A zöldség élet, erő, egészség – egykor a tejről szólt ez a szlogen, ma már a tej és tejtermékek egészséges mivoltát is sokan kétségbe vonják, ahogyan a gluténtartalmú gabonafélék vagy a hús is sokak étrendjében tiltólistás. A zöldségek azonban még tartják magukat: a mai dietetikusok és a közmegegyezés szerint ez a leges-legjobb választás, ha éltető, nem hízlaló élelmiszereket szeretnénk választani.
Pároljuk, főzzük, sütjük őket, de dr. Schwab Richárd szerint akkor járatjuk csúcsra a szervezetünket, ha naponta legalább fél kiló zöldséget megeszünk. Eszünkbe juthat, hogy mégis miből állíthatunk össze egy igazán sokszínű zöldségmenüt az áhított, megemelt mennyiségű nyers zöldség evéshez.
De miért is ajánlott nyersen fogyasztani a zöldségeket?
A zöldségek hőkezelése során számos vitamin kisebb vagy nagyobb részben lebomlik, főként a C- és B-vitamin variánsok. Nyers állapotukban nemcsak enzimekben és rostokban gazdagok, hanem élő, aktív tápanyagokat is tartalmaznak, amelyek támogatják az emésztést és a bélflóra egyensúlyát.

Lépjük át a korábbi határainkat: színes saláta zöldségekkel, gyümölccsel, tojással / Fotó: d3sign, Getty Images
A nyers zöldségek víztartalma magas, ezért hidratálnak, miközben alacsony kalóriatartalmuk miatt könnyen beilleszthetők tudatos, energiaszegény étrendbe is. Ráadásul roppanós textúrájuk és élénk színeik nemcsak a tányért, hanem az étkezés élményét is feldobják. A nyers zöldségek fogyasztása tehát nem pusztán egészséges szokás, hanem érzékszervi élmény is.
7 zöldség következik, ami meglepő módon nyersen is ehető!



