Gránátalma és grapefruitok. Hogy miért együtt? Mert nekem most kettőjükkel támadt kedvem kísérletezni kicsit, ötleteket gyűjteni, és megállapítottam, hogy jó párost alkotnak a nap bármely szakában, és egyszerű, gyors és pikáns ételek varázsolhatók a segítségükkel, gyakorlatilag minden főzőtudomány nélkül is. Itt most nem is az a lényeg, hogy valami hatalmas kulináris újítást vigyünk véghez, elég, ha barátságot kötünk velük, és megpróbáljuk beilleszteni étkezésünkbe, amit szervezetünk biztosan meg fog hálálni. Nem utolsósorban szépséges színükkel feldobják a legszürkébb őszi napot is.
A szerző többi írását elolvashatjátok palmafaproject.cafeblog.hu oldalon. |
Pár évvel ezelőttig én sem nagyon tudtam, mi fán terem, pedig pont ott. Egy késő őszi horvátországi kiránduláson jött velem szembe egy ilyen fa, roskadásig tele a szép pirosló, akkor érő gránátalmákkal. Piacon többször elmentem mellette, nagyon nem izgatta a fantáziám, tudtam, hogy valami fura, problémás almatípus őnagysága. Aztán egyszer felbátorodtam, mert annyi jót hallottam róla, és úgy döntöttem, hogy gránátalmát fogok enni, de akkor még nem tudtam, hogy ez a konyha átfestésével is fog járni…
Addig eljutottam, hogy félbevágom, aztán gondoltam, kikanalazom a magokat, mert ugyebár csak az fogyasztható belőle, de ez nem bizonyult a legjobb megoldásnak, mert én is úgy néztem ki, mintha valami új keletű bőrbetegség ütötte volna fel bíbor fejét az arcomon, a csempe, a szekrény és a padló pedig horrorfilmbe illett. Aztán láttam Jamie praktikáját, aki félbevágás után egy fakanállal kezdte el veszettül csapkodni a gyümölcsöt, és valóban kipotyogtak a magok belőle, de az is jól látszott, hogy a leve (ami kincs), ismét nagyobb mennyiségben fordult elő a pulton, mint a tálban. Nagyon bírom Jamie fiút, de ezúttal nem győzött meg. Ami nekem bevált, ha kettévágom a gránátalmát, a mosogatóba teszek egy jó mély és széles tálat, eltartom magamtól az egyik felét lefelé fordítva a tál mélyére, és megnyomom finoman az oldalát, és elkezdenek potyogni a magok, meg a leve is kicsorog.
A grapefruitos és gránátalmás receptekhez kattintsatok a szerző blogjára a Cafeblogon!