojásfőzés a legegyszerűbb konyhai feladatok közé tartozik. Vagy mégsem? Négy könnyen elkövethető hibára hívjuk fel a figyelmeteket.

Ezen a héten még azokban az otthonokban is asztalra kerül főtt tojás, ahol máskor inkább a rántottára, omlettre vagy tükörtojásra szavaznak. Ha pedig valamit ritkán főzünk, nagy eséllyel elfeledjük azt a néhány konyhai fogást, amivel jól is sikerül majd az étel.

A tojásfőzés valójában nagyon is kényes dolog. Ki ne állt volna már csalódottan egy főttnek hitt tojás felett, ami a héj feltörése után belül úgy folyt, mintha alig érte volna hő? A tojást visszazárni nem lehet, így aztán a lágy tojás lágy is marad. A másik véglet a szürkés szélű sárgájú főtt tojás, ami nem csak esztétikai kérdés. A túlfőtt tojás fehérjéje gumis, rágós, a sárgája pedig porózus, fullasztó.

Érdemes tehát képbe kerülnünk a főzési időket illetően, de a tojások és a víz hőmérséklete több lépésben is kulcsfontosságú.

Főtt tojások

Neked hány perces tojás a kedvenced? / Fotó: Claudia Totir, Getty Images

2 tojásfőzési hiba, amit sokan elkövetnek

Mint látjuk, a tojásokat nem szabad csak úgy odatenni a tűzre, „majd megfő” alapon. Jobb esetben csak alul- vagy túlfőzzük, rosszabb esetben úgy elreped a tojás héja, hogy a belseje a főzővízben megdermedve végzi.

A régi szakácskönyvekben írtakhoz képest ez kevés hőhatásnak számít, de tegyetek egy próbát, megéri nem úgy túlfőzni a tojásokat, mint amilyenek a retró hidegtálak sápadt, szürkés tojásai!

Túlfőzött tojások

Főtt tojás, ahogy nem jó látni és kóstolni / Fotó: Olesia Shadrina Getty Images

A tojás hűtőhidegen kerül a fazékba

Különösen akkor áll fent a repedésveszély, ha forró vízbe eresztjük a jól lehűtött tojásokat. Ekkor gyakorlatilag garantált a repedés, és a tojásfehérje absztrakt festményekbe illő távozása a főzővízben.

Mi a teendő? Néhány órával főzés előtt vegyük ki a hűtőből a tojásokat. Semmi bajuk nem lesz, romlás- és fertőzésveszélytől nem kell tartanunk ennyi idő alatt. Főzés előtt forró vízzel akár le is öblíthetjük őket, hogy ne hirtelen érje őket minden oldalról a magas hő.

+1 tojásfőzési tipp: Sózzátok meg bőségesen a főzővizet! Nem lesz tőle sós a tojás, viszont sokkal könnyebb lesz a végén meghámozni.

Túlfőzés: ha gumis a fehérje és fojtós a sárgája

Túlfőzni könnyű, főleg, ha a már keményre főzött tojásokat még benne is hagyjuk a forró vízben, amiben akkor is tovább fő, ha nem ég alatta a gáz (avagy villany). Ha fedőt teszünk rá, még intenzívebben fő. A fedőre most nem is lesz szükségünk.

Mi a teendő? Valójában többféle módon is készíthetünk eszményien puha (de nem túl lágy) főtt tojást. Hideg vízben indítva is jól el lehet készíteni, de mi egy jól bevált séftippre hallgatva a következőt ajánljuk. Forró vízbe eresztjük a tojásokat, elég ha gyöngyöz, nem lobog a víz. 3, maximum 4 percig főzzük így, majd lehúzzuk a tűzről, és a forró, folyamatosan hűlő vízben hagyjuk. Ha a 15 perces, igazi keménytojást szeretjük, hagyjuk a vízben 11-12 percet. Ha a 10 perces tojás a kedvencünk, további 6-7 percet hagyjuk benne. Ha a krémesebb sárgájú 8 perces tojást szeretjük, akkor ugyanígy számoljunk vissza, és 4-5 percig hagyjuk a főzővízben. Ha az egészen lágy sárgájú 6 perces tojást kedveljük, csak 2-3 percig hagyjuk a vízben, Így lesz tökéletes!

Tojásfőzési idők

Nullától a 15 perces tojásig: tojásfőzési idők / Fotó: Liudmila Chernetska, Getty Images

Akármelyik főzési időt is választjuk, amint kiemeljük a vízből a tojásokat, tegyük át őket egy jéghideg vízzel felöntött tálba. Ha nincs ennyi időnk vagy türelmünk, legalább öblítsük át hideg vízzel őket. Ezzel a lépéssel megakadályozzuk, hogy a forró héj alatt tovább főjenek-keményedjenek a tojások.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top