nlc.hu
Gasztro
Süss péksütit, te leszel a hétvége sztárja!

Süss péksütit, te leszel a hétvége sztárja!

Az egyik legjobb dolog a világon a friss péksütemények illata! Elég belépni egy pékségbe, vagy akár csak elmenni az ajtaja előtt, és máris megéhezünk. Mi most házi pékké változunk a hétvégén, otthon sütünk kalácsot, és garantálhatjuk, hogy ha ti is kipróbáljátok valamelyik receptünket, a család is nagyon boldog lesz!

Nem sütünk mindennap zsemlét vagy kenyeret, de ilyenkor hétvégén belefér az időbe egy kis sütögetés. Egy tartalmas leves után akár desszertként is bevethető a frissen sült péksütemény, de uzsonnára, vagy akár reggelire is tökéletes. Ha elfogyott, holnap már süthetitek is a következő péksüteményt, amiből aztán hétfőn az iskolába-munkahelyre is vihettek majd.  

 

Fahéjas fátyol

3 isteni kalács, amiért a család imádni fog

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 45-46,5 dkg búzaliszt
  • 2,5 dl langyos tej
  • 7 g szárított élesztő (1 tasak)
  • 1 ek cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2 csipet só

A töltelékhez:

  • 10 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 1 ek őrölt fahéj
1. A vajat megolvasztjuk, a tejet langyosra melegítjük és egy nagyobb tálba öntjük őket. Hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük, majd hozzáadjuk az élesztőt, a tojást, a sót és a lisztet. A lisztet úgy 40 dkg-ig bátran, aztán fokozatosan. Attól függően, hogy hogy áll a dagasztás.

Merthogy második lépésben elkezdjük dagasztani a tésztát. Gyúrjuk, gyúrjuk, és ha ragad, jöhet hozzá még liszt. Nekem most 46,5 dkg-ot vett fel összesen, de volt már kevesebb is. Az a lényeg, hogy szép, sima legyen a tészta, és hogy váljon el az edény falától. Ha megvan, pici lisztet szórunk rá, és letakarva kb. 45 percig kelesztjük.

2. Közben a töltelékhez a vajat megolvasztjuk, elkeverjük benne a cukrot és a fahéjat. Kivajazunk egy nagy püspökkenyérformát – vagy két kisebbet.

3. Ha letelt az idő, lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk a tésztát. Kb. 30×50 cm-es téglalap legyen belőle. Ezt megkenjük a töltelékkel úgy, hogy megmaradjon belőle 1-2 evőkanálnyi.
A megkent tésztalapot 6 csíkra vágjuk, majd az így kapott csíkokat egymásra rakjuk. Ezt az emeletes tésztát 6 darabba vágjuk, majd az így kapott kb. négyzetes lapokat “élükkel” az előkészített püspökkenyérformá(k)ba állítjuk. Meglocsoljuk a maradék töltelékkel a tetejét és pihentetjük 30 percig.

4. 175 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük, majd egészben kivesszük a formából, és aztán tépkedjük egyik szeletet a másik után.

 

Napraforgókalács

Süss péksütit, te leszel a hétvége sztárja!

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 7 g porélesztő
  • 2,5 dl tej
  • 45 dkg liszt
  • 7 dkg cukor
  • 7 dkg vaj

A töltelékhez:

  • Nutella (házi, de ha az nincs, akkor bolti)

A tetejére:

  • 1 tojás

1. Elkészítjük a tésztát: a vajat kicsit megolvasztjuk, a tejet langyosra melegítjük. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, és simára gyúrjuk. Letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük.

2. Ha megkelt, akkor kettéosztjuk a tésztát, és lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk az egyik darabot. A cél az, hogy kör alakú legyen, az a legegyszerűbb, ha egy jó nagy tányért, tálat rárakunk, és azt körbevágjuk. Így legalább szabályos lesz. Ha az egyik felével megvagyunk, akkor sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és jöhet a másik. Ugyanígy járunk el, nyújtjuk, tányérral körbevágjuk, és örülünk, hogy két szép kör alakú tésztalapunk lett. (A maradék tésztából csinálhatunk csigákat például, vagy ugyanezt kicsiben.)

3. A tepsin lévő tésztát megkenjük Nutellával  ha nem kenhető, mert mondjuk hűtőben volt sokáig, akkor pár másodperc alatt a mikróban szépen megolvad.

4. A másik tésztalapot ráhelyezzük a Nutellával megkent lapra, mivel ugyanakkora, szépen be is fedi azt.

5. 16 szeletre vágjuk (először 4-re, aztán azokat felezzük, és aztán azokat is felezzük), de úgy, hogy nem vágjuk végig, hanem mielőtt a közepére érnénk, megállunk (ld. képen). Az is fontos, hogy jól vágjuk el, hogy tényleg elváljon a tészta a vágás mentén.

6. Mindez azért fontos, mert ezután megcsavarjuk a kis cikkeket. Kettesével haladunk: Egyiket balra csavarjuk, másikat jobbra, és a kettőt kicsit egymáshoz fordítjuk, így vannak ők egy párban.

7. Ha mind megvan, tojással lekenjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.

Fahéjas-diós csiga

3 péksütemény, amit imádni fogtok

Hozzávalók (26 cm-es kerek hőálló formához):

A tésztához:

  • 500 g finomliszt
  • 2,5 dl langyos tej
  • 25 g friss élesztő
  • 1 ek cukor
  • 1 nagy csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 tojássárgája
  • 50 g olvasztott vaj

A töltelékhez:

  • 180 g puha vaj
  • 160 g porcukor
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 200 g darált dió
  • 1 púpos tk fahéj
  • + 1 tojás a kenéshez
  1. A langyos tejben elkavarjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Körülbelül 10 perc alatt felfuttatjuk.
  2. Egy tálba mérjük a lisztet, és a sóval összekeverjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, a citrom reszelt héját, valamint az olvasztott vajat.
  3. Rugalmas tésztát dagasztunk belőle.
  4. Letakarjuk, és huzatmentes, meleg helyen körülbelül 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
  5. Közben a töltelékhez habosra keverjük a vajat a porcukorral. Hozzáadjuk a vaníliakivonatot és az őrölt fahéjat.
  6. A megkelt tésztát 30×40 cm-es téglalappá nyújtjuk.
  7. Egyenletesen megkenjük a vajas keverékkel, majd megszórjuk darált dióval. 
  8. Hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, majd körülbelül 6 cm-es szeletekre vágjuk.
  9. Az így elkészült csigákat hőálló tálba rakjuk úgy, hogy ne érjenek össze, mert még kelni fognak. (Lehetőség szerint ne kivehető aljú tortaformát használjuk, mert abból a vaj kifolyhat.)
  10. Letakarjuk, és újra duplájára kelesztjük.
  11. A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
  12. A megkelt csigákat lekenjük tojással.
  13. Az előmelegített sütőben 30-40 perc alatt aranyszínűre sütjük.

A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette. 

Csokis kalács

3 isteni kalács, amiért a család imádni fog

Hozzávalók 2 db kalácshoz:

Tészta:

  • 55 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 tasak szárított élesztő (7 grammos)
  • 2 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 tojás
  • 1,2 dl hideg víz
  • 15 dkg puha vaj

Töltelék:

  • 15 dkg étcsoki
  • 12 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 3 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1 csipet só
  • 1 narancs reszelt héja
  • 10 dkg dió, durvára vágva
  • 10 dkg kandírozott narancshéj apróra vágva

1. A tésztához egy nagy tálba mérjük a lisztet, az élesztőt, a cukrot, a sót, a citrom reszelt héját, a tojásokat és a vizet és robotgéppel/kézzel összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat, és addig dagasztjuk, míg szépen összeáll (nekem még felvett kb. 3-4 dkg lisztet, az a lényeg, hogy ne legyen ragacsos a tészta). Ha kész, letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük. (Azt is lehet, hogy este begyúrjuk, hűtőbe tesszük, és csak másnap reggel sütjük ki.) 

2. A töltelékhez a vajat megolvasztjuk, beletördeljük a csokit, és kevergetjük, míg az is teljesen meg nem olvad. Hozzáadjuk a porcukrot, a reszelt narancshéjat, a kakaóport, a csipetnyi sót, és simára keverjük. Ha kész, hűtőbe tesszük.

3. Ha megkelt a tészta, két részre osztjuk és külön-külön dolgozunk a két tésztadarabbal (így lesz két kalácsunk :)). Az egyik darabot lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk úgy, hogy kb. 30×40 cm-es darabot kapjunk. Rákenjük a töltelék felét (ha túl sokat volt a hűtőben és nagyon megdermedt, akkor tűzhelyen kicsit olvasszuk meg, hogy kenhető legyen!), megszórjuk az apróra vágott dióval és kandírozott narancshéjjal, és a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. A hosszú tekercset éles késsel középen félbevágjuk, a végét összefogjuk és áthatjuk egymáson a szárakat. Simán áthatjuk egyiket a másikon, nem nehéz egyáltalán. Ha ez megvan, akkor kivajazott gyümölcskenyér/szögletes sütőformába rakjuk.

4. Ugyanezt végigcsináljuk a másik tésztadarabbal – feltéve persze, hogy van két darab gyümölcskenyérsütő formánk. Ha nincs, akkor azt lehet, hogy egy magasabb falú pecsenyesütőt vajazunk ki, és a két széléhez igazítjuk a két kalácsot.

5. Kelni hagyjuk 1 órán át – már a formában –, majd előmelegítjük a sütőt 190 fokra, és kb. 30 percig sütjük.

A receptet Kis-Varga Judit, a Csak a Puffin bloggere készítette.

Csokis zsemle

Süss péksütit, te leszel a hétvége sztárja!

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

  • 300 g BL–80 liszt
  • 300 g BL–55 liszt
  • 135 ml szoba-hőmérsékletű víz
  • 135 ml meleg tej
  • 25 g friss élesztő
  • 1 db tojás
  • 110 g kristálycukor
  • 50 g puha vaj
  • 80 g süthető étcsokoládé-pasztilla
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 1 ek méz
  • csipetnyi só
  • a kenéshez 1 felvert tojás

Az élesztőt 10 g cukorral a meleg tejbe morzsoljuk, és 10-15 percig állni hagyjuk.
A liszteket a maradék cukorral, a sóval, a vízzel és a tojással dagasztógép keverőtáljába helyezzük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd az egészet legalább 5 percig dagasztjuk. Ekkor vékony sugárban belecsorgatjuk a mézet, a vaníliakivonatot, és amikor ezek teljesen elvegyülnek a tésztában, apró darabokban hozzáadjuk a puha vajat, majd végül a csokoládépasztillákat is.

A tésztát kivajazott tálba helyezzük, folpackkal lefedjük, és szobahőmérsékleten kb. 2,5 óra alatt 2,5-szeresére kelesztjük. A hólyagosra kelt tésztát munkalapra helyezzük, és vigyázva arra, hogy a légbuborékokat ne nyomjuk ki belőle, kissé széthúzzuk. Ezután először jobbról és balról, utána fentről és lentről behajtjuk, és tiszta konyharuhával letakarva még 30 percig kelni hagyjuk.
A tésztát kb. 45 grammos darabokra vágjuk, zsömle alakúra formázzuk (gömbölyítjük, majd a szélüket befelé húzzuk mindaddig, amíg a felületük szép feszes lesz).

A zsömlécskéket sütőpapírral kibélelt tepsibe ültetjük, és letakarva még 30-40 percig kelni hagyjuk. A tetejüket megkenjük felvert tojással, és 180 °C -ra előmelegített sütőben 16-18 perc alatt készre sütjük, és rácson hagyjuk kihűlni. (Légmentesen lezárt nejlonzacskóban 2-3 napig frissek maradnak.)

A recepet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.

 

Barackos-diós körkalács

3 isteni kalács, amiért a család imádni fog
 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 3 dl tej
  • 2 ek olaj
  • 5 dkg cukor
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 15 dkg darált dió
  • 10 dkg porcukor
  • néhány ek sárgabaracklekvár
  • 1 tojás a lekenéshez

1. Előkészítünk egy tepsit, sütőpapírral béleljük ki.

2. A tejet kicsit megmelegítjük, beleszórjuk az élesztőt, hozzáadunk 1 kiskanál cukrot és 2 evőkanál lisztet, és hagyjuk felfutni.

3. A tészta többi hozzávalóját kimérjük, majd a felfutott élesztőt is hozzáadjuk és gyúrjuk, gyúrjuk, míg össze nem áll a tészta. Ha van dagasztókaros gépünk, akkor azzal dagasztjuk. Ha kell, adunk még hozzá pár evőkanál lisztet, hogy ne legyen ragacsos.

4. A töltelékhez a darált diót elkeverjük a porcukorral.

5. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk a tésztát kb. 30×40 cm-esre. Megkenjük a lekvárral, majd rászórjuk a cukros diót.

6. A hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük a tésztát, majd az így kapott rúdból kört formázunk úgy, hogy a végén összeérjen, ott kicsit össze is nyomkodjuk, és ügyesen áthelyezzük a tepsire. Fogunk egy éles kést és 1-2 cm-enként bevagdossuk, de vigyázva, hogy csak kb. félig vágjuk be, ne vágjuk el teljesen. Meleg helyen hagyjuk kelni minimum 30 percig.

7. Ha szépen megkelt, lekenjük tojással és 180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top