Megkerülhetetlen kérdés mostanában veled kapcsolatban, hogy miután tíz évad után kikerültél a Konyhafőnökből, hamarosan meg is szüntették a műsort. Érzel némi elégtételt?
Sárközi Ákos: Én nem így közelítem meg. Én most arra koncentrálok, hogy velem csak jó dolgok történnek azóta. Sok olyan ajtó is megnyílt számomra, ami korábban nem. Érdekes az élet, hogy egy úgymond rossz élmény után mennyi mindennel kárpótol. Mindeközben azt sem szabad elfelejtenem soha, mennyit köszönhetek a Konyhafőnöknek.

Sárközi Ákos a Könyhafőnökben. Fotó: RTL Sajtóklub
Emlékszem, a műsorból való távozásodról szóló NLC-hírek alatti hozzászólásokban gyakorlatilag egységesen zúdultak fel az emberek, és fejezték ki a sajnálatukat.
Sárközi Ákos: Nem tudok elég hálás lenni azért, amit megéltem a Konyhafőnök után. Soha életemben annyi szeretet és jókívánság nem zúdult rám egyszerre, mint akkor. Tudjuk, hogy aki a nagyközönség elé lép, annak fel kell készülnie arra, hogy kap majd hideget, meleget. Hát, én ezekben a hetekben csak „meleget” kaptam. Nekem az emberek szó szerint szinte rám omló szeretete többet ért az úgynevezett sikereimnél is. De szakmai értelemben is csak pozitívumokról számolhatok be. A Sztárbox szereplésem ismert, azóta pedig több remek televíziós felkérésre mondtam igent, gyakorlatilag minden fontos csatorna azóta megkeresett. Most is egy szuperizgalmas televízióműsor van kilátásban, de erről még nem beszélhetek.
Legalább a műfaját áruld el!
Sárközi Ákos: Óvatos vagyok, nem fogok információkat szivárogtatni. Annyit azért elmondhatok, hogy ez egy teljesen az én személyemre szabott műsor lesz, ha minden úgy alakul, ahogy most kinéz.
Nemrég egy saját új produkcióval jelentkeztél, mondhatjuk, hogy bevitted a színházat az étterembe. Egy különleges vacsora keretében egy színházi estre ülnek be a vendégek. Hogy sikerült a debütálás?
Sárközi Ákos: Egy éve dolgoztunk ezen a produkción, Tápláléklánc a címe. Ennyi idő volt szükséges ahhoz, hogy minden összeálljon, és mindannyian elégedettek is legyünk vele. Egy teljesen egyedi ötlet alapján valósítottuk meg, én legalábbis még nem hallottam hasonló előadásról Magyarországon. Fantasztikusak a visszajelzések, nagyon sokan tényleg megkönnyezték, vagy éppen sírva röhögtek az előadás közben.
Spoilerezés nélkül, mi a darab témája, és mennyiben kötődik hozzád?
Sárközi Ákos: Közös ötlet alapján valósult meg. Egyszerre komédia, de vannak kifejezetten megható részek is benne. Az örök kérdést, nő és férfi kapcsolatát járjuk körül több különálló történetben. Az előadás rendezője a rendkívül tehetséges Bata Éva, az író Vinnai András, a két főszereplő Herczeg Andrienn és Urbán Tibor, és nem akarok lelőni egy poént sem, de én is megjelenek a darabban. Már most több meghívást kaptunk vidékre, hogy turnéztassuk meg az előadást.
Kattints a galériánkra!



Nem zavaró a tányér-, pohárcsörgés az előadás közben?
Sárközi Ákos: A felvonások között szervírozzák a fogásokat, és a felszolgáláskor én is kiállok a közönség elé, és mesélek az ételek megszületéséről. Ezeket a fogásokat kifejezetten az előadáshoz alkottam meg, máshol és máskor nem kóstolhatók.
Több mint tíz évvel ezelőtt szereztetek Michelin-csillagot a Borkonyhával. Ha jól tudom, már jó ideje nem vagy az étterem mindennapjainak része. Ránézve az ételekre, mégis a te stílusodat látom bennük.
Sárközi Ákos: Továbbra is én vagyok az executive séf, de a mindennapokban valóban Puskás Csaba head-chefem áll helyt. Tizennégy éve dolgozunk már egymás mellett, maximálisan megbízom benne. Mondhatjuk, hogy az a konyhai hitvallást, amit én kidolgoztam a Borkonyhában a 2010-es években, fantasztikusan jól átérezte és átvette Puskás Csabi, ő ebben a szellemiségben nevelkedett úgymond. Ma már a saját ételalkotásait is kóstolhatják az étteremben a vendégeink.
Fontos mérföldkő volt a pályádon a Textúra étterem 2019-es megnyitása. Itt már nem „csak” executive séf, hanem társtulajdonos is vagy, és főzöl is itt.
Sárközi Ákos: A Borkonyha nekem az első gyermekem, ezt senki nem veheti el tőle és tőlem, de a Textúra egy nagy álmom megvalósulása. Egy játéktér, ahol tényleg szabadon szárnyalhat a fantázia és kreativitás, itt valósítottuk meg a gasztroszínházat is. Külön büszkeségem, hogy a feleségem, Évi festményei is díszítik az étterem falait. A Borkonyha halad a saját pályáján, és bár egy Michelin-csillagos étteremről van szó, meghatározza egyfajta könnyed bisztróhangulat. A Textúra más világ, egy kicsit elvontabb, artisztikusabb, és én is többet vagyok jelen és alkotok itt, valóban.
Kattints a galériánkra!




Nem túl elvont a Textúra a magyar közönségnek?
Sárközi Ákos: Engem is meglepett, a lehető legpozitívabb értelemben, hogy nem! Sőt, olyannyira nem, hogy míg a lazább, bisztrósabb stílusú Borkonyhában a külföldi vendégek felé billen a mérleg nyelve, a Textúrában határozottan a magyarok felé, 70-80 százalékban egészen biztosan. Ez talán furcsán hangzik, de nem csak a csapatomra vagyok büszke az éttermekben, hanem a magyar közönségre is. A Textúrában ma már sokkal több degusztációs menüt kérnek a vendégeink, és kevesebben választanak az à la carte kínálatból.
Ez korábban elképzelhetetlen lett volna.
Igyekszünk is vonzóbbá tenni számukra, ezért rövidített verziót is bevezettünk. Ha valaki szeretne a hosszabb étkezésen részt venni, annak a hat fogásos kóstolómenüt ajánljuk, a négy fogásos pedig egy kicsit tempósabb és persze megfizethetőbb is. Újdonság az ebédmenünk, aminek a mottója, hogy „gyors is lehet a fine dining”. Munkanapokon, ebédszünetben is szeretnénk olyan élményt nyújtani, ami egyrészről megfizethető, másrészről emlékezetes. Jó látni, ahogy a közönségünkkel együtt tudunk gondolkodni, együtt fejlődni, haladni. Ma már nem kell elmagyarázni nekik, hogy mit jelent az a degusztációs menü, és szinte gyermeki örömmel keresik nálunk az újat. Végtelenül büszke vagyok erre.