
Az olívaolaj egy igazi konyhai kincs: finom, egészséges, és még egy egyszerű salátát is különlegessé varázsol. De hiába vesszük a legjobbat belőle, ha nem figyelünk arra, hogyan tároljuk. Ugyanis nagyon könnyen elveszítheti értékes tulajdonságait és az ízét is.
Régen jobban tudták?
Régen a családok nagy agyagedényekbe töltötték az olajat, és a ház legsötétebb, leghűvösebb zugában tárolták, többnyire a pincében. Nem véletlenül: ezek a helyek távol voltak a hőtől, fénytől és párától, azaz pontosan azt kapták, amit az olívaolaj szeret.
Ma már kevesen rendelkezünk pincével vagy kamrával, így sokszor ott tároljuk az olajat, ahol éppen hely van. Például a mosogató alatt. Pedig ez az egyik legrosszabb választás. A nedvesség, a hőingadozás és az esetleges tisztítószer-gőzök miatt az olaj minősége hamar romolhat.
A konyhapult sem ideális
Lehet, hogy praktikus kéznél tartani az olajat a főzőlap mellett vagy a konyhapulton, de ha napfény éri, azzal szintén árthatsz neki. A fény és a meleg felgyorsítja az oxidációt, azaz az avasodást, és nem, ez nem csak idő kérdése, hetek alatt is érzékelhető a változás.
A csomagolás is számít
Nemcsak az számít, hol tartod az olívaolajat, hanem az is, hogy miben. Már a betakarítás után elindul az oxidáció folyamata, ezért fontos, hogy az olívaolaj sötét üvegbe kerüljön. A zöld vagy barna palack megvédi az olajat az UV-sugárzástól, és segít megőrizni a frissességét. Ha kerámiában vagy rozsdamentes acélban árulják, az is kiváló választás.
A műanyag viszont nem jó ötlet. Egyrészt jobban átereszti a fényt, másrészt egyes kutatások szerint mikroműanyagokat is oldhat az olajba.
Vásárlás előtt erre figyelj!
- Nézd meg, hol tárolják a boltban az olívaolajat: ne a legfelső polcról válassz, amit elér a mennyezeti világítás vagy a napfény.
- Ellenőrizd a címkén a betakarítás dátumát. Minél frissebb, annál jobb.
- Részesítsd előnyben a sötét üvegpalackot, olívaolaj vásárlásakor és tárold hűvös, sötét helyen otthon is. De semmiképp sem a mosogató alatt!