nlc.hu
Életmód
Ezt jelenti, ha gyakran ébredsz fel éjszaka

Ezt jelenti, ha gyakran ébredsz fel éjszaka. Mutatjuk, mit tehetsz ellene!

Komoly problémákat okozhat, ha rendszeresen és gyakran ébredsz fel éjjelente.

Sokan megtapasztaltuk már, hogy az éjszaka közepén akár többször is felébredünk, és ez nem csak azért probléma, mert frusztráló, hanem mert sajnos hosszú távon az egészségünket is károsíthatja. 

Mi okozza az éjszakai ébredéseket?

Számos ok húzódhat a háttérben a mindennapi stressztől kezdve egészen komoly egészségügyi problémákig. Jó hír, hogy ezek egy része viszonylag könnyen kiküszöbölhető némi odafigyeléssel és tudatossággal.

1. Stressz és szorongás: a nap folyamán felgyülemlett stressz vagy szorongás éjszaka is tovább dolgozik bennünk. Agyunk folyamatosan pörög, próbálja feldolgozni a napi eseményeket, ez pedig könnyen megszakíthatja az alvást.

2. Alvási apnoe: ez az alvászavar légzéskimaradást okoz, ami arra készteti a testet, hogy felébressze magát. Az alvási apnoéban szenvedők gyakran ébrednek fel többször is egy éjszaka alatt úgy, hogy nem is tudják ennek okát.

Forrás: GettyImages

Forrás: GettyImages

3. Túlzott koffein– és alkoholfogyasztás: a koffein serkentő hatása több órán keresztül tarthat, míg az alkohol nyugtató hatású ugyan, de éjszaka felébreszti a szervezetet. 

4. Hormonális változások: nők esetében a hormonális ingadozások gyakran hozzájárulhatnak az éjszakai felébredésekhez, legyen szó akár a menstruációs ciklus egyes szakaszairól vagy éppen a menopauzáról.

5. Egészségügyi problémák: gyakori éjszakai vizelési inger, ízületi fájdalom, emésztési zavarok és reflux is állhat a szakaszos alvás hátterében.

6. Környezeti tényezők: a zaj, a fény, vagy akár a hálószoba túl magas hőmérséklete is felébreszthet minket még akkor is, ha magában az elalvásban nem hátráltatott.

Mik a jelenség következményei?

Az éjszakai felébredések hosszú távon kifejezetten ártalmasak lehetnek, ezért mindenképpen érdemes a végére járni és felderíteni a probléma valódi okát.

1. Krónikus fáradtság: ha rendszeresen megszakad az alvás, a szervezet nem tudja megfelelően kipihenni magát. Ennek eredményeként a nappali teljesítőképesség csökken, fáradékonyabbá és kimerültebbé válunk.

2. Hangulatzavarok: az alvásproblémák ismert és kellemetlen következménye az ingerlékenység, de jelentkezhet szorongás vagy akár depresszió is, ha a helyzet tartósan fennáll. 

Forrás: GettyImages

Forrás: GettyImages

3. Immunrendszer gyengülése: az elégtelen alvás gyengítheti az immunrendszert, így könnyebben elkapunk fertőzéseket és lassabban is gyógyulunk.

4. Anyagcsere problémák: az alváshiány befolyásolja az anyagcsere működését, növeli az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

5. Szív- és érrendszeri betegségek: a gyakori éjszakai ébredések következtében könnyebben jelentkezhet magas vérnyomás, nő a szívproblémák és a stroke kialakulásának valószínűsége.

Ezt tehetjük megoldásként

Néhány lépéssel biztosíthatjuk azt, hogy álmunk nyugodtabbá váljon, alvásunk pedig valóban pihentetővé. Az alábbi tanácsokat pedig már csak azért is érdemes megfogadni, hogy biztosan kizárhassuk az egészségügyi problémákat a megébredések lehetséges okai közül.

Rendszeres alvási szokások: próbálj meg minden nap ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni. Ez segít a szervezet biológiai órájának stabilizálásában.

Kerüld a stimulánsokat: ne fogyassz koffeint vagy alkoholt a lefekvés előtti órákban és kerüld a nehéz ételeket is, mivel ezek megzavarhatják a pihenést.

Forrás: GettyImages

Forrás: GettyImages

Lefekvési rutin kialakítása: a pihentető tevékenységek, mint a meditáció vagy egy meleg fürdő, segíthetnek felkészíteni a szervezetet az alvásra.

Ideális alváskörnyezet: ügyelj arra, hogy a hálószoba csendes, sötét és hűvös legyen. Egy kényelmes matrac és párna is elengedhetetlen a pihentető alváshoz.

Egészségügyi problémák kezelése: ha gyanítod, hogy az éjszakai felébredéseket egészségügyi problémák okozzák, érdemes orvoshoz fordulni a megfelelő kezelési mód megtalálásához.

Képernyők kikapcsolása: a lefekvés előtti képernyőhasználat, a telefon és a tablet böngészése gátolja a melatonin termelését, így érdemes ezeket az eszközöket elkerülni a kellően regeneráló alvás érdekében.

via 1, 2, 3

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top