nlc.hu
Életmód

Ezt ették télen a nagyszüleink, el is kerülte őket a betegség

Rengeteg létfontosságú tápanyagot és vitamint tartalmaz. Pont olyan dolgokat, amelyek jól jönnek a téli időszakban!

A savanyú káposzta nemcsak ételeinket gazdagíthatja, hanem a szervezetünk egészségére is rendkívül kedvező hatású. Magas C-vitamin-tartalma miatt már James Cook hajóskapitány is bevetette, hogy a legénység körében megelőzze a skorbutot.

Ezt ették télen a nagyszüleink, el is kerülte őket a betegség

(Fotó: Getty Images)

Gazdag:

  • B1-vitaminban,
  • niacinban,
  • karotinban,
  • valamint ásványi anyagokban, mint foszfor, kalcium, kálium, magnézium és nátrium.

A haszon.hu cikke szerint az erjesztett káposzta különlegessége, hogy tápanyagtartalmát a savanyítás sem csökkenti jelentősen. Éppen ezért az immunerősítés és az erek védelme érdekében is ajánlott a fogyasztása. A savanyítás során keletkező tejsavbaktériumok, az úgynevezett laktobaktériumok különösen jótékony hatást fejtenek ki a bélrendszerben, helyreállítva az emésztési folyamatok egyensúlyát stressz, fertőzés vagy antibiotikum-kúra után.

Sokoldalúan felhasználható: főzve, de nyersen is fogyasztható, készülhet belőle leves, rakott ételek vagy saláta. Főzéskor arra érdemes odafigyelni, hogy ne főzzük túl, így megőrizhetjük ropogósságát és tápanyagait.

Rakott káposzta

Hozzávalók:

  • 1 kg vágott savanyú káposzta
  • 50 dkg darált sertéslapocka
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 nagy szelet füstölt szalonna
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • fél teáskanál köménymag
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 bögre rizs
  • olaj
  • 2 bögre víz
  • 450 ml tejföl (egy nagy pohár)

Elkészítés:

  • Először megpároljuk a rizst: kimérjük egy bögrébe, alaposan megmossuk, majd olajat hevítünk egy fazék alján és megfuttatjuk rajta. Amikor nagyjából kifehéredett, két bögre forró vízzel felöntjük, sózzuk, lefedjük és kis lángon kb. 15 percig pároljuk.
  • Elkészítjük a húst: a füstölt szalonnát kis kockákra vágjuk és egy nagy serpenyőben kisütjük a zsírját. Félúton megszórjuk a köménymaggal, majd hozzátesszük az apróra vágott hagymát és hagyjuk, hogy takaréklángon együtt dinsztelődjenek.
  • Amikor a hagyma megpuhult, rászórjuk a fűszerpaprikát, majd beletesszük a darált húst és addig kevergetjük, amíg morzsáira nem hullik. Ha szükségesnek tartjuk, tehetünk alá pici vizet, hogy meg ne égjen a paprika. Amikor kész, sózzuk, majd összekeverjük a párolt rizzsel.
  • Bekapcsoljuk a sütőt 220 fokosra.
  • Megkóstoljuk a káposztát. Ha nagyon savanyú, kimossuk hideg vízzel, én nem tudtam eldönteni, hogy nagyon savanyú-e, így a felét kimostam, a másik felét meg savanyún hagytam, és jól tettem.
  • Most zsírral kikenünk egy megfelelő méretű tepsit és a tepsi aljára leterítjük a káposzta felét (mosottat és savanyút vegyesen), majd rátesszük a rizses húst. Rákenjük a tejföl felét, majd ráterítjük a káposzta másik felét, rákenjük a tejföl másik felét és betoljuk az előmelegített sütőbe.
  • Addig sütjük, amíg meg nem pirul a teteje, ez nálam 30 percig tartott. Ennyi idő alatt a káposzta is megpuhult annyira, hogy kellemes legyen, de még jó, rágni való állaga maradt és pont annyira lett savanyú a rakott káposzta, amennyire a legfinomabb.

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top