A pumpkin spice latte (PSL) különleges ízét legtöbbször tökös ízesítés vagy szirup adja (ami általában cukordús szirupot vagy por formájú mesterséges tökízt jelent). A koffeinnel kombinálva pedig gyors vércukorszint-zuhanásra számíthatsz a kezdeti energialöket után. De mindannyian szeretnénk kiélvezni az ősz legjobb pillanatait anélkül, hogy feláldoznánk egészségünket vagy kellemetlen tüneteket okoznánk magunknak. Ha otthon csinálod meg a saját verziódat, ezt könnyű lesz betartani: hoztunk is pár tippet, hogy mire figyelj a szuperegészséges PSL készítésekor.
Csakis az igazi
Az ikonikus tökös íz elérése érdekében ne a mesterséges és a túlcukrozott verziókat használd, hanem válassz valódi sütőtökpürét. Ez nem csak a finomságot, de az egészséget is garantálja, ugyanis a piros, narancs és sárga színű gyümölcsök és zöldségek (így a sütőtök is), tele van A-vitaminnal és likopinnal.
„Mindkét tápanyag fontos a szem egészségének megőrzéséhez: antioxidánsban gazdagok, így segítenek megelőzni a sejtek károsodását.
A zsírban oldódó vitaminok (A, E), valamint a C-vitamin, vas, kálium és mangán koncentrációja szintén kiváló immunerősítő élelmiszerré teszi a sütőtököt” – mondta Dr. Lana Butner, természetgyógyász. A sütőtök emellett rostban is gazdag, ami javítja az emésztést azáltal, hogy táplálékot biztosít a bélben lévő jótékony baktériumok számára.
Nem mindegy a kávé
Tudtad, hogy a kávébab az egyik leginkább vegykezelt növény? Azért, hogy ne jutass semmiféle káros anyagot a szervezetedbe a napi PSL-adagoddal, ne az olcsó, rosszabb minőségű kávét vedd meg. Mert igen, a feldolgozás típusának köszönhetően sok toxin és növényvédő szer maradhat benne.
A magas minőségű, organikus és fair trade márkákban azonban már bízhatsz az egészséged szempontjából is. Keress olyan kávébabból készült termékeket, amelyek Brazíliából, Szumátrából, Vietnámból vagy Nicaraguából származnak. Valamint a robuszta (szemben az arabica helyett), eszpresszó vagy cikóriával kevert babokat részesítsd előnyben, mert ezek kevésbé savasak a szervezet számára.
Csak természetesen
„A sütőtökös szirupok nemcsak jelentős mennyiségű cukrot adnak az étrendhez, hanem gyakran tartalmaznak mesterséges ízesítőket és színezékeket is, amelyek közül néhány összefüggésbe hozható veseproblémákkal vagy kognitív problémákkal” – figyelmeztet Carly Knowles, dietetikus. Ezért azt javasolja, hogy természetes édesítőszerekre szavazz a pumpkin spice latte ízesítésében. Ilyen lehet például a nyers méz vagy juharszirup. Ezekkel szabályozhatod az édesség szintjét, sőt akár teljesen csökkentheted a cukortartalmat az ízlésednek megfelelően.
Jöhetnek a fűszerek?
A pumpkin spice latte nem lenne az, ami a spice, azaz a fűszerek nélkül. És most figyelj, mert van egy remek hírünk: a PSL-hez szükséges fűszerek is – mint a fahéj, szerecsendió, gyömbér és szegfűszeg – is tele vannak hasznos tápanyagokkal. Így tehát:
- a fahéj vércukorszint-szabályozó, lehetővé teszi az inzulin számára, hogy a glükózt a sejtekbe juttassa, hogy energiaként felhasználódjon (ahelyett, hogy túl sokáig a véráramban maradna, ami idővel károsítja a szöveteket és szerveket).
- a szerecsendió egy erős antioxidáns, amely kiváló a szabadgyökök semlegesítésében, csökkenti a szervezet gyulladását, és segíti az agyi keringést.
- a gyömbér olyan antioxidáns, amely segít szabályozni a vércukorszintet, és mivel erőteljes gyógynövény, a vérkeringést is fokozza.
- a szegfűszeg pedig gyulladáscsökkentő antioxidáns, amely javítja a vérkeringést és az idegrendszert.