nlc.hu
Sztárok
100 éves lenne Marcello Mastroianni

100 éves lenne Marcello Mastroianni, Udvaros Dorottya a csókjukkal emlékezik rá

A napokban ünnepelte volna 100. születésnapját az olaszok egyik legnagyobb színészlegendája, Marcello Mastroianni.

Marcello Mastroianni az olasz rendezőóriás, Federico Fellini első számú sztárja volt, szinte minden filmjében játszott – emlékezett meg róla a Best magazin. Annak idején többször forgatott Budapesten is, szerepelt többek között A Miss Arizona című alkotásban is, amelyben Rozsnyai Sándort, az Európa-szerte híres pesti mulató tulajdonosát alakította. A filmben játszott Udvaros Dorottya is, akinek a karaktere kalandba keveredett az olasz híresség karakterével, kettejük közös jelenetében pedig egy csók is elcsattant. 

A közös forgatás

A színésznő beszélt az ikonikus jelenetről, valamint Marcello Mastroianni zsenialitásáról is a lapnak. „A világ filmtörténetének egyik legjobb színésze volt. Imádom a filmjeit. Ami elsőre eszembe jut róla: a forgatás második napja. A MAFILM épülete előtt külső forgatási helyszínre szedelőzködött a stáb. Hollósi Frigyes egy taxinak támaszkodva várta az indulást. Az előző napon egy huszonöt fős tömegben állt Frici és Mastroianni. Épp hogy csak látták egymást jelenetben. És ahogy ott állt Frici a reggeli napsütésben a taxi mellett, egyszer csak észrevette, hogy közeledik felé Mastroianni. Azon hezitált, ráköszönjön-e, hiszen előző nap már találkoztak abban a bizonyos tömegjelentben, de
ki tudja, Marcello emlékszik-e rá? S amíg ezen meditált, Marcello a közelébe ért, és hangos ciaóval üdvözölte őt” – elevenítette fel a történetet Udvaros Dorottya.

Miss Arizona című film forgatása: Eperjes Károly, Garas Dezső és Marcello Mastroianni (Fotó: x Bartók István)

Miss Arizona című film forgatása: Eperjes Károly, Garas Dezső és Marcello Mastroianni (Fotó: x Bartók István)

A színésznő azt is felidézte, hogy amíg nagyjából mindenki azt gondolta, hogy nem fog elmenni a helyi színészgárdával és a stábbal szórakozni az olasz legenda, addig mindenki legnagyobb meglepetésére ő maga hozta fel, hogy szívesen kikapcsolódna velük. 

„(…)Azt hittük, Mastroianni egyáltalán nem tart velünk. Hogy majd szépen udvariasan elhárítja a meghívást, és inkább pihenni fog a szállodában. Nem ez történt. Jött velünk, mindannyiunk nagy örömére. El akart jönni velünk szórakozni. Ezekből az apró jelekből már bőven lehetett látni, hogy nem úgy gondolkodik magáról, hogy én egy sztár vagyok, a közelembe ne jöjjön senki, vagy ha igen, akkor azonnal hajoljon kétrét. Nem! Ő nem ilyen volt. Ma is pontosan látom magam előtt, ahogy az étteremben átkarolta a prímást. Úgy ült ott velünk, mintha itt élt volna köztünk. Ember maradt. (…) Minden partnerét önmagával teljes mértékben egyenrangúnak találta. Érdeklődött a kollégái iránt, és igyekezett maximálisan elvégezni a feladatát” – nosztalgiázott Udvaros. 

Az a bizonyos csók

Kettejük jelenetét talán minden filmrajongó ismeri: a filmbeli Rozsnyai csókkal búcsúzott Zsuzsától.

Úgy csókolt, ahogy egy színész kollégának csókolnia kell. Semmiféle tolakodást nem éreztem a részéről. Olyat sem, hogy egy idősebb férfi ölel át. Két színész között ilyen helyzetben mindig van egyfajta szemérem. Azon túl kell jutni. El kell hitetnünk, hogy a szerelmünkkel állunk szemben. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a másik ember úgy viselkedjen, hogy ne érezzem feszélyezve magam. Rengeteg múlik azon, hogy miképpen közelít hozzád, hogyan fogja meg a karodat, hogy néz rád, menynyire biztosít róla, hogy tiszteletben tartja a nőiességedet, és nem fogja rád vetni magát. Marcello Mastroianni a világ egyik legnagyobb színésze volt, és igazi kolléga is egyben. Maga a végtelen figyelem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top