nlc.hu
Szabadidő
A Margó Irdoalmi Fesztivál külföldi írói

Járd be a világot a Margó Irodalmi Fesztiválon! – 5 külföldi író könyvbemutatója, amit kár lenne kihagyni

Az Őszi Margó Irodalmi Fesztivál elképesztő felhozatallal érkezik a könyszeretők számára. Mi most a külföldi szerzők között válogattunk, akiknek a könyvbemutatójára el szeretnénk menni.

Október 10. és 13. között rendezik az Őszi Margó Irodalmi Fesztivált a Nemzeti Táncszínházban, a Millenárison. A programsorozat idén is a külföldi és hazai kortárs irodalom kedvenceit mutatja be, esténként pedig zenei-irodalmi rendezvényeken várják az érdeklődőket. A fesztivál keretében 10. alkalommal adják át az év legjobb első prózakötetes szerzőjének járó Margó-díjat. 

67 program, 14 külföldi szerző, 4 zenei-irodalmi est, középiskolásoknak szóló alternatív irodalomórák, beszélgetések és dedikálás a szerzőkkel, könyves podcastok élőben, esti zenei-irodalmi műsorok, a legjobb első prózakötet… a program színes és nehéz is válogatni a sok érdekesség közül, miközben a könyvek vannak igazából főszerepben, a legfrissebb kötetek Magyarországon és külföldről. Mi most egy teljesen szubjektív válogatást mutatunk, hogy a Millenárison hogyan fogjuk bejárni a világot úgy, hogy elmegyünk a következő beszélgetésekre a kiválasztott külföldi szerzőkkel. A könyvbemutatók ingyenesen látogathatók.

Claudia Durastanti: Ismerős idegenek

Claudia Durastanti (Fotó: Sara Lucas Agutoli)

Claudia Durastanti (Fotó: Sara Lucas Agutoli)

Claudia Durastanti olasz író egy különleges családot mutat be könyvében, ami több mint húsz nyelven jelent meg, és amelyben a saját életébe is enged bepillantást. Claudia siket szülőkkel nőtt fel egy olasz faluban, majd később New Yorkban. Szülei soha nem tanították meg a jelnyelvre, így a családi kommunikációban gyakoriak a félreértések. Ezt az élethelyzetet fogta az író, és belegyúrta Az Ismerős idegenek könyvbe, ami egy kulturális utalásokkal teleszórt, egyedi hangú felnövéstörténet emigrációról, megértésről, otthonos vagy éppen nyugtalanító csendekről valahol a regény és a memoár határán. A szerzővel Ott Anna beszélget.

  • Időpont: 2024.10.10. csütörtök 18:00
  • Helyszín: Könyves Magazin Színpad / Nemzeti Táncszínház

Sofi Oksanen: Ugyanaz a folyó. Putyin háborúja a nők ellen

Sofi Oksanen (Fotó: Toni Härkönen)

Sofi Oksanen (Fotó: Toni Härkönen)

Sofi Oksanen finn író az Ugyanaz a folyó. Putyin háborúja a nők ellen című könyvével érkezik a Margó Fesztiválra, amelyben azt járja körül, hogyan használja fel Oroszország újra a korábbi háborúk forgatókönyveit Ukrajnában, és miért akarja elhallgattatni a nőket belföldön és külföldön egyaránt. Aktuális és rendkívül fontos téma, amiben a szerző segít eligazodni azzal, hogy történelmi, kultúrtörténeti és társadalmi kontextusba helyezi Ukrajna és az Orosz Föderáció háborúját. A szerző véleménye szerint Oroszország háborúja a női egyenjogúság ellen vívott háború is, amely során a népirtásban fegyverként használják a nemi erőszakot. Az Ugyanaz a folyó megrázó és hiteles összefoglaló a háború egy olyan aspektusáról, amelyet a mai napig mély hallgatás övez. A szerzővel Karafiáth Orsolya beszélget.

  • Időpont: 2024.10.11. péntek 18:30
  • Helyszín: Nagyterem / Nemzeti Táncszínház

Egill Bjarnason: A megkerülhetetlen Izland

Egill Bjarnason (Fotó: Hafthor Hreidarsson)

Egill Bjarnason (Fotó: Hafthor Hreidarsson)

Egill Bjarnason izlandi író nagy hírnevet szerzett magának újságíróként, olyan lapoknak ír, mint a New York Times, az Al Jazeera, az Associated Press és a Lonely Planet. Részmunkaidőben médiát és politológiát tanít az Izlandi Egyetemen. A megkerülhetetlen Izland című könyvének angol kiadását bolgár, cseh, észt, francia, lengyel, német, orosz, szlovák fordítások követték. A könyvben új perspektívából láthatjuk a világ történelmét, ráébreszt az író, hogy milyen fontos szerepe van Izlandnak a világ alakításában. Például nem Kolumbusz, hanem az izlandiak fedezték fel először Amerikát, csak túl szerények ahhoz, hogy beszéljenek róla. Illetve, ha nincs Izland, az ember nem tette volna be a lábát a Holdra, és Tolkien soha nem írta volna meg A Gyűrűk Urát. A szerzővel Navarrai Mészáros Márton beszélget

  • Időpont: 2024.10.12. szombat 15:00
  • Helyszín: Könyves Magazin Színpad / Nemzeti Táncszínház

Irene Solà világa

Irene Solà (Fotó: Ignasi Roviró)

Irene Solà (Fotó: Ignasi Roviró)

Irene Solà a fiatal katalán irodalom legfontosabb szerzője. Művei a Pireneusok gyönyörű, ám zárt világát mutatják be, ahol az emberek elszórt hegyi tanyákon élnek és az állatok néha megszólalnak. A szerző harmadik magyarul olvasható könyve, a Szemet adtam neked, s te a sötétségbe néztél a Pireneusok járatlan útjaira visz, egy karneváli kavalkád emlékezésről és felejtésről, valóságról és meséről, fényről és sötétségről szól, rengeteg színnel, vággyal és mágiával. A szerzővel Ruff Orsolya beszélget, nemcsak egy könyvről, hanem mindhárom magyarul megjelent kötetéről – a Gátak, illetve az Énekelek, s táncot jár című könyvek –, és a különleges világról, amelyet megjelenít írásaiban.

  • Időpont: 2024.10.12. szombat 17:00
  • Helyszín: Nagyterem / Nemzeti Táncszínház

Ivana Bodrožić: Fiaink, lányaink

Ivana Bodrožić (Fotó: Profimedia)

Ivana Bodrožić (Fotó: Profimedia)

Ivana Bodrožić horvát írónő egy új regényt mutat be a Margó Fesztiválon, amelyben azt járja körbe, hogy mit jelent egy férfiközpontú társadalomban nőnek születni. Már csak ezért is érdekel minket annyira a beszélgetés az íróval, akivel Orvos-Tóth Noémi elemzi majd a regényben is felmerülő kérdést, hogy a testünk és születési nemünk hogyan szoríthat minket korlátok közé, válhat börtönné, amelyet a családi, társadalmi előítéletek és a generációs traumák okoznak. 

  • Időpont: 224.10.13. vasárnap 19:00
  • Helyszín: Könyves Magazin Színpad / Nemzeti Táncszínház

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top