Lassan kezdjük elhinni, hogy egyszer tényleg vége lesz a télnek, és talán pár héten belül már igazi tavaszi hétvégi menükkel készülhetünk, addig viszont még kihozzuk a maximumot a tél kedvenceiből, és ilyen hedonista hétvégi menüvel készülünk erre a hétvégére.
Meggyes-kókuszos kalács
Hozzávalók a kalács tésztájához:
- 500 g liszt
- 100 g cukor
- 2 tojás
- só
- 220 ml langyos tej
- 100 g folyós, kicsit lehűtött vaj
- 20 g élesztő
- 1 lime
Hozzávalók a kalács töltelékéhez:
- 50 g cukor
- 1 tojás
- 1 ek. tej
- 50 g folyós, kicsit lehűtött vaj
- 250 ml kókusztej
- 200 g kókuszreszelék
- 1 lime
- 200 g aszalt meggy
- 5 szál citromfű
Az élesztőt törd bele a tejbe, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és keverd össze, ameddig el nem olvadt teljesen az élesztő. A lisztet, a többi cukrot, a lime héját és egy csipet sót keverj össze egy nagyobb tálban. A felfuttatott élesztőt, a tojásokat és a vajat add a keverékhez, majd a mixer dagasztófejével legalább 3 percen keresztül dolgozd össze a húsvéti kalács tésztájának hozzávalóit. Ha összeállt, takard le a tésztát, és meleg helyen keleszd kb. 35 percig.
A kalács töltelékéhez először is alaposan klopfold szét a citromfüvet egy serpenyővel. A lime-ot pucold meg egy késsel és csíkozd fel a héját. A kókusztejet a citromfűvel és a lime héjával főzd fel majd, hagyd állni legalább 30 percig. Az aszalt meggyet aprítsd fel, a lime levét facsard ki. Szűrd le a kókusztejet, majd add hozzá a vajat, a lime levét, a kókuszreszeléket és a felaprított aszalt meggyet.
Válaszd szét a tojás sárgáját a fehérjétől. A tojás sárgáját keverd el egy evőkanál tejjel. A tésztát még egyszer alaposan gyúrd át kézzel. Ha túl lágynak ítéled, nyugodtan adj hozzá még 3-5 evőkanál lisztet. Nyújtsd ki a húsvéti kalács tésztáját egy kb. 60×40 cm-es lapra, és vágd fel 3 csíkra. A tölteléket oszd el a három tésztacsík közepére úgy, hogy a szélein kb. 2 cm maradjon szabadon. A széleket kend be tojásfehérjével és szorosan tekerd fel a csíkokat hosszában. Fektesd őket egymás mellé egy sütőpapírral kibélelt tepsiben és fonj belőlük copfot. A sütőt melegítsd elő 170 fokra (légkeverés 150 fok), a húsvéti süteményt pihentesd még 30 percig.
Póréhagymaleves pirított gombával
Hozzávalók 2 személyre:
- 7 dl alaplé
- 1 citrom leve
- 25 dkg burgonya
- 25 dkg póréhagyma
- 2 ek. olívaolaj
- 1 ek. vaj
- 1 ág kakukkfű
- 1-2 csipet bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 25 dkg csiperke gomba
- pár csipet só, őrölt szerecsendió
A hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén 6-7 percig dinsztelem, finoman sózom. Ráreszelem a fokhagymát, ráborítom a burgonyát, felöntöm az alaplével, sózom, borsozom, és fedő alatt 15 perc alatt puhára főzöm. Frissen őrölt borssal, késhegynyi szerecsendióval, citromlével ízesítem, majd turmixolom.
Közben felhevítek egy serpenyőt, pár csepp olajat teszek rá, majd hozzáadom a gombát. Sózom, borsozom, rászórom a kakukkfüvet, és pár perc alatt pirosra sütöm. A levessel együtt tálalom, amit tökmagolajjal tovább ízesíthetek.
Narancsos-bazsalikomos egészben sült csirke
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- só, bors
- 1,5 ek. vaj
- 5-6 levél bazsalikom
- 1 narancs
- 1 egész csirke
A csirkét mossuk meg, szárítsuk le. A vajat keverjük el a sóval, borssal, masszírozzuk a csirkébe. A mellrésznél lazítsuk fel a bőrt az ujjunkkal. A narancsot mossuk meg, szeleteljük fel. A fellazított bőr alá tegyünk néhány narancsszeletet és bazsalikomlevelet. A maradék narancsot és a megtisztított vöröshagymát dugjuk a csirke hasüregébe. A lábait kötözzük össze spárgával, majd tegyük sütőzacskóba, szórjuk köré a gerezdekre szedett fokhagymát. Zárjuk le a zacskót, egy tűvel szurkáljuk meg a felső részét, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 60-70 perc alatt süssük készre.
(Tipp: a narancs helyett/mellett készíthetjük citrommal és zöldcitrommal is.)
Csokis-mogyorókrémes pite
Hozzávalók 28 cm-es tortához:
A tésztához:
- 30 dkg finomliszt + a nyújtáshoz
- 15 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 csapott ek. porcukor
- 2 ek. hideg víz (opcionális)
- csipet só
A töltelékhez:
- 10 dkg étcsokoládé
- 15 dkg mogyorókrém
- 10 dkg vaj
- 2 dl hideg habtejszín
A tésztához a lisztet keverjük el a porcukorral, csipet sóval. Adjuk hozzá a felkockázott vajat, majd morzsoljuk el vele, adjuk hozzá a tojást, gyúrjuk össze a tésztát. Ha szükséges, adjunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet, hogy összeálljon. Formázzunk gömböt belőle, csomagoljuk folpackba, tegyük minimum 30 percre a hűtőbe. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra, a tésztát nyújtsuk ki enyhén lisztezett felületen 4-5 mm vékonyra, helyezzük piteformába. A tészta alját villával szurkáljuk meg, helyezzünk rá sütőpapírt, szórjunk bele nehezéknek száraz babot vagy lencsét, és süssük 15 perc alatt készre a pitelapot (a nehezék miatt nem púposodik fel a tészta, azt sütés után dobjuk ki). A csokoládét alacsony hőfokon olvasszuk meg a vajjal együtt, keverjük hozzá a mogyorókrémet, ha kihűlt a keverék, adjuk hozzá a kemény habnak felvert tejszínt is. Oszlassuk szét a krémet a teljesen kihűlt pitetésztában, és szilárdulásig tegyük a hűtőbe.
Citromos keksz a délutáni tea mellé
Hozzávalók:
- 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve
- 3/4 csésze puha vaj
- 2 csésze liszt (lehet gluténmentes is)
- 1/4 csésze cukor
- 1/4 tk. só
175 fokra melegítsd elő a sütőt. Készíts elő egy tepsit: borítsd be sütőpapírral.A lisztet, a cukrot és a sót keverd össze, ad hozzá a vajat, a citrom héját és levét. Gyúrd össze, és formázz belőle korongokat.15-17 percig süsd. Hagyd kihűlni.
Tortillatekercs sült csirkemellel
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 kistányér nagyságú tortillalap
- 8 vékony szelet zsíros sajt
- 2 kápia paprika
- 1-2 ek. friss, krémes sajt (esetleg tejföl)
- 4 vékony szelet csirkemellfilé
- 2 kisebb avokádó
- 1 citrom
- 2 tk. balzsamecet
- 2 gerezd fokhagyma
- egy kis csokor petrezselyemzöld
- só, frissen őrölt fekete bors
- extra szűz olívaolaj
A paprikákat megmossuk, sütőpapírral kibélelt tűzálló tálra helyezzük, és 220 °C fokra előmelegített sütőben (félidőben megfordítva) addig sütjük, amíg a héjuk felhólyagosodik.
A petrezselyemzöldet finomra aprítjuk, és összekeverjük 1/2 citrom frissen facsart levével.
A fokhagymát kés lapjával kissé szétnyomjuk. A csirkemellszeletek mindkét oldalát sóval és borssal fűszerezzük.
A sült paprikák héját lehúzzuk, a magokat, az ereket és a csumákat eltávolítjuk. A paprikahúst lecsöpögtetjük, megsózzuk, megborsozzuk, és 1-2 ek. friss, krémes sajttal, esetleg tejföllel, valamint a balzsamecettel, botmixer segítségével, sima krémmé dolgozzuk. Egy serpenyőben a fokhagymagerezdekkel együtt olívaolajat hevítünk, belefektetjük a csirkemellszeleteket, és nagy lángon 3-4 perc alatt megsütjük. A húst ezután kivesszük, félretesszük. A citromos petrezselymet a serpenyőben maradt zsiradékhoz adjuk, és megfonnyasztjuk.
Amíg a csirke sül, az avokádót meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk. Ezekre is sót, borsot szórunk, ráfacsarjuk a maradék fél citrom levét, és óvatosan, hogy az avokádókockákat ne nagyon törjük, összeforgatjuk. A tortillalapokat munkalapra terítjük, és megrakjuk a sajtszeletekkel, a sült csirkemellel valamint az avokádókockákkal. Mindegyikre locsolunk egy keveset a citromos-petrezselymes szaftból, és a lapokat egyenként feltekerjük.
A tekercseket a még forró sütőben 2-3 percig grillezzük, és akár egészben, akár felszeletelve, a sültpaprika-krémmel azonnal tálaljuk.
A receptet és a fotót Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.