nlc.hu
Életmód

A 10 legerősebb antioxidáns, amelyek segítenek lelassítani a test és a bőr korai öregedését

Az antioxidánsok mindig is a szabadgyökök elleni harcosok voltak, ezáltal lassítva az öregedést. De hogyan működnek pontosan, melyek a legerősebbek, és mikor érdemes őket szedni? Az antioxidánsok alapvető fontosságúak az öregedés (a bőr és az egész szervezet) lassításában. Íme, hogyan hatnak, és melyek a legerősebb étrend-kiegészítők.
egy nő arcát keni krémmel valaki

Az antioxidánsok rendkívül értékes anyagok az egészségünk szempontjából, mert képesek lelassítani nemcsak a bőr, hanem az egész szervezet öregedési folyamatait. A nevük is utal rá, hogy olyan molekulákról van szó, amelyek képesek lassítani a sejtek oxidációs folyamatait. Megakadályozzák a szabadgyökök képződését – amelyek nagyon károsak a szervezetre – és ezzel mérséklik a sejtek és szövetek károsodását – írja az olasz Vogue.

Kémiai szempontból az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek könnyen oxidálódnak, és éppen ez a látszólagos „gyengeségük” teszi őket nélkülözhetetlenné. A szabadgyökök – instabil molekulák, amelyek károsítják a DNS-t, a sejteket és a szöveteket – ugyanis előnyben részesítik az antioxidánsokkal való reakciót, így megkímélik az életfontosságú szerkezeteket. Ezért tekinthetjük őket valódi „csapdáknak” a szabadgyökök számára.

Röviden: kevesebb aktív szabadgyök = kevesebb sejtkár = lassabb öregedés.

 

A 10 legerősebb antioxidáns:

  • Glutation – a leghatásosabb antioxidáns, amely képes semlegesíteni a szabadgyököket
  • Asztaxantin – vörös mikroalgákból származik, a legerősebb ismert antioxidáns
  • Rezveratrol – természetes polifenol, amelyet több növény is termel, pl. szőlő, szeder, kakaó
  • Katechinek – főként a zöld teában találhatók, különösen a matchában
  • Karotinoidok – A-vitamin-források, megtalálhatók a sárga/narancs színű gyümölcsökben és a zöld leveles zöldségekben
  • C-vitamin – citrusfélékben, ribizliben, kivi-ben, paprikában, paradicsomban, spenótban, káposztában, spárgában
  • Q10 koenzim – vitaminnal rokon anyag, természetesen jelen van a szervezetben
  • Likopin – különösen gazdag forrás a paradicsom
  • Alfa-liponsav – megtalálható a burgonyában, brokkoliban, spenótban, vörös húsokban, májban
  • Szelén, réz, cink – főként a fűszerekben és az olajos magvakban (a cink a tejben is megtalálható)

Mely ételek a leggazdagabbak antioxidánsokban?

Az antioxidánsok és a táplálkozás kapcsán létezik egy hivatalos mutató, amely az antioxidáns hatást méri: az ORAC-index (Oxygen Radicals Absorbance Capacity – az oxigén-szabadgyökök elnyelési képessége). Mivel a helyes étrend napi kb. 5000 ORAC bevitelét jelenti, ezek az ételek vezetik a rangsort:

  • Feketeszőlőlé
  • Áfonya
  • Főtt kelkáposzta
  • Főtt spenót
  • Szeder
  • Főtt kelbimbó
  • Eper
  • Narancslé
  • Grapefruitlé

További részletek a videóban!

A videó AI alapú videókészítővel készült.

Címlapkép: Pexles 

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top