Elkészítési idő: 30 perc, 1 adag: 408 kcal/1705 kJ.
Még több előétel: |
Hozzávalók 4 személyre:
• 50 g mazsola
• 5 cl brandy
• 1 kisebb biocitrom
• 1 liter édeskés/muskotályos fehérbor
• 50 g cukor
• kisujjnyi fahéj
• 4-5 szem szegfűszeg
• 1 csillagánizs
• só
• 4 tojássárgája
• 1 ek. vaníliás pudingpor
• 1+1,5 dl tejszín
• ½ tasak habfixáló
• 1 tasak vaníliás cukor
• 4 citromfűbóbita
A mazsolát beáztatjuk a brandybe. A citromot forró folyó víz alatt megmossuk, szárazra töröljük, sárga héjából burgonyahámozóval leválasztunk 4-6 kisujjnyi széles csíkot, a lábaskába öntött borba dobjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, a csillagánizst és 1 csipet sót, felforraljuk, azaz forralt bort készítünk. Fedő alatt 10-15 percig pihentetjük.
A tojássárgákat habüstbe csúsztatjuk, simára keverjük a pudingporral és 1 dl tejszínnel. Apránként a tojássárgákhoz szűrjük a bort, majd gőz fölé állítjuk, és folyamatosan keverve sűrűsödésig forrósítjuk. Néhány szem kivételével beleforgatjuk a mazsolát a brandyvel együtt, fedő alatt melegen tartjuk.
Tálalás előtt a habfixálóval és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük a maradék 1,5 dl tejszínt. A levest erőleveses csészékbe vagy üvegtálkákba szedjük. Két egymásba forgatott evőkanállal nagyobb galuskákat szaggatunk a tejszínhabból, kettesével a leves tetejére ejtjük, és a félretett mazsolával, valamint a citromfűbóbitákkal díszítve melegen kínáljuk. Hidegen, sőt vaníliafagylalttal gazdagítva is finom.