Legyünk bármennyire is édesszájúak, azt el kell ismerni, hogy a húsétel karácsonyi asztal főszereplője. Hozzáigazítjuk az előételt, a levest, a köretet, a savanyúságot, nem igaz? Bár éppen a karácsony egy hangsúlyosan halas ünnep, sok családban elképzelhetetlen a karácsonyi vacsora egy pompás húsétel nélkül. Most nem a töltött káposztáról lesz szó, hiszen az megvár karácsony másnapján, sőt azután is, hanem az igazán szépen tálalható húsos fogásokról.
Csirke, pulyka, sertés és marha a porondon! Tíz kipróbált és bevált húsétel receptje közül válogathattok az ünnepekre.
Retró kedvencből szexi új recept: csirke cordon bleu
A cordon bleu az egyik legtöbbször helytelenül leírt nevű étel. De akármilyen furcsaságokkal is találkoztunk már az étlapokon – legyen az gordon bleu vagy cordon blau –, mi magyarok szívesen választjuk ezt az ételt. Itt az ideje rehabilitálni ezt az ételt, és vacak alapanyagok, mint gépsonka és olcsó sajt, igazán ízletes alapanyagokból elkészíteni. Az aranyló bundában sült, kívül ropogós, belül eszményien olvadó töltelékű cordon bleu mellé kijár az ünnepi köret is: a gesztenyés burgonyapüré és a párolt zöldbab készítési módját is megtaláljátok a Nosalty receptjében!
Tovább a receptre: csirke cordon bleu gesztenyés burgonyapürével és párolt zöldbabbal
Vedd könnyedére! Narancsos-vajas csirkemell kuszkuszsalátával
Méghogy a csirkemell száraz, porhanyós és unalmas hús! Megannyi módon izgalmassá tehetjük a „fitneszkaját”, és nem csak a karácsonyi menükben bevett módon, baconbe tekerve a húst. Ez a narancsos-vajas csirkemell azért is izgalmas, mert közel-keleti stílusban készült, és könnyed kuszkusz körettel, gránátalmával egészül ki. Egyszerre szép és nem egy töltött káposztához hasonló nehézségű fogás a többnapos karácsonyi traktákban. Ezt a receptet érdemes feljegyezni és az év során bármikor elővenni.
Tovább a receptre: narancsos-vajas csirkemell kuszkuszsalátával
100% karácsony: szilvával töltött csirkerolád diómorzsás bundában
A diónak és az aszalt szilvának nem csak a süteményekben van a helye! A karácsonyi ételek egyik fő jellegzetessége, hogy ilyenkor a megszokottnál bátrabban párosítjuk az édes ízeket a sóssal, fűszeressel. Ez itt a narancsos, áfonyás húsok ideje, és persze az aszalt szilvával töltött finomságoké. A megszokott panírozás helyett sokkal elegánsabb a diómorzsás bunda, ami egyszerre teszi különlegessé így a sült csirkét, és sokkal egészségesebb is, mint az olajban sütött bunda. Látod alul a szívecske alakú tölteléket a húsban?
Tovább a receptre: szilvával töltött csirkerolád diómorzsás bundában
Igazán ünnepi: gesztenyével töltött pulykatekercs
A gesztenye megosztó étel. Sokan csak az utcai árusok sült gesztenyéjét ismertük sokáig, no és az édességként készített gesztenyepürét tejszínhabbal, de más ételekben nem gondoltunk a gesztenyére. Pedig az isteni krémlevestől a bejglitöltelékig tucatnyi módon felhasználható ez a remek alapanyag! Ebben a pulykatekercsben a viszonylag semleges ízű pulykát dobja fel a mascarponéval kikevert ízes, fűszeres gesztenyés töltelék, a szalonnacsíkok pedig azért felelnek, hogy ne szárítsuk ki a sovány, egészségesnek tartott húst. Az édeskés-savanykás vörösáfonya remekül feldobja, kiegészíti a húsétel ízeit!
Tovább a receptre: gesztenyével töltött pulykatekercs
Kolbásszal töltött karaj, avagy „szemes hús”
A magyar sertésevő nemzet, sokan ilyenkor is inkább erre a húsra szavaznak, és nem az ünnepi szárnyasokra. Ez az étel igazán szellemes elnevezést kapott, ugyanis tényleg mintha egy szemmel ránk kacsintana minden egyes szelet belőle. Alapanyagaiban hétköznapi, az elkészítése azonban igazán látványos a hússal együtt aranyszínűre sütött egész krumplikkal és az isteni ízűre sütött egész fej fokhagymával. Minél jobb minőségű kolbászt teszünk a közepébe, annál ütősebb húsétel kerülhet az ünnepi asztalra!
Tovább a receptre: kolbásszal töltött karaj, avagy „szemes hús”
Itáliából, szeretettel: saltimbocca, azaz „Ugorj a számba”
Ha az olasz konyha szerelmeseinek annyit mondunk, hogy borjú, prosciutto és zsálya, azonnal rávágják, hogy saltimbocca! Ez a csodálatos húsétel minden trattoria étlapjának kötelező eleme, mi pedig karácsonykor igazán kölcsönvehetjük az olaszoktól ezt a remeket. Omlós borjúhús az alapja, a magyar konyhában viszonylag ritkán használt zsálya adja meg azt a plusz aromát, amitől egyszerre könnyed, friss és emlékezetes lesz ez a fogás. A prosciutto drága, de ne tántorítson el titeket, csak néhány szeletet kell beszerezni belőle több főre is.
Tovább a receptre: saltimbocca, azaz „Ugorj a számba”
Rozé kacsamell, az egyszerű és elegáns
A kacsamell és kacsacomb főszezonja a karácsony, ez nem vitás. Sokan csak ekkor szánják el magukat, hogy a nemes húsokkal dolgozzanak, ezért a legtöbbünknek nincs is a kezében a rutin, hogyan legyen eszményien omlós, nem túlsütött és rágós a kacsahús. A kacsacombot könnyebb porhanyósra készíteni, a kacsamellnek megvannak a maga technikái – például az irdalás –, hogy valóban jól sikerüljön. Kövessétek lépésről lépésre a Nosalty receptjét, és sikerülni fog!
Tovább a receptre: rozé kacsamell
Ünnepi ropogós libacomb káposztás csuszával
A kacsához hasonlóan a libacomb és a libamell is ünnepiként elkönyvelt alapanyag. Valóban nem a legolcsóbb húsféle, és igényli az odafigyelést a készítése, cserében pikáns, mély ízű, karakteres húsétel készíthető belőle. Ennek a fogásnak a különlegessége, hogy egy hétköznapi, egyszerű magyar tésztaétel alkotja a köretet, így igazán ünnepélyessé varázsolva a tányért. Ne felejtsétek el szépen megkaramellizálni a káposztát a csuszához, hogy igazán komplex legyen az étel íze!
Tovább a receptre: ünnepi ropogós libacomb káposztás csuszával
Ropogós libacombok tepsiben sült zöldségágyon
Ne riasszon el senkit a kilométer hosszú alapanyaglista! Érdemes szép sorjában beszerezni a színes és ízletes hozzávalókat, és ha megnézitek, maga a fogás elkészítése már egyszerű. Még kezdőknek is bátran ajánlanánk ezt a receptet. A végeredmény egy színes, illatozó, ropogós egybensült. Majdhogynem elronthatatlan! Habár kacsazsírral sül ez a húsétel, egy sereg zöldséggel és fűszerrel készül, ami az eltelítő tészta-, kenyér- és süteményhegyek mellett egy kis frissességet is csempészhet a karácsonyi asztalra.
Tovább a receptre: ropogós libacombok tepsiben sült zöldségágyon
Egy igazi házi klasszikus: baconbe tekert, aszalt szilvás csirkemáj
Egy igen hálás húsétellel zárjuk az ajánlónkat, ami annyiban kilóg a sorból, hogy talán a legkevésbé mutatós, és a hagyományos értelemben vett húst sem tartalmaz. Kevés hozzávaló szükséges hozzá, csupán csirkemáj, szalonnacsíkok, aszalt szilva és ennyi! Sok család karácsonyi asztalán számít kedvencnek, elkészíteni pofonegyszerű, mégis igazán ünnepi recept. A máj kesernyéssége találkozik az édes aszalt gyümölccsel, és együtt krémes belsőt alkotnak. Kívül a sós bacon roppan, és higgyétek el, nem fogtok tudni eleget készíteni belőle!