nlc.hu
Magyarország kúl

Hebedunda, püfögő és görhe – 9 magyar étel, amiről talán még nem is hallottál

Mielőtt elhúznád a szádat, tudd, hogy ezek piszok jó ételek, csak nem kapni mindenhol. Ezeket ugyanis Magyarország egyes tájegységein, városaiban készítik leginkább, szóval ha Fonyódon jársz egyél petyket, a Kiskunságon hebedungát! De ha éppen más irányba indulsz el, akkor is találsz valami finomat, íme a lista hol mit érdemes keresni.

Balaton déli oldala  – Fonyódi petyek

A Balaton-parti városban még petyek fesztivált is tartanak, annyira imádják arrafele ezt a fajta halászlevet. A tipikus balatoni ételt három féle halból készítik. A főzet egy bizonyos Farkas József receptúrája alapján készül, aki 1952-ben készítette el először. Fő alkotóeleme a ponty, a keszeg, a harcsa, ezenkívül tesznek hozzá fokhagymát, paradicsomot, zsírt, vöröshagymát, zöldpaprikát, őrölt paprikát, szalonnát, és végül sóval ízesítik.

Palócföld – Görhe és krumpligalinca

A palóc ételek egyik specialitása a sült pép, más néven görhe, málé. Ez tulajdonképpen egy kásaszerű étel, amelyet kukoricalisztből készítenek, tejjel felforralják, majd kizsírozott tepsiben megsütik. De érdemes megkóstolni itt krumpigalincát. Elkészítése igen egyszerű: a főtt burgonyát összetörik, összekeverik egy kevés liszttel, és tejjel fellazítják. Sóval, borssal fűszerezik és tepertővel vagy túróval ízesítik. Nehéz étel, jár utána a pihenés.

Tapolcai-medence – Tökös-túrós rétes

Első hallásra furcsa, hogy a tök és a túró működik együtt, a Tapolcai-medence lakói viszont esküsznek rá. Rétestészta, reszelt tököt és túró, és irány a sütő. Tejfülle tálalják.

Nyírség – Püfögő

A tojásokat összekeverték liszttel és sóval, felhúzták némi tejjel, talán vízzel. Palacsintaszerű tészta lett a végeredmény, amit hirtelen, olajban sütöttek ki,belecsurgatva. Manapság lekvárral, és desszertként kínálják.

Békés – Vízen kullogó

Mi, hogy ez egy étel? Igen, az. A Viharsarokban név- és születésnapokra szokták készíteni, az alapja egy rétestésztaszerű massza, amit zsírozott kendőbe kötnek, és hideg vízbe teszik. Két óra hosszáig kelni hagyják, akkor van kész, ha megfordul a vízben. Kifli formájú sütit sütnek belőle, és amikor készen van, alaposan megforgatják kristálycukorban.

Őrség – Hőkünsütt kerek perec

Az Őrségben úgy tartják, hogy ez az igazi, eredeti őrségi kerek perec. Kemencében hőkün, azaz forró kövön sütik. Az elkészítése elég hosszadalmas, viszont az íze mennyei.

Forrás: Fortepan

Kisalföld – Kattancs

A Kisalföldön aratáskor és a böjt idején készítették a kattancs néven hódító paprikás kalácsot. Első hallásra bizarrnak tűnhet paprikával tölteni egy kalácsot, de az étel akkora népszerűségnek örvend még ma is, hogy pár éve jelölték a hungarikumok közé.

Kiskunság – Hebedunda

A pásztorok Kiskunhalas térségében készítették a hebedundát. A száraz tésztát krumplival, apróra vágott töpörtyűvel összefőzték, hagymával, sóval és paprikával ízesítették. Tápláló, laktató, pihentető.

Matyóföld – Öhöm

Matyóföldön, sőt, Észak-Magyarországon azért lett nagyon népszerű ez az egytálétel, mert hamar elkészül. Száraztésztából, vagy ahogyan arrafele nevezik, gombótából készítik. Az apróra vágott hagymát kevés zsíron lepirítják, rádobják a gombótát, ezt is pirítják, majd annyi vízzel felöntik, hogy éppen ellepje, végül kockára vágott krumplit, esetleg szalonnát tesznek hozzá.

Olvass még magyar ételekről!

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top