nlc.hu
Gasztro
5 recept: gyorsan elkészíthető finomságok halloweeni jelmezben

5 szellemes halloweeni étel, ha gyors és látványos finomságot raknál az asztalra

Kár is ellenkezni, a halloween immár az életünk része, különösen, ha gyerekek is vannak a családban. Mint minden ünnep, ez a nap (és éjszaka) sem telhet el jó falatok nélkül, de a beöltözést az ételek sem kerülhetik el. Négy csemege következik halloweeni jelmezben!

Ugye mindenki kívülről fújja már, hogy október 31-e halloween, november elseje mindenszentek ünnepe, november másodika halottak napja? A bulis-hangos halloween szépen belopózott a mi kultúránkba is, az ijesztő sminkekkel és jelmezekkel, dekorációs elemekkel együtt. A kísérteties hangulat a terített asztalokon is megjelenik: „véres” koktélokkal, fekete, olykor horrorisztikus ételekkel.

A halloween persze nem egy karácsony vagy szilveszter, úgyhogy a napokig tartó főzést-sütést tartalékoljuk csak decemberre. Pofonegyszerű receptek következnek, ügyetlenek is bátran próbálkozhatnak!

Halloweeni múmiavirslik – csakis ketchuppal!

A múmiavirslik készítésébe akár a lelkes és ügyetlenebb kezű kicsiket is bevonhatjuk. Ki ne élvezné a virslik bepólyálását a csíkokra vágott leveles tésztába?

Virslimúmiák Halloweenre

Virslimúmiák Halloweenre / Fotó: Zoryana Ivchenko, Getty Images

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 25-30 dkg virsli
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál sűrű majonéz vagy fehér krémsajt
  • Egész fekete borsok
  • Ketchup

Elkészítése:

  • Ha fagyasztott a leveles tésztánk, készítsük elő szobahőmérsékletűre.
  • A puha leveles tésztát 1-2 centi vastag csíkokra vágjuk, és körbetekerjük a virsliket.
  • A felvert tojással egy ecsettel lekenjük a virslik felső oldalát, és 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig (vagy pirulásig) sütjük.
  • A sütőből kivéve picit hagyjuk hűlni, hogy meg tudjuk alkotni a múmiák szemeit, és ne folyjon el rajta.
  • Kiskanál végével (vagy amilyen eszközzel sikerül) pöttyentsünk majonézt vagy fehér krémsajtot a múmiák szemfehérjének, a közepébe tegyünk egész fekete borsot szemnek.
  • Ketchup a méltó kísérője a véres ünnepen!

Halloweeni melegszendvicsek

Egy szuperkönnyű recept, az egyetlen apróbb kihívás benne, hogy ügyesen kanyarítsuk a tökfej/denevér, miegyéb kísérteties formát a kenyérbe.

Halloweeni melegszendvics

Halloweeni melegszendvicsek / Fotó: Rimma_Bondarenko, Getty Images

Hozzávalók:

  • 20 szelet toastkenyér 10 szendvicshez
  • 10 szelet sajt – a Cheddar sajt színe illik legjobban a Halloweenhez, de választhatunk sápadtabbat is
  • Vaj a kenéshez
  • Opcionális: néhány fekete olívabogyó

Elkészítése:

  • Kenjük meg a toastkenyerek mindkét belső oldalát vajjal, és tegyük bele a sajtszeletet.
  • 180 fokra előmelegített sütőben süssük pirultra a melegszendvicseket, de ne süssük túl keményre, amit már nem tudunk formázni, mert széttörik a kenyér.
  • Kis pengéjű késsel óvatosan vágjuk bele a halloweeni formánkat. Legegyszerűbb a képen is látható töklámpás motívum, a pók, a denevér vagy a szellem. Elfelezett fekete olívabogyóval szemet is formázhatunk a képen látható módon.

Halloweeni kísértetpizza

A Margherita pizza halloweeni kiadása következik. Egyszerre mutatós és isteni finom, szaftos, főleg paradicsomrajongóknak ajánljuk!

Halloweeni szellemes pizza

Halloweeni szellemes pizza / Fotó: Zoryana Ivchenko, Getty Images

Hozzávalók:

  • A házi pizzatészta hozzávalói vagy 4 pizzalap (150 g/db)
  • 40 dkg friss koktélparadicsom
  • 30 dkg mozzarella
  • 1 nagy piros kaliforniai paprika
  • 2 dl passzírozott paradicsom
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • Só, bors, szárított bazsalikom, oregánó ízlés szerint
  • Bazsalikomlevelek a díszítéshez

Elkészítése:

  • Időnk és energiánk függvényében gyúrjunk ki saját pizzatésztát vagy szerezzünk be előkészített, bolti pizzalapot.
  • Törjük át a fokhagymát, és egy kis lábasban az olívaolajon rottyantsuk össze a passzírozott paradicsommal és a kívánt fűszerekkel.
  • A kaliforniai paprikát vágjuk fel vékony csíkokra, és egy serpenyőben süssük elő pár percet minimális olajon.
  • A pizzakorongokat kenjük meg a fűszeres paradicsomszósszal és helyezzük rá a félbevágott koktélparadicsomokat és a (kicsit) elősütött kaliforniai paprikát.
  • A mozzarellákból vágjunk ki szellemalakokat, és tegyük a pizzákra.
  • Minél magasabb hőfokon, lehetőleg 250 fok felett süssük készre a pizzákat.
  • A mozzarellaszellemek szemeit sütés után vágjuk ki, mert előtte úgyis eltűnne a forma. Ha elfolytak a mozzarellafigurák, sütés után még igazíthatunk rajtuk.
  • Pár levél friss bazsalikommal is dekorálhatjuk.
Ez is érdekelhet Megnézem

Pókhálós pizza

Még sokkal gyorsabb eljárás, ha a komfortmegoldást választjuk, és bolti félkész termékből, vagyis előkészített tésztakorongból sütjük a halloweeni pizzákat.

Halloweeni pókhálós pizza

Halloweeni pókhálós pizza / Fotó: Rimma_Bondarenko, Getty Images

Hozzávalók:

  • 4 pizzalap (150 g/db)
  • 4 dl passzírozott paradicsom
  • 2 dl mascarpone
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • Só, bors, szárított bazsalikom, oregánó ízlés szerint
  • Egy marék fekete olívabogyó
  • Bazsalikomlevelek a díszítéshez

Elkészítése:

  • Az előzőekhez hasonlóan törjük át a fokhagymát, és egy kis lábasban az olívaolajon rottyantsuk össze a passzírozott paradicsommal és a kívánt fűszerekkel.
  • Kenjünk meg a fűszeres paradicsomszósszal a pizzákat, és minél magasabb hőfokon, lehetőleg 250 fok felett süssük készre a pizzákat.
  • A mascarponét előzőleg jól hűtsük be, hogy ne folyjon, majd a hűtőből kivéve keverjünk bele egy kis zöldfűszert a fentiek közül.
  • Habzsákból kinyomva vagy csak simán egy kanál segítségével formázzunk pókhálót a krémből a kisütött pizzákra.
  • Formázzunk pókokat a fekete olívabogyókból: a félbevágott bogyók a potrohok, a vékonyra vágott bogyók a lábaik.
  • A fentihez hasonlóan pár levél friss bazsalikommal is dekorálhatjuk.

Szörnyburgerek

Íme, amikor a hamburgered rád dülleszti a szemeit, és nyelvet ölt rád. Pár könnyű trükkel kétségtelenül látványos hamburgereket alkothatunk, íme!

Halloweeni szörnyburgerek

Halloweeni szörnyburgerek / Fotó: Codruta Istrati/500px, Getty Images

Hozzávalók:

  • 4 hamburgerbuci (bolti késztermék)
  • 50 dkg faggyús marhahús, sertéshús vagy csirkehús kétszer ledarálva
  • 8 szelet vastagabb, formázható lapsajt
  • Egy negyed kígyóuborka
  • Egy nagy fej vöröshagyma
  • 1-2 teáskanál fokhagymapor vagy egy gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál ketchup
  • Zsiradék a sütéshez
  • Só, bors ízlés szerint
  • 8 szem paprikával töltött zöld olívabogyó
  • 8 db fogvájó
  • Opcionális: csemegeuborka-szeletek

Elkészítése:

  • Tisztítsuk meg a hagymát és a fokhagymát, és vágjuk fel apróra. Daráljuk le a húst, amit választottunk, sózzuk, borsozzuk és keverjük össze gondosan az aprított vöröshagyma 80%-ával és a fokhagymával. Válasszuk szét négy bucira, majd formázzunk hamburgerpogácsát a masszából.
  • Süssük meg egy kis zsiradékon serpenyőben a hamburgerpogácsák mindkét oldalát. Ne süssük túl, ne szárítsuk ki, de ha sertésből vagy csirkéből készítjük, jól süssük át, ne maradjon belül nyers része.
  • A félbevágott hamburgerzsemlék puha oldalait kicsit megpiríthatjuk a forró serpenyőben. Az alsó felüket kenjük meg ketchuppal, a felső részüket mustárral.
  • A lapsajtokat vágjuk cakkosra a szörnyburgerekhez. Állítsuk össze: a hamburgerbucira fektessük a hosszában vékonyra szelt kígyóuborkát, ami a szörny nyelve lesz. Erre jön a cakkosra vágott lapkasajt, ami a fogsora.
  • Finomabb lesz, ha csemegeuborka-szeleteket is teszünk bele, de ezeket rejtsük el.
  • A fogvájók tetejére tűzzük a paprikával töltött zöld olívabogyókat, ami a szörnyikék szemei lesznek.

Boldog halloweent!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top