nlc.hu
Aktuális

Közép-Pesti Tankerületben mondott fel a legtöbb pedagógus

Ebben a tankerületben mondott fel a legtöbb tanár – videó

Több mint kétezer iskolai dolgozó mondott fel országosan, de vannak helyi gócpontok.

A Közép-Pesti Tankerületben mondott fel a legtöbb iskolai dolgozó idén, csak szeptemberben százhárom tanár adta be itt a felmondását. Az egész évben egyébként százhatvanan döntöttek a távozás mellett, és ebben benne vannak azok is, akik nem tanárként dolgoztak, tehát például a pedagógai vagy gyógypedagógiai asszisztensek is. 

A vidéki tankerületek közül arányaiban a legtöbben az Érdi tankerületből mondtak fel, szeptemberben negyvenheten, idén összesen kilencvennyolcan távoztak.

Mindez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének gyűjtéséből derül ki, akik az ország valamennyi tankerületétől megkérdezték hány dolgozójuk ment el idén. Tájékoztatások országosan összesen 2150-en távoztak a rendszerből, számolt be az RTL Híradó. 

A Belügyminisztérium szerint a pedagógusok több mint 99 százaléka az új jogviszonyt választotta, szeptember óta pedig 863 új pedagógus létesített jogviszonyt a státusztörvény alapján.

Üres tanterem

Fotó: Getty Images

Mint ismert, 2023. július negyedikén a parlament hivatalosan megszavazta A pedagógusok új életpályájáról címet viselő státusztörvényt, és sokan tartottak attól, milyen következményei lehetnek annak, ha még több pedagógus távozik, hiszen a tanárhiány már korábban is drámai volt a helyzet

Inkább lennék ausztriai mosogatófiú, mint idehaza lehajtott fejű tanár

– mondta Vezsenyi László, akit a vasalódeszkás tanérként ismert meg az ország, és aki 32 év tanítás után döntött úgy, hogy a státusztörvény miatt inkább otthagyja a pályát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top