Megvan, amikor a sütőtök csak úgy van a sarokban a konyhában, mert vettél egyet, de nem igazán van ötleted vele? Tökös gulyás, sütőtök krémleves… unalmas. A sütőtök ennél többre vágyik. Várja a pillanatot, hogy valaki kihozza a benne szunnyadó állatot. Ez pedig nem más, mint a sütőtök chutney.
A chutney egy indiai csípős-édes szósz, a sütőtök nagy dobása lehet, ha jól csináljuk. Mármint ha nagyon csípős és nagyon-nagyon édes. Ehhez éppen jó alap a sütőtök édeskés, meleg íze, amihez jó sok fűszert és indokolatlan fokú csípősséget adunk. Együtt olyanok, mint a sós karamell vagy a csokis chili: először furcsán hangzik, de aztán nem tudsz leállni vele.
A sütőtök chutney-t nem bonyolult elkészíteni. Lehet, hogy elsőre azt gondolnánk, valami indiai varázslat, de valójában csak dobáljuk a hozzávalókat a fazékba. Hagyma, fokhagyma, gyömbér, a sütőtök kockák, ecet, cukor, meg persze a fűszerek, és egy kis chili. Az egész ott rotyog a tűzön, a konyhát meg belengi a fűszeres, édeskés illat. Olyan, mintha már karácsony lenne. A sütőtök lassan szétfő, a szósz pedig sűrű, aranyló masszává alakul.
És a végeredmény? Egy olyan szósz, amit nem lehet eléggé dicsérni. Megkenhetjük vele a húsokat, sajt mellé is kiváló, vagy csak úgy, magában elkanalazzuk, ha unatkozunk vagy valami finomra vágyunk. A sütőtök chutney ugyanis nem csak egy kiegészítő, hanem egy főszereplő, ami a legnagyobb ínyenceket is elégedettséggel tölti el.
Sütőtök chutney
Természetesen nyugodtan készíthetünk belőle nagyobb adagot is, ilyenkor pontosan úgy kell tartósítani, mit a lekvárt: forrón üvegbe szedjük, lezárjuk és a paplanok között hagyjuk kihűlni.

Sütőtök chutney (Fotó: Westend61, Getty Images)
Hozzávalók:
- 300 g sütőtök
- 2 evőkanál olaj
- 1 kisebb fej hagyma
- 2 db chilipaprika (ellenőrizzük a csípősségét!)
- ujjbegynyi gyömbér
- fél alma
- 2 evőkanál fehérborecet
- 3 db csillagánizs
- 1 babérlevél
- 2 teáskanál curry por
- 1 teáskanál koriandermag megroppantva
- só
- 5 evőkanál cukor
Elkészítés:
- Hámozzuk meg a tököt és vágjuk kockákra. Mérjük vissza a nettó súlyt, a recept hozzávalóit 30 deka tökre adjuk meg, ha kell, szorozzuk fel az adagokat!
- Vágjuk a hagymát kockákra, a paprikát csumázzuk ki és szeleteljük fel, az almát hámozzuk meg és csumázzuk ki, majd vágjuk kockára, a gyömbért pedig pucoljuk meg.
- Vegyünk egy fazekat, öntsünk olajat az aljára és dinszteljük meg rajta a hagymát, adjuk hozzá a curry port, majd dobjuk rá a tököt is.
- Mehet bele a többi hozzávaló is, a cukor kivételével. A gyömbért is reszeljük bele, az aljára pedig öntsünk kevés vizet, le ne égjen. Főzzük lassú tűzön addig, amíg szét nem esik a tök, sőt, még egy kicsit tovább. Időnként keverjük meg és ellenőrizzük, hogy nem kell-e pótolni a vizet alatta.
- Amikor teljesen megfőtt a tök, adjuk hozzá a cukrot is, majd keverjük jól át még egyszer, hogy jól összetörjön a tök és az alma.
Ennyi, kész is a sütőtök chutney. Érdemes megkóstolni, hogy elég édes és elég csípős és fűszeres-e. Ha nem, tegyük bele, ami hiányzik.