nlc.hu
Gasztro
Turbózd fel az immunrendszered: vitaminbombák reggeltől estig

Turbózd fel az immunrendszered: vitaminbombák reggeltől estig

Lassan, de biztosan jönnek a hideg téli napok, így igazán ráfér már a szervezetünkre a jó sok vitamin. Ezért most összeszedtünk néhány olyan vitamindús ételt, amivel fel lehet dobni az őszi-téli étrendet.

Mi mással is töltenénk fel a vitaminkészleteinket, mint zöldségekkel és gyümölcsökkel? Szerencsére ilyenkor is van bőven választék: a sütőtöktől a brokklin át a különféle káposztákig rengeteg olyan alapanyagot találhatunk a piacon, amit érdemes beépíteni ilyenkor a receptekbe. Jöjjenek tehát kedvenc vitaminbombáink!

Zöldturmix

Hozzávalók 2 főre:

  • 1-2 bögre víz
  • 2 meghámozott, feldarabolt banán
  • 2 ek. zabpehely
  • 1 marék bébispenót
  • 2 meghámozott, feldarabolt alma
  • fél avokádó

Az összes hozzávalót turmixgépbe tesszük, és annyi vízzel hígítjuk, hogy a turmixunk krémes állagú legyen. Lehet édesíteni mézzel, juharsziruppal, adhatunk hozzá jégkockát is.

A receptet és a képet a Wannabe chef bloggere készítette.

Sütőtökös frittata

Hozzávalók:

  • 8 tojás
  • ízesítéshez bors
  • ízesítéshez kakukkfű
  • sütéshez olívaolaj
  • 20 dkg feta
  • 25 dkg sütőtök
  • ízesítéshez só

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A sütőtököt meghámozzuk (zöldséghámozóval a legkönnyebb), magját eltávolítjuk, és egyenletes méretű, kb. 1,5 cm-es kockákra vágjuk. Lobogó, sós vízben kb. 4 percig előfőzzük, hogy kissé megpuhuljon, de ne főjön szét. Leszűrjük, konyhai papírtörlővel felitatjuk.

A fetát a tökkel azonos méretű kockákra szeleteljük. A felvert tojásokat sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a lemorzsolt friss kakukkfüvet, majd belekeverjük az előfőzött sütőtököt, illetve a fetakockákat. Egy kiolajozott, kb. 26×15 cm-es jénaiba vagy tepsibe (vagy akár kerek tortaformába) öntjük, és 25 percig sütjük, amíg megszilárdul. Langyosan tálaljuk.

Gránátalmás-grapefruitos turmix

Hozzávalók:

  • 1 bögre gránátalmalé
  • ½ bögre görög joghurt
  • 2 kicsi, főtt cékla
  • 2 közepes piros grépfrút, hámozva, darabolva
  • 2 ek. méz

A hozzávalókat egy tálba mérjük, és botmixerrel turmixoljuk.

Avokádós karalábé krémleves


Hozzávalók 2 főre:

  • 1 ek. vaj
  • 2 ek. olaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma, finomra aprítva
  • 2 fej karalábé hámozva, kisebb darabokra vágva
  • 6 dl alaplé, amit a szárából és a héjából főztem
  • fél. kk só
  • félérett avokádó
  • frissen őrölt szerecsendió, bors
  • egy cikk citrom leve
  • a díszítéshez pirított fenyőmag, petrezselyemzöld

Közepes lángon a vajat és az olajat összemelegítem egy lábosban. Rádobom a hagymát, finoman sózom, és pár perc alatt, folyamatosan kevergetve megpárolom. Egy-egy kanál vízzel meglocsolom, hogy hamarabb puhuljon. Beleborítom a karalábét, további egy percig kevergetem, majd felöntöm az alaplével. Sózom és fedő alatt 12-14 perc alatt – a forrástól számítva – puhára főzöm. Amíg fő, megpirítom a fenyőmagot vagy bármilyen más olajos magot. Ha megpuhul a karalábé, hozzáadom az avokádó felét, és az egészet összepürésítem. Frissen őrölt borssal, szerecsendióval fűszerezem. Sózom, ha kell, és a citrom levével savanyítom. Pirított fenyőmaggal és friss petrezselyemmel tálalom.

Joghurtos cékla-burgonya főzelék posírozott tojással

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 szem burgonya
  • 4 sült cékla
  • 1 kisebb hagyma
  • 5 ek. olaj
  • 1 babérlevél
  • 3 dl natúr joghurt

A burgonyákat megtisztítjuk, megmossuk, majd felkockázzuk. A hagymát szintén megtisztítjuk és finomra aprítjuk. Egy lábast előmelegítünk és beleöntjük az olajat, majd üvegesre pároljuk a hagymát rajta. Hozzáadjuk a burgonyát, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Sózzuk, babérlevéllel ízesítjük és puhára főzzük. A sült céklát is megtisztítjuk, és felkockázzuk. A megfőtt burgonya levének kb. felét leöntjük róla, kiszedjük a babérlevelet, és a burgonya jó felét leturmixoljuk. Hozzáadjuk a céklakockákat, majd a natúr joghurttal elkeverjük.

Currys-paradicsomos kelkáposztafőzelék


Hozzávalók 2 főre:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 40 dkg kelkáposzta
  • 1 db paradicsomkonzerv
  • 1 ek.l mogyoró
  • 4 dl alaplé
  • fél tk. currypor
  • 40 dkg burgonya
  • kisebb csokor petrezselyemzöld
  • 3 ek. olaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • fél tk. őrölt kömény

Egy fazékban olajat melegítek és rádobom a hagymát, dinsztelem. Finoman sózom, majd ráreszelem a fokhagymát, fűszerezem. Hozzáöntöm a paradicsomot és az alaplevet, beledobom a külső, négybe aprított káposztaleveleket és felforralom. Beleborítom a krumplit, sózom, majd fedő alatt 10 perc alatt megfőzöm. Egy serpenyőt füstölésig hevítek, ráöntök egy evőkanál olajat és ráteszem a csíkozott káposztát. Rászórok fél kávéskanál curryt és folyamatos keverés mellett 4-5 perc alatt „pirosra” pirítom. Csak a végén sózom, hogy ne engedjen levet. Az alapból kimerek egy bő merőkanálnyit a benne főtt levelekkel együtt, és pürésítem. Visszaöntöm az alaphoz, elkeverem. Tálaláskor megszórom a pirított káposztával, mogyoróval és a petrezselyemmel. 
Tipp: Pár csepp citromlé még pikánsabbá teszi.

Póréhagymás sült paprikás rizottó


Hozzávalók 2 főre:

  • 5-6 dl alaplé
  • 2 kápia paprika
  • 10 dkg póréhagyma
  • 3-4 dkg parmezán
  • 1 ek. olívaolaj
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 1+1 ek. vaj
  • 1 dl fehérbor
  • 20 dkg arborio rizs

A sütőt a legforróbbra állítom, és előmelegítem. A paprikákat kb. 25 perc alatt feketére sütöm, majd egy tálban letakarom, és 5 percig így hagyom. Hideg víz alatt meghámozom, a csumáját és a magokat eltávolítom, majd a paprikahúst finomra aprítom. Összeolvasztom az egy kanál vajat az olajjal, és a finomra aprított hagymát közepes lángon puhára dinsztelem. Közben finoman sózom. 6-7 perc után hozzáöntöm a rizst, és 3-4 percig addig kevergetem, amíg opálossá nem válik. Ezután hozzáadom a bort, és addig kevergetem, amíg el nem párolog. Majd decinként elkezdem hozzáadagolni az alaplevet, és folyamatos kevergetés közben megvárom, míg a rizs magába szívja. Ezt addig teszem, amíg fogkeményre nem puhul. Az a jó, ha kellemesen krémes a rizottónk állaga. Sózom, borsozom, hozzáadom az extra kanál vajat, valamint 2-3 dkg reszelt parmezánt, és elkeverem. Beleforgatom a sült paprikát, és ha kell, sózom. Azonnal fogyasztom, további parmezánnal kínálom. 

Fűszeres sült brokkoli baconös tejföllel

Hozzávalók:

  • 1 dl olaj
  • fél kk. currypor
  • fél kk. só
  • 1 késhegynyi pirospaprika
  • csili ízlés szerint
  • 1 kg brokkoli rózsáira szedve, kettévágva
  • 1 doboz tejföl
  • 4-5 szelet bacon

A sütőt elmelegítem 220 fokra, közben egy keverőtálban összekeverem az olajat a fűszerekkel. A brokkolit beleborítom egy nejlonzacskóba, ráöntöm a fűszeres olajat, és alaposan összerázom. Sütőpapírral kibélelt tepsire borítom, a vágási felülettel lefelé fordítva. 18-20 perc alatt készre sütöm. A bacont felkockázom, és egy serpenyőben ropogósra sütöm. Leitatom a zsírját, hagyom hűlni, majd összekeverem a tejföllel. Együtt fogyasztom. Köretnek is kiváló.

Sütőtökös parmezános palacsinta

Hozzávalók kb. 16 darabhoz:

  • 120 g sült sütőtök
  • 125 g natúr joghurt
  • 200 ml tej
  • 1 ek. frissen reszelt parmezán
  • 1 tk. sütőpor
  • 150 g liszt
  • csipetnyi őrölt fehér bors
  • csipetnyi őrölt szerecsendió
  • csipetnyi őrölt szárított fokhagyma
  • a sütéshez extra szűz olívaolaj
  • 150 ml tejföl
  • 50 g rukkola
  • parmezánforgács

A sült tököt a joghurttal, a tejjel, a sütőporral, a liszttel, a reszelt parmezánnal és a fűszerekkel botmixer segítségével simára dolgozzuk, és 15 percig állni hagyjuk. A masszából olajjal vékonyan kikent serpenyőben kb. 10 cm átmérőjű palacsintákat sütünk. Tejföllel, rukkolalevelekkel és parmezánforgáccsal rétegezve, melegen tálaljuk.

A receptet és a fotót készítette: Piazza Gabriella

Mézes-kakukkfüves körtesaláta kék sajttal

Hozzávalók (4 személyre):

  • 6 érett körte
  • 2 nagy fürt kék szőlő
  • 4 marék friss salátalevél
  • 15 dkg pirított török mogyoró
  • 15 dkg kék sajt (gorgonzola, stilton vagy roquefort)
  • 6 ek. olívaolaj
  • 1 citrom leve
  • Fél tk. szárított kakukkfű
  • 2 ek. méz

A körtéket meghámozzuk, és felszeleteljük. A szőlőt leszemezzük, megmossuk.
Az öntethez az olívaolajt kikeverjük a citrom levével, a mézzel és a kakukkfűvel.
Tányérra helyezzük a salátát, a körtét, a szőlőt, majd rámorzsoljuk a kék sajtot, megszórjuk a pirított mogyoróval, végül meglocsoljuk az öntettel.

A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top