nlc.hu
Életmód

33 ezer forintot vontak le egy tanár fizetéséből két óra sztrájkért

Két órát sztrájkolt egy Pest megyei tanár, 33 ezer forintot vontak le a fizetéséből

A huszonöt éve pályán lévő matematika-informatika szakos tanár teljesen megdöbbent, amikor meglátta a bérpapírján a levont összeget.
Tanárok helyzete Magyarországon

Egy Pest megyei pedagógus döbbenten tapasztalta, hogy az októberi fizetéséből 33 ezer forintot vont le a tankerület azért, mert részt vett egy kétórás tiltakozó akcióban a kollegáival – írta meg a Szabad Európa.

A matematika-informatika szakos tanár több, mint huszonöt éve van a pályán, ez idő alatt a legmagasabb összeg, amit a túlórákért kapott, bruttó négyezer forint volt, ezért sem érti, hogy miért lett jóval kevesebb a fizetése két óra sztrájk miatt. Panaszával a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) fordult és érdeklődött a sztrájkalapról, mert mint írta, ilyen anyagi veszteség mellett nem tudja továbbra is vállalni a demonstrációt.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője elmondta a lapnak, hogy sajnos korántsem egyedi az eset: az elmúlt időszakban több pedagógus fordult hozzájuk hasonló problémával. Például ugyanabban a Pest megyei tankerületben fordult elő az is, hogy egy tanár teljes napi bérét levonták, pedig több órát is megtartott.

Nagy Erzsébet hozzátette: a sztrájktörvény szerint a sztrájk idejére kieső munkaidő alatt, hacsak nem született erről eltérő megállapodás, nem illeti meg a dolgozót juttatás, de a 33 ezer forint sehogy sem jön ki az érintett tanár esetében.

A Szabad Európa megkereste az érintett tankerületi központot is, ám a cikk megjelenéséig nem kaptak választ a kérdéseikre.

(Kiemelt kép: Getty Images/Leren Lu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top