A töltött káposzta elkészítése korántsem olyan macerás, mint azt a legtöbben hiszik, és melegítve még talán finomabb is, mint frissen főzve. Ér lefagyasztani is, így jóval az ünnepek előtt is meg lehet főzni. A marhahúsleves a levesek királya, és bármelyik hétvégi menüben megállja a helyét, ahogy az ünnepi asztalon is. Ha eddig ezeket a fogásokat még nem készítetted el, akkor éppen itt van az ideje kipróbálni!
Krumplis melegszendvics
Kezdjük egy laktató, meleg reggelivel, ami azért nagyon messze van a szokványos melegszendvicstől, ez ugyanis krumplival készül.
Hozzávalók / 2 adag:
- 30 dkg burgonya
- 1 ek. vaj
- 1 szál póréhagyma
- 1 közepes fej lila hagyma
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 közepes piros kaliforniai paprika
- 10 dkg sajt
- 6 szelet toast kenyér
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek. tejföl
A recept folytatásához kattints a Nosalty.hu-ra!
Marhahúsleves metélttésztával
Nem tudom, mások mit gondolnak erről, de szerintem a húsleves megunhatatlan. Egy jó húsleves nemcsak a testet, de a lelket is megmelengeti, és marhahúsból a legjobb!
Hozzávalók / 4 adag:
- 30 dkg marhahús (lábszár és fartő)
- 30 dkg levescsont
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 chili
- 3 nagy sárgarépa
- 2 nagy fehérrépa
- 1 nagy zeller
- 1 közepes karalábé
- 2 szem burgonya
- 1 nagy gomba
- 10 dkg kelbimbó
- 1 hegyes erős paprika
- 1 szem paradicsom
- 0,5 csokor petrezselyem
- 2 zellerlevél
- 2 leveskocka (marhahúsleves kocka)
- 1 tk. bors (egész)
- 1 tk. fekete bors
- 1 tk. csípős fűszerpaprika
- só ízlés szerint
- sáfrány ízlés szerint
- 10 dkg tészta (cérnametélt)
- 1,5 l víz
A recept folytatásához kattints a Nosalty.hu-ra!
Töltött káposzta
Ez egy olyan étel, ami mindenkiben emlékeket idéz fel. Nagyon kevesen készítik évente többször is, pedig nagyon laktató, és millió módja van.
Hozzávalók / 10 adag:
A töltelékhez
- 15 közepes savanyú káposztalevél
- 70 dkg darált sertéshús
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 1,5 ek. disznózsír
- 3 tojás
- 1 bögre rizs (3 dl-es)
- 1 ek. só
- 1 kk. bors
- 1 ek. fűszerpaprika
Az aprókáposztához
- 2 kg savanyú káposzta
- 75 dkg füstölt sertéscsülök (elülső)
- 75 dkg nyers sertéscsülök (elülső)
- 50 dkg füstölt oldalas
- 50 dkg nyers sertésoldalas
- 25 dkg debreceni kolbász
- 25 dkg lángolt kolbász
- 25 dkg füstölt szalonna
A sűrítéshez
- 2 ek. finomliszt
- 1,5 ek. disznózsír
- 1 ek. fűszerpaprika
A tálaláshoz
- 450 g tejföl (ízlés szerint)
A recept folytatásához kattints a Nosalty.hu-ra!
Gorgonzolás tagliatelle dióval és körtével
Különleges, ám gyorsan elkészíthető fogás, szigorúan hús nélkül.
Hozzávalók / 2 adag:
- 15 dkg gorgonzola
- 10 dkg dió (15 szem féldió)
- 2 körte
- 1,5 dl habtejszín
- 20 dkg tagliatelle
A recept folytatásához kattints a Nosalty.hu-ra!
Rusztikus diplomata torta
Az biztos, hogy ez nem egy szokványos desszert, de nagyon finom!
Hozzávalók / 8 adag:
Piskóta
- 4 tojás
- 4 ek. finomliszt
- 4 púpozott ek. porcukor
Krém
- 5 dl tej
- 4 tojássárgája
- 12 dkg porcukor
- 4 dkg finomliszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 dl habtejszín
Szirup
- 50 ml víz
- 50 g barna cukor
- 25 ml likőr
Leveles tészta
- 1 csomag leveles tészta
A recept folytatásához kattints a Nosalty.hu-ra!
Karácsonyi rakott csirkemell
Ami persze nem csak karácsonykor finom, bármikor el lehet készíteni és még csak nem is bonyolult. Mi most egy könnyű salátát ajánlunk hozzá, de számos más körettel is fogyasztható.
Hozzávalók / 4 adag:
- 80 dkg csirkemell filé
- 6 tojás
- 20 dkg füstölt sajt (jól reszelhető)
- 10 dkg sajt (jól reszelhető)
- 10 dkg finomliszt
- 2 dl főzőtejszín (vagy jó sűrű tejföl)
- 3 dl tej
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csipet szerecsendió (őrölve, elhagyható)
- 1 ek. margarin
- ételízesítő ízlés szerint
A recept folytatásához kattints a Nosalty.hu-ra!
Sopszka saláta
A salátában az a jó, hogy lehet előétel, lehet köret, és pillanatok alatt elkészül. A hozzávalókat pedig ízlés szerint lehet összeválogatni.
Hozzávalók / 4 adag:
- saláta
- 4 közepes paradicsom
- 4 közepes újhagyma (1 csomag)
- 2 közepes tv paprika
- 1 közepes kígyóuborka
- 0,5 csokor petrezselyem (elhagyható)
- 0,5 közepes lila hagyma (elhagyható)
- 20 dkg feta sajt (vagy bolgár Sirene sajt)
Öntet
- 1 ek. cukor
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint (őrölt)
- 1 ek. fehérborecet
- 1 ek. olívaolaj
A recept folytatásához kattints a Nosalty.hu-ra!