nlc.hu
Sztárok

Udvaros Dorottya 35 évvel ezelőtti fotón

Így festett pályája kezdetén Udvaros Dorottya: 35 évvel ezelőtti fotón a művésznő

Az idén 68. születésnapját ünneplő Udvaros Dorottya imád teljesen hétköznapi nőként lemenni a piacra, és nem tartja magát dívának.

Udvaros Dorottya Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Édesapja Udvaros Béla rendező, édesanyja Dévay Camilla színművésznő.

1981-ben a Nemzeti Színház (jelenlegi nevén Pesti Magyar Színház), 1982-től a budapesti Katona József Színház alapító tagja. 1994-től az Új Színház, 1997-től a Bárka Színház, 2002-től a Nemzeti Színház tagja.

Udvaros Dorottya akkor és most

Udvaros Dorottya 1987-ben (Fotó: x Archívum Nők Lapja/solwee)

Fiával, Mátéval nem volt mindig felhőtlen a viszonya

Udvaros Dorottyának egy fia született, Gyöngyösi Máté 1986-ban, aki kaszkadőr, a PPKE BTK-n lengyel nyelvet és szlavisztikát tanult. A színművésznő pár évvel ezelőtt először a BEST-nek mesélt a kettejük közötti konfliktusokról és a megoldásról.

„Csak egy telken (élnek), és korábban nagyon nem akarta, talán másik országban is akart élni, nemhogy a szomszédomban. De türelmes voltam, kivártam. Máté egy nagyon érzékeny, szerető fiú. Nem tudott annyira kegyetlen lenni velem, mint kellett volna. Mert szerintem egy gyereknek kell egy bizonyos keménység, amikor saját lábra akar állni. Elképesztő harcokat vívott kamaszkorában, hogy leszakadjon rólam…” – árulta el a színésznő, aki arról is beszélt, hogy milyen anya akart lenni, amikor kiderült, fia születik.

Udvaros Dorottya akkor és most

Udvaros Dorottya és fia, Máté 2016-ban (Fotó: Olajos Piroska/solwee)

„Én mindenhogy elveszítettem őt. Mindkét értelemben. De visszatalált hozzám. Ez a lényeg. Én is nagyon harcoltam, hogy mind szakmailag, mind emberileg más legyek, mint az anyám. Noteszt is vezettem arról, hogyan nem akarok majd viselkedni anyaként. Aztán most látom, hogy ez nem mindig sikerült.”

Megviselte édesapja elvesztése

Udvaros Béla rendező 95 évesen hunyt el, akiről lánya halála után egy évvel így beszélt:

Udvaros Dorottya akkor és most

Udvaros Dorottya édesapjával (Fotó: Gordon Eszter/solwee)

„Egyszerűen elfogyott az ereje. Tombolt a járvány, jó ideje már egy otthonban élt, innen bekerült a kórházba, nagy nehezen megtudtam, hova vitték, kiharcoltam egy orvos-igazgatói engedélyt, hogy bemehessek hozzá, és saját felelősségemre visszavigyem az otthonba. Nem akarták engedni, de ragaszkodtam hozzá. Így még találkozhatott a feleségével, Magdóval, az unokájával, Mátéval. Még beszélgettünk, nevettünk, aztán három nap múlva örökre elaludt. A gyerekkorát leszámítva, hiszen félárva volt, szép és gazdag életet élt. Tíz évvel ezelőtt másodjára is megnősült, a feleségével, Magdóval nagyon boldogok voltak” – mondta.

(Nyitókép: Fülöp Dániel/solwee)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top