Amennyire kevés alapanyagból készül, annyira rafinált az ízvilága ennek a nagyon tavaszi, spárgakrémes, sós palacsintának. Válasszunk egy szép, napsütéses családi vasárnapot vagy egy szombati baráti összejövetelt, és vágjunk fel ezzel a nagyon is elegáns étellel. Ráadásul még gyakorlott szakácsnak vagy háziasszonynak sem kell lenni ahhoz, hogy tökéletesre elkészítsük.
Spárgázzunk!
A tavasz és a nyár erről szól: mindig valaminek a szezonja van (eper, spárga, barack, meggy…), amit aztán orrvérzésig szedünk, eszünk, elrakunk télire. De így van ez jól. A spárga különben is a rajongóinak egy kuriózum, hiszen olyan rövid ideig kapható. Készíthetünk belőle spárgás tésztát, spárgakrémlevest, rakott spárgát, és most itt ez az ínycsiklandó spárgakrémes palacsinta.
Spárgakrémes palacsinta
Hozzávalók:
Palacsinta
- 5 dl tej
- 3 tojás
- 25 dkg liszt
- 4 g olvasztott vaj
- só
- olaj
Spárgakrém
- 50 dkg zöld spárga
- 10 dkg reszelt parmezán
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 4 dl tej
- só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
- A palacsintatésztát bekeverjük a hozzávalókból egészen csomómentesre, majd hűtőben hagyjuk állni fél órát.
- Közben a spárgákat megmossuk, és megszabadítjuk a fás részeitől. Vágjuk le a hegyét, és főzzük meg sós vízben roppanósra. A szárakat felkarikázzuk, és egy külön edényben főzzük meg enyhén sós vízben. Ne hagyjuk szétfőni, épp csak megpuhuljon. Ha leszűrtük, hagyjuk kihűlni.
- A mártáshoz olvasszuk meg a vajat, és a beleszórt lisztet nagyon halványan pirítsuk meg, majd folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a tejet, míg besűrűsödik. Sóval borssal, reszelt parmezánnal és őrölt szerecsendióval ízesítsük.
- Közben a palacsintákat süssük ki.
- A megfőtt spárgakarikákat pürésítsük, és adjuk a besamelmártáshoz.
- A kész palacsintákat kenjük meg a spárgás mártással, szórjunk mindegyikbe pár megfőtt spárgahegyet, és hajtogassuk fel.