Mi mással is töltenénk fel a vitaminkészleteinket, mint zöldségekkel és gyümölcsökkel? Szerencsére ilyenkor is van bőven választék: a sütőtöktől a brokklin át a különféle káposztákig rengeteg olyan alapanyagot találhatunk a piacon, amit érdemes beépíteni ilyenkor a receptekbe. Jöjjenek tehát kedvenc vitaminbombáink!
Zöldturmix
Hozzávalók 2 főre:
- 1-2 bögre víz
- 2 meghámozott, feldarabolt banán
- 2 ek. zabpehely
- 1 marék bébispenót
- 2 meghámozott, feldarabolt alma
- fél avokádó
Az összes hozzávalót turmixgépbe tesszük, és annyi vízzel hígítjuk, hogy a turmixunk krémes állagú legyen. Lehet édesíteni mézzel, juharsziruppal, adhatunk hozzá jégkockát is.
A receptet és a képet a Wannabe chef bloggere készítette.
Sütőtökös frittata
Hozzávalók:
- 8 tojás
- ízesítéshez bors
- ízesítéshez kakukkfű
- sütéshez olívaolaj
- 20 dkg feta
- 25 dkg sütőtök
- ízesítéshez só
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A sütőtököt meghámozzuk (zöldséghámozóval a legkönnyebb), magját eltávolítjuk, és egyenletes méretű, kb. 1,5 cm-es kockákra vágjuk. Lobogó, sós vízben kb. 4 percig előfőzzük, hogy kissé megpuhuljon, de ne főjön szét. Leszűrjük, konyhai papírtörlővel felitatjuk.
A fetát a tökkel azonos méretű kockákra szeleteljük. A felvert tojásokat sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a lemorzsolt friss kakukkfüvet, majd belekeverjük az előfőzött sütőtököt, illetve a fetakockákat. Egy kiolajozott, kb. 26×15 cm-es jénaiba vagy tepsibe (vagy akár kerek tortaformába) öntjük, és 25 percig sütjük, amíg megszilárdul. Langyosan tálaljuk.
Gránátalmás-grapefruitos turmix
Hozzávalók:
- 1 bögre gránátalmalé
- ½ bögre görög joghurt
- 2 kicsi, főtt cékla
- 2 közepes piros grépfrút, hámozva, darabolva
- 2 ek. méz
A hozzávalókat egy tálba mérjük, és botmixerrel turmixoljuk.
Avokádós karalábé krémleves
Hozzávalók 2 főre:
- 1 ek. vaj
- 2 ek. olaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma, finomra aprítva
- 2 fej karalábé hámozva, kisebb darabokra vágva
- 6 dl alaplé, amit a szárából és a héjából főztem
- fél. kk só
- félérett avokádó
- frissen őrölt szerecsendió, bors
- egy cikk citrom leve
- a díszítéshez pirított fenyőmag, petrezselyemzöld
Közepes lángon a vajat és az olajat összemelegítem egy lábosban. Rádobom a hagymát, finoman sózom, és pár perc alatt, folyamatosan kevergetve megpárolom. Egy-egy kanál vízzel meglocsolom, hogy hamarabb puhuljon. Beleborítom a karalábét, további egy percig kevergetem, majd felöntöm az alaplével. Sózom és fedő alatt 12-14 perc alatt – a forrástól számítva – puhára főzöm. Amíg fő, megpirítom a fenyőmagot vagy bármilyen más olajos magot. Ha megpuhul a karalábé, hozzáadom az avokádó felét, és az egészet összepürésítem. Frissen őrölt borssal, szerecsendióval fűszerezem. Sózom, ha kell, és a citrom levével savanyítom. Pirított fenyőmaggal és friss petrezselyemmel tálalom.
Joghurtos cékla-burgonya főzelék posírozott tojással
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 szem burgonya
- 4 sült cékla
- 1 kisebb hagyma
- 5 ek. olaj
- 1 babérlevél
- 3 dl natúr joghurt
A burgonyákat megtisztítjuk, megmossuk, majd felkockázzuk. A hagymát szintén megtisztítjuk és finomra aprítjuk. Egy lábast előmelegítünk és beleöntjük az olajat, majd üvegesre pároljuk a hagymát rajta. Hozzáadjuk a burgonyát, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Sózzuk, babérlevéllel ízesítjük és puhára főzzük. A sült céklát is megtisztítjuk, és felkockázzuk. A megfőtt burgonya levének kb. felét leöntjük róla, kiszedjük a babérlevelet, és a burgonya jó felét leturmixoljuk. Hozzáadjuk a céklakockákat, majd a natúr joghurttal elkeverjük.
Currys-paradicsomos kelkáposztafőzelék
Hozzávalók 2 főre:
- 1 fej vöröshagyma
- 40 dkg kelkáposzta
- 1 db paradicsomkonzerv
- 1 ek.l mogyoró
- 4 dl alaplé
- fél tk. currypor
- 40 dkg burgonya
- kisebb csokor petrezselyemzöld
- 3 ek. olaj
- 3 gerezd fokhagyma
- fél tk. őrölt kömény
Egy fazékban olajat melegítek és rádobom a hagymát, dinsztelem. Finoman sózom, majd ráreszelem a fokhagymát, fűszerezem. Hozzáöntöm a paradicsomot és az alaplevet, beledobom a külső, négybe aprított káposztaleveleket és felforralom. Beleborítom a krumplit, sózom, majd fedő alatt 10 perc alatt megfőzöm. Egy serpenyőt füstölésig hevítek, ráöntök egy evőkanál olajat és ráteszem a csíkozott káposztát. Rászórok fél kávéskanál curryt és folyamatos keverés mellett 4-5 perc alatt „pirosra” pirítom. Csak a végén sózom, hogy ne engedjen levet. Az alapból kimerek egy bő merőkanálnyit a benne főtt levelekkel együtt, és pürésítem. Visszaöntöm az alaphoz, elkeverem. Tálaláskor megszórom a pirított káposztával, mogyoróval és a petrezselyemmel.
Tipp: Pár csepp citromlé még pikánsabbá teszi.
Póréhagymás sült paprikás rizottó
Hozzávalók 2 főre:
- 5-6 dl alaplé
- 2 kápia paprika
- 10 dkg póréhagyma
- 3-4 dkg parmezán
- 1 ek. olívaolaj
- ízlés szerint őrölt bors
- 1+1 ek. vaj
- 1 dl fehérbor
- 20 dkg arborio rizs
A sütőt a legforróbbra állítom, és előmelegítem. A paprikákat kb. 25 perc alatt feketére sütöm, majd egy tálban letakarom, és 5 percig így hagyom. Hideg víz alatt meghámozom, a csumáját és a magokat eltávolítom, majd a paprikahúst finomra aprítom. Összeolvasztom az egy kanál vajat az olajjal, és a finomra aprított hagymát közepes lángon puhára dinsztelem. Közben finoman sózom. 6-7 perc után hozzáöntöm a rizst, és 3-4 percig addig kevergetem, amíg opálossá nem válik. Ezután hozzáadom a bort, és addig kevergetem, amíg el nem párolog. Majd decinként elkezdem hozzáadagolni az alaplevet, és folyamatos kevergetés közben megvárom, míg a rizs magába szívja. Ezt addig teszem, amíg fogkeményre nem puhul. Az a jó, ha kellemesen krémes a rizottónk állaga. Sózom, borsozom, hozzáadom az extra kanál vajat, valamint 2-3 dkg reszelt parmezánt, és elkeverem. Beleforgatom a sült paprikát, és ha kell, sózom. Azonnal fogyasztom, további parmezánnal kínálom.
Fűszeres sült brokkoli baconös tejföllel
Hozzávalók:
- 1 dl olaj
- fél kk. currypor
- fél kk. só
- 1 késhegynyi pirospaprika
- csili ízlés szerint
- 1 kg brokkoli rózsáira szedve, kettévágva
- 1 doboz tejföl
- 4-5 szelet bacon
A sütőt elmelegítem 220 fokra, közben egy keverőtálban összekeverem az olajat a fűszerekkel. A brokkolit beleborítom egy nejlonzacskóba, ráöntöm a fűszeres olajat, és alaposan összerázom. Sütőpapírral kibélelt tepsire borítom, a vágási felülettel lefelé fordítva. 18-20 perc alatt készre sütöm. A bacont felkockázom, és egy serpenyőben ropogósra sütöm. Leitatom a zsírját, hagyom hűlni, majd összekeverem a tejföllel. Együtt fogyasztom. Köretnek is kiváló.
Sütőtökös parmezános palacsinta
Hozzávalók kb. 16 darabhoz:
- 120 g sült sütőtök
- 125 g natúr joghurt
- 200 ml tej
- 1 ek. frissen reszelt parmezán
- 1 tk. sütőpor
- 150 g liszt
- só
- csipetnyi őrölt fehér bors
- csipetnyi őrölt szerecsendió
- csipetnyi őrölt szárított fokhagyma
- a sütéshez extra szűz olívaolaj
- 150 ml tejföl
- 50 g rukkola
- parmezánforgács
A sült tököt a joghurttal, a tejjel, a sütőporral, a liszttel, a reszelt parmezánnal és a fűszerekkel botmixer segítségével simára dolgozzuk, és 15 percig állni hagyjuk. A masszából olajjal vékonyan kikent serpenyőben kb. 10 cm átmérőjű palacsintákat sütünk. Tejföllel, rukkolalevelekkel és parmezánforgáccsal rétegezve, melegen tálaljuk.
A receptet és a fotót készítette: Piazza Gabriella
Mézes-kakukkfüves körtesaláta kék sajttal
Hozzávalók (4 személyre):
- 6 érett körte
- 2 nagy fürt kék szőlő
- 4 marék friss salátalevél
- 15 dkg pirított török mogyoró
- 15 dkg kék sajt (gorgonzola, stilton vagy roquefort)
- 6 ek. olívaolaj
- 1 citrom leve
- Fél tk. szárított kakukkfű
- 2 ek. méz
A körtéket meghámozzuk, és felszeleteljük. A szőlőt leszemezzük, megmossuk.
Az öntethez az olívaolajt kikeverjük a citrom levével, a mézzel és a kakukkfűvel.
Tányérra helyezzük a salátát, a körtét, a szőlőt, majd rámorzsoljuk a kék sajtot, megszórjuk a pirított mogyoróval, végül meglocsoljuk az öntettel.
A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.