nlc.hu
Aktuális

Dániába vándorolt ki Pukli István

Dániában lett takarító a tanártüntetések korábbi vezéralakja, Pukli István

Reménytelennek látta a magyarországi helyzetet.

Kivándorolt és Dániában takarít a Tanítanék Mozgalom egykori arca, Pukli István. „A helyzet nem fog javulni, így aki tudja, szedje a sátorfáját, és költözzön külföldre. Felelős szülő, ha megteheti, nem is dönthet másként” – nyilatkozta a Magyar Hangnak. Az egykori pedagógus, a zuglói Teleki Blanka Gimnázium egykori igazgatója – aki még a 2016-os tanártüntetések idején vált ismertté – előbb felhagyott a közéleti szerepvállalással, majd az oktatást is elhagyta, 44 évesen pedig a feleségével közösen a három gyerekük érdekében külföldre költözött. 

Pukli István,

Pukli István egy oktatási demonstráción Budapesten 2016-ban – Fotó: MTI / Mohai Balázs

Elmondása szerint azt akarták, hogy minőségi oktatáshoz jussanak a gyerekeik. „Ezért bármilyen árat hajlandók vagyunk megfizetni. Tökéletesen mindegy, mi a munkám, a lényeg, hogy legyen esélyük egy normális felnőttkorra” – mondta Pukli.

Elárulta, onnantól fogva, hogy az elhatározás megérett, nem volt nehéz az országváltás, gyorsan és zökkenőmentesen ment, azt viszont elismeri, hogy „vannak nehezebb pillanatok”.

Korábban már többször is írtunk pályaelhagyó tanárok új, esetlegesen szokatlan állásáról:

  • Szűcs Tamás, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanára, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) korábbi elnöke buszsofőrnek állt, mert így többet kereshet. Elmondása szerint egy ideje már érlelődött benne a gondolat, hogy más munka után nézzen, a végső lökést azonban a státusztörvény bevezetése adta meg.
  • Az ország egyik legismertebb pedagógusa, Jocó bácsi a Madách Színházban kezdett dolgozni. Az ex-történelemtanár a teátrum munkatársaihoz csatlakozott, mivel munkalehetőséget kapott Szirtes Tamástól, amire egyből igent mondott. A Six című musical, azaz az angol király 6 feleségéről szóló darab kommunikációját segíti, valamint a produkcióban dolgozik: tartalmat gyárt.
  • A korábban fizikát és matekot tanító Nagy Dávid – aki a kiégés elől menekült a pályaelhagyásba – sírásóként keresi a kenyerét. „A próbanapomon három urnás temetés volt, ami után egy csomó borravalót kaptunk. Aznap azzal a tudattal mentem haza, hogy többé nem okoz majd fejtörést, hogy vehetek-e a feleségemnek valami apróságot, vagy akár egy doboz sört magamnak. A tanári fizetésből ilyesmire nemigen tellett, csínján kellett bánni vele. Három, majd négy gyerek mellett nem volt egyszerű kigazdálkodni, hogy megéljünk” – vallotta be a nemrég vele készült interjúban.
  • Az angol-magyar szakos tanári diplomát szerzett Lipták Krisztina pedig körmösnek állt. Igaz, ő nem tanított, ám mire a kezébe kapta az oklevelet az ELTE-n, elege lett az iskolai légkörből, és egészen mással akart foglalkozni. „A körömápolás, -szépítés már régóta kedves hobbim, adta magát, hogy esetleg pénzt is keressek vele. Belevágtam. Egy soroksári szalonban bérelek asztalt, hónapról hónapra egyre több a vendégem. (…) Nem bánom a döntésemet, angolos magántanítványaim meg így is vannak” – mesélte korábban az nlc-nek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top