
A kalciumnak elengedhetetlen szerepe van a csontok és fogak egészségének fenntartásában, de a szervezetben is még sok más funkciója is van. Ugyan a tej és a termékek a legismertebb kalciumforrások, azonban számos gyümölcs is jelentős mennyiségű kalciumot tartalmaz.
Patricia Bannan, amerikai dietetikus szerint a kiegyensúlyozott étrend részét képező különféle gyümölcsök fogyasztása segíthet a kalciumbevitel támogatásában, különösen, ha más tápanyagokban gazdag élelmiszerekkel kombináljuk. „A gyümölcsök a tejtermékekhez, a dúsított növényi tejekhez vagy a leveles zöldekhez képest nem a legjobb kalciumforrások, de még így is összeadódhatnak a nap folyamán” – magyarázza.
9 gyümölcs, amely gazdag kalciumban




A felnőtteknek napi 1000 milligramm kalciumra van szükségük, míg a gyerekeknek, a tizenéveseknek és az idősebb felnőtteknek – különösen a nőknek – ennél többre. Összehasonlításképpen, egy pohár tej körülbelül 300 milligramm kalciumot biztosít, míg a legtöbb gyümölcs 20-50 milligrammot adagonként, így egyenként kisebb mennyiséggel járulnak hozzá – mondja Bannan, aki szerint a kalciummal dúsított 100 százalékos gyümölcslé remek választás lehet azok számára, akik nem fogyasztanak tejterméket. Két deciliter gyümölcslé hasonló mennyiségű kalciumot tartalmaz, mint egy pohár tej, a gyümölcsök azonban további előnyöket nyújtanak, mint például a rostok és a tápanyagok szélesebb spektruma, ezért a dúsított gyümölcsleveknek ki kell egészíteniük – nem pedig helyettesíteniük – más, kalciumban gazdag, teljes értékű élelmiszerforrásokat – tanácsolja a dietetikus.
Bár a gyümölcsök általában nem a legfőbb kalciumforrások, rendszeres fogyasztásukkal hozzájárulhatnak a napi kalciumszükséglet fedezéséhez, különösen, ha más, kalciumban gazdag ételekkel kombináljuk.
(via)
Kiemelt fotó: illusztráció, Getty Images