nlc.hu
Család kedvencei

Bejgli sütési hibák

10 hiba, amitől megéghet, vagy szétrepedhet a bejglid

A karácsonyi asztal elmaradhatatlan fogása a bejgli, ami sokszor a legnagyobb odafigyelés ellenére is megreped, vagy megég. Hol lehet a hiba? Segítünk, hogy idén tökéletes legyen a bejglid.

Az éhes szájakat általában nem zavarja, ha szétrepedt bejgli kerül az asztalra, ellenben a serényen készülő háziasszonyokat nagyon is tudja aggasztani, hol, és mit hibáztak, amiért nem lett tökéletes a végeredmény.  

Repedésmentes bejgli titka

Fotó: Getty Images

Amitől szétrepedhet a bejgli:

  1. nem hűtötted elő a tészta hozzávalóit, mielőtt begyúrtad.
  2. az élesztőt felfuttattad, pedig nem kellene, csak morzsold el a liszttel, hogy ne keljen túl. Ha túlkel, a tészta megreped.
  3. sokáig gyúrtad a tésztát és nem pihentetted megfelelő ideig.
  4. a tésztát sokáig tapogattad, ami miatt a kezed melege kiolvaszthatja a zsiradékokat, ami árt a bejglinek. Ne legyen túl puha a tészta!
  5. túl vékonyra gyúrtad a tésztát
  6. amikor a begyúrt tésztát gombócokra szedted és betetted a hűtőbe pihenni, nem mérted le, hogy hány gramm. Ez azért fontos lépes, mert pontosan ugyanannyi tölteléket kell mérni, mint ahány gramm a tészta.
  7. túltekerted. Nem szabad szorosan és túltekerni sem a tésztát.
  8. elfelejtetted lekenés után megszurkálni egészen az aljáig! Ez azért fontos, hogy sütés közben a gőz így távozni tud. Ha bent marad, az is repedéshez vezethet.
  9. sütés előtt túlkelt a tészta
  10. sütésnél magas volt a hőmérséklet, ami miatt megrepedt, sőt, meg is égett a teteje…

Nem szabad túl forró sütőbe tenni a bejglit, mert akkor a külseje hamar megpirul, kérgesedik, a töltelékből felszabaduló gőzök pedig szétrepesztik ezt a kérget. 180-200 fokos előmelegített sütőben körülbelül 25- 30 perc alatt sül meg a bejgli.

Ahhoz, hogy repedésmentes legyen a tészta, a töltelék állagára és hőmérsékletére is oda kell figyelni!

Ha túl nedves a töltelék, akkor szétázik a tészta, ha pedig túl száraz, akkor emiatt fog szétrepedni. Ha túl sok zsiradékot és cukrot tettél a töltelékbe, attól nedves lehet a tészta, és emiatt ugyancsak kirepedhet.  A töltelék ugyanannyi legyen, mint a tészta, ellenkező esetben ugyancsak szétreped a bejglink.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top