nlc.hu
Életmód
XEC, az új covid variáns

Durván terjed a legújabb Covid-variáns, ezek az XEC tünetei

Dominánssá válhat az új koronavírus-változat. Elmondták az orvosok, milyen tünetekkel járhat az XEC.

A megfázásos és influenzaszezon kellős közepén járunk, és ezzel együtt egy új Covid-variáns is felbukkant. Az XEC névre keresztelt új változat akár a jelenleg fertőző KP 3.1.1 variánson is túltehet, és domináns törzzsé válhat. Az USA-ban a bejelentett esetek száma megugrott az XEC-változattal kapcsolatban, 10 koronavírusos eset közül egyet már ez az új vírus okoz.

A KP 3.1.1.1 változat továbbra is a legtöbb esetet okozza az Egyesült Államokban és világszerte, ám az XEC-változatot érintő esetek száma folyamatosan emelkedik.  A 2024. október 12-én lezárt kéthetes időszakban a bejelentett esetek mintegy 11 százalékáért az XEC vírus volt felelős, míg az azt megelőző kéthetes időszakban csupán az 5 százalékáért.

Az XEC-változatot először nyáron jelentették Németországban, így még viszonylag új. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szerint még nincs elegendő bizonyíték annak megerősítésére, hogy ez a variáns jobban fertőz vagy kevésbé, vagy súlyosabb lefolyású, mint más változatok.

Szakértők azonban rámutattak, hogy az esetek számának növekedése arra utal, hogy a betegség gyorsabban terjed az új változattal, mint az eddigiekkel, és potenciálisan megelőzheti a KP 3.1.1-et, sőt domináns variánssá is válhat.

Amit eddig tudunk az XEC-ről

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az XEC az Omnicron variánsból származik, és úgy tűnik, hogy a KS.1.1 és a KP 3.3 közötti rekombináció eredménye (ez a folyamat akkor következhet be, ha egy személy több törzzsel is megfertőződik).

A tünetek, amelyekre figyelni kell, hasonlónak tűnnek a korábbi COVID-19 törzsekhez. Ezek közé tartozik a láz, hidegrázás, köhögés, légszomj, torokfájás, orrdugulás, orrfolyás, íz- és / vagy szaglásvesztés, fáradtság, izomfájdalom, fejfájás, hányinger, hányás és hasmenés.

Érdemes kiemelni, hogy a COVID-19 új változatának megjelenése nem szokatlan. A vírus folyamatosan mutálódik: ez azt jelenti, hogy miközben új törzsek jelennek meg, mások eltűnnek.

(via)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top