Gasztro

Bögrés minikalács – ott a helye a húsvéti asztalon

Másra sem tudunk már gondolni, csak a húsvéti kalácsra. Van is egy-két bombabiztos receptünk, de ez a mini kalács is biztosan ott lesz az asztalon holnap.
Bögrés mini kalács - ott a helye a húsvéti asztalon

Hozzávalók

  • ¾ bögre*, körülbelül 40 °C fokos 2,8%-os tej
  • 2 ¼ teáskanál (1 zacskó) instant száraz élesztő
  • ¼ bögre cukor
  • 2 nagy tojás, szobahőmérsékleten
  • 1 nagy tojás sárgája
  • ¼ bögre növényi olaj
  • 3 ¼ bögre sima liszt
  • ½ teáskanál só
  • 1 tojás sárgája, 2 evőkanál tejjel elkeverve, a kenéshez
  • szezámmagok vagy mák, a kalácsok díszítéséhez

* 1 bögre = 3 dl

1) Egy nagy előkészítő edényben vagy egy dagasztólapáttal felszerelt konyhai robotgép edényében összevegyítjük az összes hozzávalót. Addig keverjük, dagasztjuk, amíg a tészta összeáll puha masszává. A tésztát kiolajozott előkészítő edénybe tesszük, frissen tartó fóliával lefedjük, és hagyjuk, hogy a mérete megduplázódjon, ez kb. 90 perc.

2) A tésztát egy enyhén kilisztezett munkafelületre borítjuk, rúd alakúra formázzuk, és 12 egyenlő részre vágjuk. Mindegyik tésztadarabot kettévágjuk, és a féladagokból 30 cm hosszú, vékony “köteleket” nyújtunk. Az egyik tésztakötelet keresztben a másikra helyezzük. Az alul lévő (függőleges) kötél végeit keresztben a felül lévő kötél darabra hajtjuk. Ezt megismételjük a másik (vízszintes) darabbal, majd addig ismételjük ezt, míg elfogy a tészta. A kalács körülbelül 10 cm hosszú lesz. A tésztavégeket aláhajtjuk, és a kalácsot sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. A folyamatot megismételjük a többi kaláccsal is. Vigyázzunk, hogy a kalácsok között legalább 5 cm távolság legyen a tepsiben. A tepsit frissen tartó fóliával lefedjük, és a kalácsokat körülbelül 45 percig hagyjuk kelni, míg térfogatuk szinte megduplázódik.

3) A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, és a kalácsokat a tojás-tej keverékkel megkenjük. A kalácsok tetejét szezámmaggal vagy mákkal megszórjuk, és 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

4) A kalácsokat legjobb melegen felszolgálni, de 5 perc alatt 150 °C fokos sütőben jól felmelegíthetők.

A recept Anna Olson: Sütés című sorozatából származik, amely hétvégente 11:00-től és 18:00-tól látható dupla részekkel a Food Network csatornán.
 
Anna Olsont a kifinomultság és az áradó kedvesség jellemzi. Ez nemcsak magatartásában, de süteményeiben is megmutatkozik. Desszertjeit az ízek páratlan kombinációja hatja át, ránézésre egyszerűek, de valójában szinte műgonddal, remek gasztronómiai érzékkel készültek. Anna a Szlovákiából a tengerentúlra kivándorló nagymamájától leste el az első konyhai technikákat, manapság is gyakran süt kelet-európai eredetű, tradicionális édességeket.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top