nlc.hu
Család
Szülők takarítják az iskolát, mert nincs elég takarító

Ez már a vég: szülők takarítják a pesti iskolát, a tankerület nem tud takarítót szerezni

Az érintett általános iskola pénzt nem ad a takarítás elvégzéséhez, takarítóeszközöket szerencsére igen.

Egy budapesti, XVII. kerületi állami általános iskola átmeneti időre a szülők segítségét kéri az épület takarításához, míg a tankerület „lebonyolítja a takarítás kiszervezését, és az új rendszer elindul” – írja a Telex.

Az ügyben érintett tankerület azt állítja,

a Szülői Munkaközösség vezetősége önként ajánlott nekik segítséget az osztálytermek takarításához, ők csupán engedélyt adtak (!) az „ideiglenes együttműködésre”.

 

Nő védőkesztyűben fertőtleníti az osztálytermet az első iskolai nap előtt

A kép illusztráció (Fotó: Getty Images)

A szülők gyerekük osztálytermében takaríthatnak, a közös helyiségeket és a mosdókat az iskola megmaradt takarítói intézik. Az Excel-táblázatban vezetett szülői ingyenmunkára két-három naponta van szükség, legkorábban délután 4-től egészen este 9-ig mehet a takarítás.

A Kelet-Pesti Tankerületi Központ a lap kérdésére

azt írta, hogy az iskolában korábban nem alkalmaztak takarító céget. Jelenleg csak négy takarító dolgozik, miközben folyamatosan hirdetnek állást. A kialakult helyzetben a délelőtti személyzet tanítási időben dolgozik, „így a diákok jelenléte alatt az iskolai higiéniai állapotok megfelelően biztosítottak”. A délutáni takarításra viszont csak két takarítójuk van.

A tankerületi vezetőség most „külső szolgáltató bevonásával” tervezi hosszú távon biztosítani a rendszeres takarítást.

Szerintük sem az iskola, sem

a tankerületi központ nem kérte a szülők segítségét.

Az iskolák közös, állami fenntartása mellett szóló egyik érv az volt, hogy így jobban és olcsóbban megszervezhető például a takarítás. Az egyre tragikusabb állapotok miatt a szülők inkább önként segítenek, ami azonban felelősségi kérdéseket is felvet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top