A bejgli a karácsonyi asztal sztárja, de valljuk be: évek óta ugyanaz a mákos és diós verzió kerül elénk. Ha idén szeretnél valami igazán különlegeset, próbáld ki ezeket a kreatív bejglitöltelékeket! Nem bonyolultak, mégis új ízeket hoznak az ünnepbe.
1. Gesztenyés-narancsos krém – elegáns és illatos
A gesztenyepüré nemcsak desszertekben, hanem bejgliben is fantasztikus. Keverd össze a gesztenyét kevés vajjal, porcukorral, reszelt narancshéjjal és egy löttyintés narancslikőrrel. Ettől a töltelék krémes, illatos és ünnepi lesz. Tipp: egy kis étcsoki darabokkal még izgalmasabbá teheted.

Fotó: Getty Images
Hozzávalók (1 rúdhoz):
- 250 g gesztenyepüré (cukrozott)
- 50 g puha vaj
- 50 g porcukor
- 1 narancs reszelt héja
- 2 ek narancslikőr (vagy narancslé)
- 50 g apróra vágott étcsokoládé (opcionális)
Elkészítés:
- A gesztenyepürét villával törd át, majd keverd össze a vajjal és porcukorral.
- Add hozzá a reszelt narancshéjat és a narancslikőrt, dolgozd simára.
- Ha szeretnéd, keverj bele apróra vágott étcsokit.
- Kend a kinyújtott bejgli tésztára, tekerd fel, és süsd a szokásos módon.
2. Szilvás-fahéjas töltelék – a gyümölcsös csoda
Ha szereted a gyümölcsös ízeket, ez a töltelék neked való! Főzz össze aszalt szilvát kevés vízzel és cukorral, majd turmixold simára. Adj hozzá fahéjat, egy csipet szegfűszeget, és már kész is a fűszeres, illatos krém. Tipp: egy kis rumot is csepegtethetsz bele, hogy még karakteresebb legyen.
Hozzávalók (1 rúdhoz):
- 200 g aszalt szilva
- 50 g cukor
- 1 tk fahéj
- 1 csipet szegfűszeg
- 1 ek rum (opcionális)
- 50 ml víz
Elkészítés:
- Az aszalt szilvát aprítsd fel, majd tedd egy lábasba a vízzel és cukorral.
- Főzd puhára, majd turmixold simára.
- Add hozzá a fahéjat, szegfűszeget és a rumot, keverd el.
- Hagyd kihűlni, majd kend a tésztára, és tekerd fel.
3. Marcipános-meggyes töltelék – az édesszájúak kedvence
A marcipán és a meggy párosa igazi ünnepi ízbomba. Reszeld le a marcipánt, keverd össze apróra vágott, lecsepegtetett meggyel és kevés porcukorral. Ha szeretnéd, egy kis vaníliás cukorral és mandulalikőrrel is megbolondíthatod. Ez a töltelék nemcsak finom, hanem gyönyörűen mutat a szeletekben.
Hozzávalók (1 rúdhoz):
- 150 g marcipán
- 150 g lecsepegtetett meggy (befőtt)
- 50 g porcukor
- 1 tk vaníliás cukor
- 1 ek mandulalikőr (opcionális)
Elkészítés:
- A marcipánt reszeld le, majd keverd össze a porcukorral és vaníliás cukorral.
- A meggyet aprítsd fel, és keverd a marcipánhoz.
- Ha szeretnéd, adj hozzá mandulalikőrt.
- Kend a tésztára, és óvatosan tekerd fel, hogy a töltelék ne folyjon ki.
Tipp: A különleges töltelékeknél figyelj arra, hogy a tészta ne legyen túl vékony, mert a krémek lágyabbak lehetnek, mint a klasszikus mák vagy dió. Ha szeretnéd, készíts kisebb rudakat, így többféle ízt kínálhatsz az ünnepi asztalon.