A tejszínes-gombás csirke az egyik legkedveltebb, időtlen klasszikus a konyhában, és nem véletlenül. Ez a fogás tökéletesen ötvözi a puha csirkehús, a selymesen krémes szósz és a gomba ízét. Ráadásul viccesen gyorsan és könnyen elkészíthető, mégis egyértelműen rendes étel, amit nyugodtan az asztalra tehetünk, azzal a megnyugtató érzéssel, hogy ma is tökéletes feleségek, családanyák, háziasszonyok és miegymások voltunk, nyugodtan folytasd a sort, senki sem fog megcáfolni. Tökéletes választás egy gyors hétköznapi vacsorához vagy akár egy különlegesebb alkalomra is.
Ennek a receptnek a népszerűsége több okra vezethető vissza. Először is, a hozzávalók könnyen beszerezhetők, és a legtöbb konyhában megtalálhatók. Ha nincs otthon tejszín, nyugodtan helyettesítheted tejföllel. A recept rendkívül sokoldalú, hiszen a gombán kívül más zöldségeket is adhatunk hozzá, például spenótot, brokkolit, paprikát, zöldborsót, vagy bármit, hogy még gazdagabbá tegyük az ízvilágát.
A krémes szósz a fogás lelke. A tejszín, a fokhagyma és a fűszerek, mint a kakukkfű vagy a petrezselyem, olyan ízharmóniát alkotnak, ami igazán ellenállhatatlan. Ráadásul a csirke gyorsan átsül, így a teljes elkészítési idő is viszonylag rövid.
A tejszínes-gombás csirke remekül passzol számos körethez. A legnépszerűbbek a tészta (például tagliatelle vagy penne), a rizs, a burgonyapüré vagy a pirított burgonya. Egy friss, ropogós saláta vagy a párolt zöldségek is kiválóan kiegészítik a gazdag fogást, de a vége úgyis az lesz, hogy csemegeuborkát ropogtatunk hozzá. Nagyon helyesen.
Tejszínes-gombás csirke
Gyakorlatilag bármilyen gombából elkészíthető, de legegyszerűbben a bolti csiperkével.

Tejszínes-gombás csirke (Fotó: elena_hramowa, Getty Images
Hozzávalók:
- Fél kg csirkemell
- 3 evőkanál liszt
- 1 fej hagyma
- 3 evőkanál olaj
- 30 dkg gomba
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejszín (vagy tejföl)
- só, bors, kakukkfű
- friss petrezselyem (opcionális)
Elkészítés:
- Vágjuk a csirkemellet (vagy combot) egyforma darabokra, sózzuk, borsozzuk majd minden oldalukat lisztbe forgatjuk, ami segít, hogy a csirke aranybarnára süljön, a végén pedig besűríti a szószt.
- Egy serpenyőben kevés olajon vagy vajon pirítsuk aranybarnára a csirkedarabokat. Fontos, hogy ne zsúfoljunk össze minden darabot egyszerre, inkább több adagban pirítsuk meg.
- Amíg sül a csirke, vágjuk apróra a hagymát. Amikor megpirult a hús, szedjük ki és a maradék zsiradékon kezdjük el dinsztelni a hagymát. Lehet, hogy pótolni kell az olajat.
- Közben gyorsan mossuk le és szeleteljük fel a gombát, majd dobjuk rá a hagymára. Addig főzzük, míg el nem párolog a kiengedett leve és zsírjára nem sül. Most mehet hozzá a zúzott (vagy apróra vágott) fokhagyma.
- Végül visszatesszük a húst, felöntjük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, szórunk rá kakukkfüvet és 10-15 percig rotyogtatjuk.
- A legvégén szórunk rá apróra vágott petrezselymet, ha akarunk. Ha nem, nem.
A legegyszerűbb, ha zacskós gnocchit vagy rizst főzünk hozzá, ezekkel van a legkevesebb munka, ami határozottan szempont egy fárasztó hétköznap este.