nlc.hu
Életmód

Tanárból buszsofőr

Otthagyta a tanári pályát, buszsofőrnek állt a PDSZ exelnöke, mert így többet kereshet

A végső lökést a státusztörvény bevezetése adta meg számára.

Szűcs Tamás, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanára, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) korábbi elnöke nyáron jelentette be, hogy rendkívüli felmondással befejezte tanári pályafutását. Most kiderült: októbertől buszsofőrként dolgozik majd. Minderről a Népszavának adott interjúban beszélt.

Szűcs Tamás

Szűcs Tamás a PDSZ 2020. február 14-i demonstrációján, amelyen az új Nemzeti alaptanterv és a szakképzés átalakítása ellen tiltakoztak – Fotó: MTI/Balogh Zoltán

„Most végeztem el egy képzést, októbertől egy magáncégnél leszek buszsofőr, a fizetésem nettó 500-600 ezer forint lesz, ami több, mint amennyi a tanári bérem volt bruttóban” – árulta el Szűcs Tamás. Arra a kérdésre, miért döntött a pályaelhagyás mellett, a következőket mondta: egy ideje már érlelődött benne a gondolat, hogy más munka után nézzen, a végső lökést azonban a státusztörvény bevezetése adta meg.

„Ha nincs ez a törvény, lehet, hogy nem billen át a dolog. Eddig sem volt rózsás a helyzet, ám most kifejezetten pocsék” – jegyezte meg.

Korábban már többször is írtunk pályaelhagyó tanárok új, esetlegesen szokatlan állásáról:

  • Az ország egyik legismertebb pedagógusa, Jocó bácsi a Madách Színházban kezdett dolgozni. Az ex-történelemtanár a teátrum munkatársaihoz csatlakozott, mivel munkalehetőséget kapott Szirtes Tamástól, amire egyből igent mondott. A Six című musical, azaz az angol király 6 feleségéről szóló darab kommunikációját segíti, valamint a produkcióban dolgozik: tartalmat gyárt.

 

  • A korábban fizikát és matekot tanító Nagy Dávid – aki a kiégés elől menekült a pályaelhagyásba – sírásóként keresi a kenyerét. „A próbanapomon három urnás temetés volt, ami után egy csomó borravalót kaptunk. Aznap azzal a tudattal mentem haza, hogy többé nem okoz majd fejtörést, hogy vehetek-e a feleségemnek valami apróságot, vagy akár egy doboz sört magamnak. A tanári fizetésből ilyesmire nemigen tellett, csínján kellett bánni vele. Három, majd négy gyerek mellett nem volt egyszerű kigazdálkodni, hogy megéljünk” – vallotta be a nemrég vele készült interjúban.

 

  • Az angol-magyar szakos tanári diplomát szerzett Lipták Krisztina pedig körmösnek állt. Igaz, ő nem tanított, ám mire a kezébe kapta az oklevelet az ELTE-n, elege lett az iskolai légkörből, és egészen mással akart foglalkozni. „A körömápolás, -szépítés már régóta kedves hobbim, adta magát, hogy esetleg pénzt is keressek vele. Belevágtam. Egy soroksári szalonban bérelek asztalt, hónapról hónapra egyre több a vendégem. (…) Nem bánom a döntésemet, angolos magántanítványaim meg így is vannak” – mesélte korábban az nlc-nek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top