A kapor fűszernövényként megtalálható mind a magyar, mind pedig az erdélyi konyha alapanyagai közt. Ez az igénytelen haszonnövény az antioxidánsok mellett vitaminokban is gazdag. A kapor óvja a szívünket, fogyasztása emellett a daganatos betegségek kockázatát is csökkenti.
Ételeink ízesítésére a kapor levele és magja használatos:
míg a levelek édesebbek, a magjai enyhén citrusos- sőt: kömény ízűek. Leginkább a burgonya-, hal- és joghurt ételeket szokás vele megszórni. A friss kapor kalóriatartalma csekély, viszont számos vitamin és ásványi anyag található benne. C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert, segíti a csontképzést és a sebgyógyulást, A-vitamin tartalma pedig a szem számára előnyös hatású.
A kapor erős antioxidáns, sejtvédő hatással.
Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fogyasztása enyhíti a krónikus gyulladásokat, csökkenti a szívbetegségek, az Alzheimer-kór, a reuma és bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát. A kapor mangán tartalma agyunk és idegrendszerünk működése mellett a cukor- és a zsír anyagcsere során hasznosul. A kaporban megtalálható flavonoidok erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással vannak a szívre, ráadásul a kaporkivonat csökkenti a koleszterinszintet is.
A fűszerben lévő apiol vegyület
paraszimpatikus idegrendszerre kifejtett hatása révén értágulatot okoz, csökkentve a vérnyomást, a szívre háruló terhelést, javítva a szívizom vérellátását. A kapornak vércukorszint-csökkentő hatása is van. A kapor segíthet megelőzni és kezelni a tüdő-, az emlő- és a vastagbélrákot, illóolaj tartalma antibakteriális hatású. Különösen hatékony fogínygyulladás ellen, nyákoldásra, köhögés csillapítására. A kellemetlen lehelet ellen is célszerű pár kapormagot elrágcsálni. Mivel kalciumot, magnéziumot és foszfort is tartalmaz, a csontok egészsége szempontjából is jelentős szerepe van, sőt görcsoldó hatása is ismert.