nlc.hu
Szabadidő
Hegymászómentés a Himaláján

Csoda történt ezzel a két hegymászóval

Három napig a Himalája fogságában voltak.

Három nap után mentettek ki a Himalájáról két női hegymászót. A 37 éves amerikai, Michelle Theresa Dvorak és társa, a 31 éves brit, Fay Jane Manners egy sziklaomlás miatt elvesztette a sátrát és a felszerelését – köztük a fejlámpákat is -, és a hegy fogságába esett, miközben India északi részén, a Chaukhamba csúcsára tartottak.

Még pénteken segélykérő üzenetet küldtek, de a mentőcsapatok nem találták őket. Az is nehezítette a helyzetüket, hogy esett a hó. Egymásban tartották a lelket, mert olyan hideg volt, hogy azt hitték, halálra fagynak. Szerencsére be tudtak húzódni egy szikla alá. Egy hálózsák még maradt náluk, abban aludtak.

A mentőcsapatok egész hétvégén helikopterrel keresték őket. Végül 6 ezer méteres magasságban találtak rájuk. Sikerült élve kimenteni a bajba jutott helymászókat. Azután, hogy rájuk bukkantak, kötéllel hozták le a két nőt olyan magasságba, ahol már fel tudtak szállni a helikopterre.

Az egyik hegymászó azt nyilatkozta a mentés után, hogy sírt, amikor rájuk talált a mentőcsapat, mivel mindketten kilátástalannak találták a helyzetüket. Most azt mondták, pár napig még Indiában maradnak, hogy megkóstolják  a helyi ételeket, csak ezután utaznak haza.

A Himalájában amúgy idén májusban és júniusban – 8000 méter feletti magasságban – “nagytakarítást” végeztek nepáli katonák és hegyivezetők. Akkor egy 12 éve elhunyt cseh hegymászó holttestét is megtalálták.

(via)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top