Hogy mi kerül a csokis sütibe, banán, dió, mogyoró, vagy épp narancshéj, az szinte mindegy is, csak csoki legyen benne, de sok!
Banános csokis süti
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- csipet só
- 1 tojás
- 1 dl tej
- 12 dkg vaj
- 2 banán
- fél tasak sütőpor
- 2 dkg cukrozatlan kakaópor
A mázhoz:
- 13 dkg 60%-os étcsokoládé
- 1 dl tejszín
- 2 dkg porcukor
A lisztet, a kakaóport, a sót, a sütőport, a cukrot egy tálban elkeverjük, majd hozzáadjunk a tojást, a tejet, a megolvasztott vajat, és masszává keverjük.
A vajazott-lisztezett sütőformába töltsük bele a csokis massza felét, aztán nyomkodjunk bele banándarabokat, és fedjük be a maradék tésztával. 180 fokos sütőben 12 percig, majd 150 fokon még kb. 25 percig sütjük, fogvájóval ellenőrizzük, hogy a belseje nehogy nyers maradjon. Ha kisült, a formából kiborítva kihűtjük, és megkenjük a mázzal.
A máz elkészítése:
A tejszínt felforraljuk, és hozzáadjuk az étcsokoládét, illetve a porcukrot. Simára keverjük, és ha kihűlt, megkenjük vele a kihűlt tortánkat.
Csokoládés sajttorta
Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortaformához:
- 10 dkg vaj
- 5 dkg étcsokoládé
- 1 dl tejszín
- 20 dkg natúr krémsajt
- 1 narancs reszelt héja
- 7 dkg porcukor
- 25 dkg mascarpone
- 15 dkg csokoládés keksz
Törjük össze a kekszet egy nagy tálban. Olvasszuk fel a vajat és öntsük a kekszmorzsalékhoz, dolgozzuk össze őket. A „tésztát” lapogassuk egy 18 cm-es kapcsos tortaforma aljába és tegyük a hűtőbe, hogy összeálljon.
Keverjük össze a sajtokat, a tejszínt a verjük fel habnak, keverjük a sajtokhoz, majd adjuk hozzá a porcukrot és a reszelt narancshéjat.
Oszlassuk el egyenletesen a krémet a tortaformában, majd tegyük 12 órára a hűtőbe. Éles késsel válasszuk el a formától a tortát, mielőtt szétkapcsoljuk. Reszelt csokoládéval díszítsük.