
Az antioxidánsok rendkívül értékes anyagok az egészségünk szempontjából, mert képesek lelassítani nemcsak a bőr, hanem az egész szervezet öregedési folyamatait. A nevük is utal rá, hogy olyan molekulákról van szó, amelyek képesek lassítani a sejtek oxidációs folyamatait. Megakadályozzák a szabadgyökök képződését – amelyek nagyon károsak a szervezetre – és ezzel mérséklik a sejtek és szövetek károsodását – írja az olasz Vogue.
Kémiai szempontból az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek könnyen oxidálódnak, és éppen ez a látszólagos „gyengeségük” teszi őket nélkülözhetetlenné. A szabadgyökök – instabil molekulák, amelyek károsítják a DNS-t, a sejteket és a szöveteket – ugyanis előnyben részesítik az antioxidánsokkal való reakciót, így megkímélik az életfontosságú szerkezeteket. Ezért tekinthetjük őket valódi „csapdáknak” a szabadgyökök számára.
Röviden: kevesebb aktív szabadgyök = kevesebb sejtkár = lassabb öregedés.
A 10 legerősebb antioxidáns:
- Glutation – a leghatásosabb antioxidáns, amely képes semlegesíteni a szabadgyököket
- Asztaxantin – vörös mikroalgákból származik, a legerősebb ismert antioxidáns
- Rezveratrol – természetes polifenol, amelyet több növény is termel, pl. szőlő, szeder, kakaó
- Katechinek – főként a zöld teában találhatók, különösen a matchában
- Karotinoidok – A-vitamin-források, megtalálhatók a sárga/narancs színű gyümölcsökben és a zöld leveles zöldségekben
- C-vitamin – citrusfélékben, ribizliben, kivi-ben, paprikában, paradicsomban, spenótban, káposztában, spárgában
- Q10 koenzim – vitaminnal rokon anyag, természetesen jelen van a szervezetben
- Likopin – különösen gazdag forrás a paradicsom
- Alfa-liponsav – megtalálható a burgonyában, brokkoliban, spenótban, vörös húsokban, májban
- Szelén, réz, cink – főként a fűszerekben és az olajos magvakban (a cink a tejben is megtalálható)
Mely ételek a leggazdagabbak antioxidánsokban?
Az antioxidánsok és a táplálkozás kapcsán létezik egy hivatalos mutató, amely az antioxidáns hatást méri: az ORAC-index (Oxygen Radicals Absorbance Capacity – az oxigén-szabadgyökök elnyelési képessége). Mivel a helyes étrend napi kb. 5000 ORAC bevitelét jelenti, ezek az ételek vezetik a rangsort:
- Feketeszőlőlé
- Áfonya
- Főtt kelkáposzta
- Főtt spenót
- Szeder
- Főtt kelbimbó
- Eper
- Narancslé
- Grapefruitlé
További részletek a videóban!
A videó AI alapú videókészítővel készült.
Címlapkép: Pexles